Το καλοκαίρι που τόσο περιμέναμε επιτέλους ήρθε και μαζί του έρχονται και οι πολυπόθητες διακοπές, τα μπάνια, η ξεκούραση και η ξεγνοιασιά... Τι γίνεται όμως αν το παιδί μας, λόγω των δυσκολιών του αυτισμού, έχει διαφορετική άποψη;
Κάποιοι γονείς παιδιών με αυτισμό περιγράφουν ανήσυχοι:
"Ενώ δεν βλέπουμε την ώρα να πάρουμε την καλοκαιρινή μας άδεια και να φύγουμε, ο μικρός είναι μες την υπερένταση και την γκρίνια, τι φταίει;"
"Αντί να χαίρεται που μας βλέπει να ετοιμάζουμε βαλίτσες για τις διακοπές, το παιδί μας στριφογυρίζει ανήσυχο μέσα στο σπίτι, φτερουγίζοντας και τσιρίζει. Πώς να το βοηθήσουμε να ηρεμήσει;"
"Του είπαμε ότι φέτος δεν θα πάμε στον παππού και τη γιαγιά, αλλά σε ένα νησί και από εκείνη την ώρα αντιδρά σαν να μη θέλει να πάει διακοπές, αν και τις περίμενε πώς και πώς από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία! Τί να κάνουμε;"
Παρ'όλο που οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα γεγονός που προσμένουμε με χαρά και ανυπομονησία, για ένα παιδί με αυτισμό είναι λίγο διαφορετικό. Είναι μια τεράστια αλλαγή της καθημερινότητάς του, του περιβάλλοντός του, των προσώπων αλλά και των πραγμάτων που έχει συνηθίσει να κάνει, τα οποία του παρέχουν ασφάλεια. Πολλές φορές μας είναι δύσκολο να δούμε το κεφάλαιο διακοπές ως κάτι αγχωτικό, αλλά για κάποια παιδιά πραγματικά είναι στρεσογόνο!
Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται...
Ακολουθούν εύκολες και χρήσιμες πρακτικές για να βγείτε από τα δύσκολά και να απολαύσετε πραγματικά τις διακοπές μαζί με το παιδί σας. 
Οργάνωση
Δομήστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μπάνιου και φαγητού.
Συγκεντρώστε σε μια τσάντα, με τη βοήθεια του παιδιού, τα αγαπημένα του παιχνίδια. Μην ξεχάσετε και τα αντικείμενα που μπορεί να το ηρεμούν (όπως ένα μπαλάκι anti-stress).
• Προμηθευτείτε σνακς που αγαπά, για να είστε σίγουροι ότι θα έχει αυτό που του αρέσει στην παραλία.
Προγραμματισμός
• Δημιουργήστε ένα οπτικοποιημένο πρόγραμμα, όπου θα αναφέρονται η ημέρα αναχώρησης, οι μέρες των διακοπών και η ημέρα επιστροφής. Προετοιμάστε το παιδί όσο το δυνατό νωρίτερα.
Εξηγήστε του ποιες προετοιμασίες θα κάνετε πρωτού φύγετε (όπως βαλίτσες, κλείσιμο σπιτιού, επίσκεψη στη γιαγια και τον παππού για να τους χαιρετήσετε κ.λ.π).
• Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για τα μέρη που θα επισκεφτήτε. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες και videos από το internet.
Ενημέρωση
Συζητήστε μαζί του τι πρόκειται να συμβεί τις μέρες που θα είστε μακρυά από το σπίτι (τι θα παραμείνει ίδιο και τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά του).
Ενημερώστε το παιδί ποια άτομα θα συναντήσετε (αν κρίνετε σκόπιμο δείξτε του και φωτογραφίες).
Θυμήστε του τις περσινές διακοπές και ξεφυλλίστε το άλμπουμ, έτσι ώστε να καταφέρει να προσαρμοστεί στις φετινέςσυνθήκες. 
Σεβασμός
•Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος (ζέστη, πολυκοσμία, ηλιοφάνεια κ.λ.π) μπορεί να προκαλέσουν αισθητηριακή υπερφόρτιση και υπερδιέγερση. Δημιουργήστε μια γωνιά ηρεμίας στο αυτοκίνητο και στο δωμάτιο.
Μην το πιέσετε να παίξει με τα άλλα παιδιά στην αμμουδιά, όποτε δεν το επιθυμεί.
Προτεραιότητα έχετε εσείς και η οικογένειά σας, συνεπώς αδιάκριτα βλέμματα και σχόλια τρίτων απλώς δεν θα πρέπει να σας απασχολήσουν.
• Αν και εσείς θα προτιμούσατε να απέχετε από οποιδήποτε πρόγραμμα, το παιδί έχει ανάγκη από κάποιες ρουτίνες που του παρέχουν ασφάλεια και σιγουριά.
  Καλό καλοκαίρι 
και να περάσετε υπέροχα!!!
  Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT
Επιμέλεια ανάρτησης: chiourea.gr στο ΓΟΝΕΙΣ-Αυτισμός
Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις