Η Ελλάδα μπορεί να μη φημίζεται για την υποστήριξή της στις καινοτόμες ιδέες, ιδιαίτερα όταν αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, μία ομάδα στην Πάτρα κατάφερε να κάνει κάτι πρωτοποριακό και να κατοχυρώσει μία παγκόσμια πατέντα. Συγκεκριμένα, δημιούργησε το SEATRAC.
Το SEATRAC είναι ένα πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα και παράλληλα παγκόσμια πατέντα, που έχει εγκατασταθεί εδώ και 7 χρόνια σε πολλές παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν είναι μηχάνημα, ούτε συσκευή ...Είναι απλά μια διάταξη συγκεκριμένων εξαρτημάτων που λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. 
Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι,  αυτόνομα, χωρίς καμία άλλη βοήθεια.
Όλα ξεκίνησαν το 2008 από μία ιδέα του Γεράσιμου Φεσσιάν. Άτομο με κινητική αναπηρία ο ίδιος, ήθελε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα, χωρίς να εξαρτάται από φίλους και συγγενείς για να τον μεταφέρουν. Ως αντινομάρχης Υγείας εκείνη την περίοδο, ο Γεράσιμος κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από τη νομαρχία για να γίνει η σχετική έρευνα, και απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την υλοποίηση της ιδέας.
Έτσι το 2012 ιδρύεται η TOBEA που σε ανάπτυξη και Ελληνική μετάφραση σημαίνει Σκεπτόμενοι εκτός πλαισίου (αντισυμβατικά) Μηχανικές Εφαρμογές. Η TOBEA είναι μία εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρύθηκε από τον Ιγνάτιο Φωτίου Μηχανολόγο και Αεροναυπηγό Μηχανικό και τον Γιώργο Σωτηριάδη Μηχανολόγο Μηχανικό.
Το SEATRAC λοιπόν, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται εξ'ολοκλήρου στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.
Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ. Αυτή η προσέγγιση κάνει το SEATRAC ένα τελείως αυτόνομο σύστημα το οποίο δεν εξαρτάται από το ηλεκτρικό δίκτυο για την τροφοδοσία του, εξαλείφοντας συνάμα τους όποιους κινδύνους θα ελλόχευε η σύνδεσή του με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η μπαταρία του επιτρέπει να λειτουργήσει 3 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια κάτι που το καθιστά ενεργειακά αυτόνομα και πρακτικά λειτουργικό το σύνολο της θερινής περιόδου.
 Δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.
Το μέγιστο βάρος χρήστη του SEATRAC είναι 120 kg. Η ταχύτητα του καθίσματος είναι 0,15 m/s και μπορεί να εξυπηρετήσει 30 άτομα ανά ημέρα. Ο σχεδιασμός του είναι λιτός, οικολογικός και πάνω απ' όλα λειτουργικός για τους χρήστες.
Ο χειρισμός είναι επίσης πολύ απλός, αφού η μόνη συσκευή που χρησιμοποιείται είναι ένα αδιαβροχοποιημένο τηλεχειριστήριο με δύο μόλις κουμπιά, ένα για τη θάλασσα και ένα για την ξηρά.
Το συνολικό μήκος της διαδρομής που καλύπτει το SEATRAC είναι 15 μέτρα μέσα και έξω από το νερό, το ύψος του καθίσματος στην αφετηρία είναι 50 εκατοστά ενώ το βάθος της θάλασσας στο τερματικό σημείο είναι 80 εκατοστά, ώστε να μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια ο χρήστης.
 Ο σχεδιασμός και τα υλικά συνθέτουν μια καλαίσθητη «πράσινη» διάταξη, αρμονική με το φυσικό περιβάλλον.
Το πρώτο SEATRAC κατασκευάστηκε το 2010 και η παραγωγή του γίνεται από μία εταιρία ιδιωτικού δικαίου, η οποία συστάθηκε με απόφαση του ίδιου του Πανεπιστημίου, την TOBEA. Αποτελεί πλέον κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι τέτοια η απήχησή του, που πέρα από την Ελλάδα, το SEATRAC έχει τοποθετηθεί σε πολλές παραλίες της Κύπρου, ενώ υπάρχει και ζήτηση από την Κροατία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελεύθερης Πρόσβασης.
Διακρίσεις
To SEATRAC έχει βραβευθεί για την πρωτοπορία του, αποσπώντας το πρώτο βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank το 2013, ενώ πριν από λίγους μήνες η ομάδα της TOBEA διακρίθηκε ως «National Champion» στον διαγωνισμό European Business Awards 2015-2016, στην κατηγορία «Innovation», και διεκδικεί την ανάδειξη ως «Public Champion» στην Ευρώπη.
Σήμερα χρησιμοποιούνται περισσότερα από 50 SEATRAC σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κάθε ένα στοιχίζει 30.000 ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι μέρος των κερδών από τις πωλήσεις του, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για τα πνευματικά δικαιώματα της πατέντας. Μάλιστα, όπως μας εξήγησε ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, ο επικεφαλής της ομάδας κατασκευής του SEATRAC, η ΤΟΒΕΑ είναι η πρώτη «spin off» εταιρία -όπως ονομάζεται- που φέρνει κέρδη στο Πανεπιστήμιο.


Πηγές: www.vice.com, YouTube





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις