"Πώς και Γιατί έγινε αυτή η Τραγωδία στο Μάτι στις 23/7/2018"...
Ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο ερώτημα αυτό ανέφερε επί λέξει:
" Έχουμε δει πολλά στα χρόνια υπηρεσίας. Αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα συμβάντα. 
Οι λόγοι συγκεκριμένοι... Σπίτια μέσα σε πευκόφυτο δάσος. Ακαθάριστα οικόπεδα. Στενοί δρόμοι, πολύς κόσμος μαζί και καμιά ψύχραιμη αντίδραση. Άτακτη διαφυγή πολιτών χωρίς κανένα οργανωμένο σχέδιο, με τραγικά αποτελέσματα. 
Όταν η φωτιά πέρασε τη μοναδική θεωρητική αντιπυρική ζώνη που ήταν η Λεωφόρος Μαραθώνος, όλα ήταν θέμα χρόνου. Με το δυνατό αέρα, τη φωτιά τη βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. 
Φεύγεις όταν η φωτιά είναι ακόμα μακριά.
Η φωτιά ακολουθεί τον καπνό. Όταν την βλέπεις στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά σένα, είναι βασική αρχή ότι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. 
Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο...είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα. Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός.! 
Αν συνδυάσεις και τις εκρήξεις από τα καύσιμα των καμένων αυτοκινήτων μιλάμε για τον πιο δύσκολο συνδυασμό. 
Τα πιο πολλά θύματα ίσως πρώτα θα έπεσαν λιπόθυμα από τον πυκνό καπνό και μετά σε αναίσθητη κατάσταση θα κάηκαν. 
Κάποιοι μπήκαν σε κτήματα που είχε αμπέλι και σώθηκαν. Το αμπέλι πιάνει πιο δύσκολα φωτιά γιατί έχει υγρασία".


"Τι κάνεις εάν βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση"...
Στο ερώτημα αυτό απαντά συγκεκριμένα: 
Το θερμικό που δημιουργείται μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 800 (Οκτακόσιους) βαθμούς Κελσίου. Όλα λιώνουν. 
1. Βασική αρχή δεν χάνεις την ψυχραιμία σου. 
2. Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις δικό σου μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά
3. Πιάνεις πορεία προς στη θάλασσα. Εάν δεν υπάρχει, πας όπου υπάρχει τσιμέντο. Πυλωτές σπιτιών, πλατείες, γήπεδα μπάσκετ κλπ.
4. Εάν δεν προλάβεις και πάλι...και σε πιάσει μέσα σε δασική έκταση ή χωράφι...με χαμηλή βλάστηση κάνεις το για πολλούς αδιανόητο....
Τρέχεις αντίθετα δηλαδή μπαίνεις μέσα στα καμμένα…Μπορεί να κάψεις τα πόδια σου αλλά μπορεί να σωθείς.
5. Τρέχοντας ψάχνεις τσιμέντο, δρόμο κάτι.
6. Ποτέ δεν τρέχεις να σε κυνηγήσει η φωτιά. Είναι δεδομένο θα σε φτάσει και θα σε κάψει. 
7. Εάν έχεις τσάπα, ένα εργαλείο ή ένα ξύλο... Σκάβεις στο χώμα ένα λάκο και μπαίνεις μέσα με το πρόσωπο προς το χώμα. Υπάρχει οξυγόνο από το πορώδες του εδάφους. Η φλόγα θα περάσει γύρω γύρω.. 
8. Τελευταία και πιο ριψοκίνδυνη μέθοδος... Το Αντιπύρ! Πάντα σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έρχεται... βάζεις φωτιά μπροστά σου μόνος σου και με τη φορά του αέρα... Μένει κενό, για να μπορέσεις να περάσεις και να επιβιώσεις με την ερχόμενη φωτιά να πέφτει σε καμμένο.
Συμπέρασμα... Καμία μόρφωση και Παιδεία στο θέμα Πυρκαγιά, με την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να είναι οι μοναδικοί σύμμαχοι. 
Εν καιρώ Ειρήνης...87 νεκροί με πολλά παιδιά. Μια λέξη μόνο...
Σιωπή...! Οι Νεκροί να μας συγχωρέσουν!
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις