Η ανεπάρκεια βιταμίνης D υπεύθυνη για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή



Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άσθματος, καρκίνου και χρόνιου πόνου, μεταξύ άλλων συνθηκών. Τώρα, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας συνδέει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ερευνητική ομάδα -με επικεφαλής τον Alan Stewart της Ακαδημίας Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Γεωργίας- δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Medical Hypotheses.

Τα συμπτώματα της SAD περιλαμβάνουν ένα αίσθημα θλίψης ή άγχους, κόπωσης, προβλήματα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και αισθήματα ενοχής και απελπισίας.

Αν και η ακριβής αιτία της SAD είναι ασαφής, πολυάριθμες μελέτες έχουν προτείνει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί από έλλειψη του ηλιακού φωτός. Πράγματι, είναι πιο συχνή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με μουντό κλίμα.

Πιο ειδικά, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως αλληλεπιδρά με το βιολογικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και τις ορμόνες. Μια άλλη θεωρία είναι ότι η έλλειψη του ηλιακού φωτός προκαλεί μια ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Η σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της κατάθλιψης είναι «λογική»

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, ο Stewart και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν την ιδέα ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να είναι πίσω από όλες τις προαναφερθείσες θεωρίες που σχετίζονται με τη SAD.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό κυμαίνονται ανάλογα με την αλλαγή των εποχών σε απάντηση στη διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, σημειώνοντας ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών με την κατάθλιψη.

«Ως εκ τούτου», προσθέτει, «είναι λογικό ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς είχαν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.

Οι ερευνητές πιστεύουν παράλληλα ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της χρώσης του δέρματος και των επιπέδων της βιταμίνης D, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για SAD. Εξηγούν ότι οι άνθρωποι με πιο σκούρο χρωματισμό του δέρματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, και εάν τα άτομα αυτά ζουν σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους, διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν SAD.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D είναι επίσης σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο κάθε ημέρα είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων της βιταμίνης D.


Συντάκτης: Σάννα Νάνου, 10/12/2015
Πηγή: http://www.flowmagazine.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις