Η κατάποση δισκίων για τα παιδιά με αυτισμό


Η κατάποση δισκίων μπορεί να αποτελεί μια τρομακτική εμπειρία για ένα παιδί με αυτισμό. Το παιδί θα πρέπει να εξοικειωθεί με μια καινούρια ρουτίνα, η οποία θα του προσφέρει ασφάλεια και μείωση του άγχους.
Τα παιδιά συχνά λαμβάνουν φάρμακα – δισκία σε περίπτωση ασθένειας, αλλά και βιταμίνες χρήσιμες για τον οργανισμό τους. Αρκετά είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάποση χαπιών, αλλά έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη δυσκολία σε παιδιά με αυτισμό. Η διαδικασία να κρατήσει το δισκίο, να το τοποθετήσει στο στόμα του και να το καταπιεί, φαίνεται  ιδιαίτερα δύσκολη για ένα παιδί με αυτισμό, οδηγώντας το σε άρνηση.  
Παρακάτω παρατίθενται κάποια βήματα τα οποία θα βοηθήσουν, προκειμένου να “διδαχθεί”  το παιδί σχετικά με την κατάποση δισκίων. Μερικά από αυτά μπορούν να παρακαμφθούν, κατά την κρίση του γονιού και τη συμβουλή του γιατρού.  Ο σκοπός αυτών των βημάτων είναι να καθοδηγήσουν το παιδί στο να καταπιεί ένα δισκίο με επιτυχία. Καλό θα ήταν το παιδί να έχει περάσει την ηλικία των 4 ετών. Φυσικά για οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκων / βιταμινών η ιατρική συμβουλή κρίνεται απαραίτητη.
Προετοιμασία
Όπως είναι γνωστό ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα στοιχεία και δεξιότητες, για τις οποίες ο γονιός θα πρέπει να είναι ενήμερος.
• Το παιδί θα ήταν ωφέλιμο να μην καταναλώσει νερό ή οποιοδήποτε άλλο είδος υγρού (χυμό, αναψυκτικό), μέχρι και δύο ώρες πριν από την χορήγηση του δισκίου. Αυτό θα ενθαρρύνει την αίσθηση της δίψας και θα οδηγήσει στη σωστή κατάποση του δισκίου.
• Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για κατάποση του δισκίου θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί χρησιμοποιώντας και επαναλαμβάνοντας τις εκφράσεις “ Μπράβο σου το ήπιες το νερό” και “Μπράβο σου το κατάπιες το χάπι”. Η διαφορά σε αυτές τις δυο εκφράσεις είναι σημαντική καθώς για ένα παιδί με αυτισμό το να πιεί το νερό που περιέχει το δισκίο, μπορεί να σημαίνει ότι θα τοποθετήσει το ποτήρι στο στόμα του πίνοντας το νερό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταπιεί και το δισκίο. Έτσι το παιδί θα πρέπει να κατανοήσει τη διαφορά του «πίνω το νερό» και «καταπίνω το χάπι».
• Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί μπορεί να μασήσει το δισκίο, οπότε θα ήταν χρήσιμο να του εξηγήσουμε πιο πριν, τη διαφορά μεταξύ κατάποσης και μασήματος.
• Η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος στο παιδί σας και θα ήταν καλό να το καθησυχάσετε και στη συνέχεια να το διασκεδάσετε και έπειτα να επαναλάβετε τα βήματα.
• Θυμηθείτε σε κάθε του προσπάθεια, ειδικά αν ακολουθείται από επιτυχία να το επιβραβεύετε και να το ενθαρρύνετε. Κάθε βήμα στην πορεία είναι επιτυχία και θα πρέπει να το “γιορτάζετε”.

Χρήσιμα Υλικά

Κούπα/ποτήρι: Χρησιμοποιείστε ένα από τα αγαπημένα του ποτήρια ή κούπα και φροντίστε να το έχετε καθαρίσει και ξεπλύνει καλά. Είναι αποδεδειγμένο ότι πολλά παιδιά μπορούν να γευτούν και να μυρίσουν το σαπούνι και αυτό μπορεί να αποτελεί το λόγο άρνησης. Θυμηθείτε ότι το παιδί ΔΕΝ πρέπει να γείρει το κεφάλι του προς τα πίσω γιατί υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης.
 Νερό: Πολλές φορές το παιδί μπορεί να αρνηθεί την κατάποση εξαιτίας της άσχημης γεύσης.  Χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας νερό προκειμένου να ενθαρρύνεται την κατανάλωσή του, π.χ.  εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο.
 Δισκία: Ενδέχεται στο παιδί σας να έχουν χορηγηθεί από το γιατρό περισσότερα από ένα δισκία. Θα ήταν καλό να φροντίσετε ώστε όλα τα δισκία να μην είναι άμεσα διαθέσιμα, καθώς υπάρχει περίπτωση το παιδί να το βρει διασκεδαστικό και να επιθυμεί την κατάποση και των υπόλοιπων δισκίων. Επίσης οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, διότι το παιδί μπορεί να αγχωθεί βλέποντας όλα τα δισκία μαζί. Γι αυτό θα ήταν καλό να τα έχετε κοντά σας, άλλα όχι στο οπτικό πεδίο του παιδιού.

Εισαγωγή κούπας/ποτηριού
 • ·       Αφήστε το παιδί να παίξει και να επεξεργαστεί την κούπα/ ποτήρι το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιήσει.
 • ·          Ενθαρρύνετε το παιδί σας για κάθε θετική κίνησή του.
 • ·  Αφήστε το παιδί να γεμίσει την κούπα/ποτήρι με νερό και ενθαρρύνετέ το να σας την/το δώσει. Κάνετε πως πίνετε παίρνοντας μια έκφραση ικανοποίησης.
 • ·          Ενθαρρύνετε το παιδί να τοποθετήσει την κούπα/ποτήρι στο στόμα του και να καταπιεί το νερό. Επιβραβεύστε το για κάθε του προσπάθεια.
 • ·          Επαναλάβετε το στάδιο αν χρειαστεί.

Εισαγωγή δισκίου
 • ·          Αφήστε το παιδί να τοποθετήσει το δισκίο στην κούπα/ ποτήρι το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιήσει.
 • ·      Ενθαρρύνετε το παιδί να πιει νερό και να καταπιεί το δισκίο και επιβραβεύστε το επαναλαμβάνοντας τις εκφράσεις “ Μπράβο σου το ήπιες το νερό” και “Μπράβο σου το κατάπιες το χάπι”.
 •   Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία σε περίπτωση που απαιτείται η χορήγηση περισσότερων δισκίων.


Επιπλέον Χρήσιμες Πληροφορίες
 • ·      Η χρήση ενός καθρέφτη μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας οπτικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια της κατάποσης.
 • ·   Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα είδος χρονοδιαγράμματος με εικόνες και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία.

Διευκρίνιση:  Το άρθρο αυτό είναι καθαρά συμβουλευτικό και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή.

Βιβλιογραφία:

 •  http://www.tacanow.org/family-resources/ideas-to-help-your-child-take-supplements/
 • http://www.babycenter.com/404_how-can-i-teach-my-child-to-swallow-a-pill_71848.bc
 •  http://appliedbehavioralstrategies.wordpress.com/2012/05/09/teach-your-child-to-swallow-pills/Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις