Η υποκρισία είναι μια διανοητική κατάσταση που βρίσκεται στον αντίποδα της ειλικρίνειας και συχνά διακρίνεται από ασυνείδητες αντιφάσεις και ανακολουθίες. Λόγω της τάσης για εγωκεντρικότατα, το ανθρώπινο μυαλό είναι εκ φύσεως υποκριτικό. Την ίδια στιγμή βέβαια, μπορεί να εκλογικεύσει οτιδήποτε σκέφτεται και πράττει.
Οι άνθρωποι αποδεικνύουν την υποκρισία τους με τρεις τουλάχιστον τρόπους:
1.     Θέτουν ψηλότερα τον πήχη για εκείνους με τους οποίους διαφωνούν, παρά για τον εαυτό τους ή τους φίλους τους.
2.    Πολύ συχνά δεν καταφέρνουν να ζουν βάσει των απόψεων που διακηρύττουν.
3.    Δεν μπορούν να διακρίνουν τις αντιφάσεις στη συμπεριφορά των υψηλά ιστάμενων προσώπων.

 «Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να είμαστε υποκριτές»,
  William Dean Howells.


Το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να βλέπει τον εαυτό του θετικά. Το πρόσχημα της ακεραιότητας είναι σημαντικό για το εγωκεντρικό μυαλό. Αυτός είναι ο λόγος που ως άνθρωποι κρύβουμε την υποκρισία μας όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Και παρότι περιμένουμε από τους άλλους να βάζουν πιο ψηλά τον πήχη από ότι εμείς, θεωρούμε ότι έχουμε πάντοτε δίκιο. Αν και διακηρύσσουμε διάφορες απόψεις, πολύ συχνά δεν καταφέρνουμε να τις εφαρμόσουμε στον τρόπο συμπεριφοράς μας.
Μόνο όταν οι απόψεις βρίσκονται  σε συμφωνία με τις πράξεις μας, δηλαδή όταν λέμε αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε, είμαστε πνευματικά έντιμοι.
Αν αποφασίσετε να ζήσετε έντιμα, πρέπει να εξετάζετε διαρκώς τις ανακολουθίες σας και να τις αντιμετωπίζετε με ειλικρίνεια χωρίς δικαιολογίες. Εκτός αυτού, θα θέλετε να μάθετε την αλήθεια τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Αντιμετωπίζοντας την υποκρισία σας, θα αρχίσετε να αναπτύσσεστε (αν και πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν θα τα καταφέρετε ποτέ να την ελέγξετε πλήρως, εξαιτίας της αδυναμίας σας να ελέγξετε την εγωκεντρικότητά σας). Όταν μάλιστα εντοπίζετε και την υποκρισία των άλλων (ιδιαίτερα όσων κατέχουν υψηλές θέσεις) δεν θα μπορούν να σας χειραγωγήσουν.
Στρατηγικές για να περιορίσετε την υποκρισία


  • Προσδιορίστε τους τομείς στους οποίους συμπεριφέρεστε υποκριτικά (αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχετε άμεση συναισθηματική εμπλοκή). Εντοπίστε εκείνες τις καταστάσεις όπου περιμένετε περισσότερα από τους άλλους παρά από τον εαυτό σας. Μήπως περιμένετε περισσότερα από τον/τη σύζυγο σας παρά από τον εαυτό σας; Από τους συνεργάτες σας; Από τους υφισταμένους σας; Από τα παιδιά σας;

  •   Κάντε έναν κατάλογο με τις απόψεις που θεωρείτε σημαντικές. Στη συνέχεια εντοπίστε τις καταστάσεις όπου η συμπεριφορά σας δε βρίσκεται σε συμφωνία με τις απόψεις αυτές (όταν άλλα λέτε και άλλα κάνετε). Συνειδητοποιήστε ότι αυτά που πραγματικά πιστεύετε είναι ριζωμένα σε αυτά που κάνετε και όχι σε αυτά που λέτε.
  • Ανακαλύψτε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που σας κάνουν να υποκρίνεστε.Τι αποκαλύπτει η συμπεριφορά σας για εσάς; Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι αγαπάτε κάποιον/α ενώ συχνά συμπεριφέρεστε σαν να μην τον/τη λογαριάζετε καθόλου.

  • Αναγνωρίστε και καταγράψτε τις εγωκεντρικές σας συμπεριφορές. Τι σας κάνει να γίνεστε ιδιοτελής; Να είστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται. Τουλάχιστον στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων σας, μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να καταφεύγει στην αυταπάτη όταν απαριθμείτε τις σκέψεις σας.

  • Μήπως έχετε κάποιο συμφέρον που δεν θέλετε να αντιμετωπίζετε την αλήθεια; Πώς θα ήταν η ζωή σας αν ήσασταν πιο ειλικρινείς; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί τα αποτελέσματα να ήταν καλύτερα; Έχετε σκεφτεί πόσο θα βελτιώνονταν οι σχέσεις σας με αυτό τον τρόπο;
Στρατηγικές για να διαπιστώσετε την υποκρισία των άλλων

  • Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας. Δείτε κατά πόσο τα λόγια τους συμβαδίζουν με τις πράξεις τους. Συγκρίνετε αυτά που λένε με αυτά που κάνουν. Για παράδειγμα παρατηρήστε πόσο συχνά οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αγαπούν κάποιον, αν και τον κατηγορούν πίσω από την πλάτη του. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη μορφή κακόπιστης συμπεριφοράς και έναν τρόπο να αναγνωρίζετε την υποκρισία.
  • Σκεφτείτε τους κοντινούς σας ανθρώπους- τον/τη συζυγό σας, τον συνεργάτη σας, τα παιδιά σας ή τους φίλους σας. Σε ποιο βαθμό οι σχέσεις σας είναι ειλικρινείς; Σε ποιον βαθμό οι σχέσεις τους μαζί σας χαρακτηρίζονται από υποκρισία ή εντιμότητα;  Σε ποιο βαθμό λένε αυτά που εννοούν και εννοούν αυτά που λένε; Τι προβλήματα προκαλεί η υποκρισία τους; 
Από το βιβλίο των Linda Elder & Richard Paul Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει
Δημοσιεύτηκε από  www.chiourea.gr   στο  ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ / ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις