Να ντροπιάζεις το παιδί σου δημόσια δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης



Πολλοί γονείς θεωρούν πως το να «ντροπιάσουν» δημόσια το παιδί τους θα βοηθήσει να το διαπαιδαγωγήσουν καλύτερα.  Και όμως, πόσο λάθος κάνουν.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να ντροπιάσετε το παιδί σας δημόσια. Απεναντίας,  μόνο κακό θα κάνετε και ας δούμε τους λόγους:

Όταν μαλώνετε και κρίνετε δημόσια το παιδί σας πρέπει να ξέρετε πως πρώτα από όλα ντροπιάζετε τον εαυτό σας. Διότι όταν συμβαίνει αυτή η κατάσταση, απλά παρουσιάζετε δημόσια τον εαυτό σας στα χειρότερά του. Ποιος είναι ο σκοπός; Δεν είναι, να συμπεριφέρεται καλύτερα το παιδί σας; Πώς περιμένετε να γίνει αυτό, αν εσείς οι ίδιοι δεν το κάνετε;

Με τη δημόσια κριτική που ασκείτε στο παιδί σας, επισημαίνετε τη χειρότερη εικόνα του χαρακτήρα του παιδιού σας.  Όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν το παιδί τους στα καλύτερά του και όχι στα χειρότερά του. Με το να ντροπιάζετε δημόσια το παιδί σας, επισημαίνετε σε όλους τον άσχημο χαρακτήρα του, ενώ μπορεί απλά να πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή.

Ο δημόσιος ντροπιασμός αποτελεί  μια μορφή bullying και είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά πολύ οδυνηρός. Το ξέρουμε πως το παιδί σας έκανε κάτι κακό και εσείς  προσπαθείτε  να το διαπαιδαγωγήσετε. Όμως ο τρόπος αυτός δεν είναι σωστός, διότι εσείς γίνεστε ο «τραμπούκος» της οικογένειας,  που κάνει ρεζίλι κάποιον μπροστά σε όλους.

Στην εποχή που ζούμε με τόσα smart phones και tablets, αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και ντροπιάζετε δημόσια το παιδί σας, όλο και κάποιος καλοθελητής θα υπάρχει που θα βιντεοσκοπήσει τη στιγμή και θα την ανεβάσει στα social media. Θέλετε μια απλά κακή στιγμή να γίνει πολλά κλικ που θα υπάρχουν για πάντα στο διαδίκτυο; Και να διαγραφεί αργότερα, δεν έχει κανένα νόημα, αφού το κακό θα έχει γίνει.

Τέλος θυμηθείτε, πως ότι και να έχει γίνει  δεν είναι και τόσο κακό.  Προσπαθήστε να ηρεμήσετε λίγο και να σκεφτείτε πιο ώριμα. Συζητήστε το με το παιδί σε ήπιους τόνους και χωρίς την παρουσία τρίτων.

Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί σας, ενώ το να το κάνετε δημόσια δεν είναι και ο καλύτερος.



Πηγή: babyradio.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις