Τραυλισμός: ταινία μικρού μήκους

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία που επηρεάζει την ευχέρεια του λόγου. Αρχίζει κατά την παιδική ηλικία και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί σε όλη τη ζωή. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπές στη ροή ομιλίας λόγω επαναλήψεων συλλαβών ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης.
Ο τραυλισμός συχνά συνοδεύεται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια βλεμματικής επαφής και απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής. Περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους τραυλίζει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής  ή ευφυΐας, ενώ το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας που για κάποιο διάστημα της ζωής τους εμφάνισαν δυσκολίες ροής αγγίζει το 5%. Είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο κληρονομικό ιστορικό και 4 φορές συχνότερος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.
Τα λεκτικά συμπτώματα συσχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο φόβος για λεκτική επικοινωνία ή ένα αίσθημα επικοινωνιακής ανεπάρκειας και ανασφάλειας και με «συμπεριφορές αποφυγής» όπως είναι η αποφυγή λέξεων, προσώπων, ή επικοινωνιακών περιστάσεων.
Η παρακάτω ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε από τον Βελγικό Σύλλογο για τον Τραυλισμό (Belgian Stuttering Association BSVBelgische Stottervereniging) και το εκπαιδευτικό ίδρυμα (Arteveldehogeschool, Ghent, Belgium). Παρουσιάζει με απλότητα αλλά και πολύ εύστοχα το τι είναι ο τραυλισμός, ποια είναι τα αίτιά του, το πώς νιώθουν οι άνθρωποι που τραυλίζουν, καθώς επίσης και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε, είτε είναι παιδιά είτε είναι ενήλικες.
Πηγές:
http://www.therapyact.gr/
http://www.travlismos.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις