Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σε ανάμνηση μιας μεγαλειώδους εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε εκείνη την ημέρα το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη.
Ήταν η αρχή για τη μεταβολή του δυτικού αξιακού προτύπου από αμιγώς ανδροκρατικό σε κατά το δυνατόν ανθρωποκεντρικό. Η εξέλιξη υπήρξε σταδιακή και συνέβαλαν σε αυτήν ποικίλα πολιτικά, κοινωνικά ακόμη και στρατιωτικά γεγονότα. Πολλές γυναικείες μορφές διακρίθηκαν διεθνώς για το πνεύμα, τη μαχητικότητα και τις ικανότητες τους.
Στην χώρα μας η πρώτη γυναίκα βουλευτής αναδείχθηκε στις αναπληρωματικές εκλογές του 1953 για τον νομό Θεσσαλονίκης. Η Ελένη Σκούρα και η Βιργινία Ζάννα διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών, με την πρώτη να καταφέρνει τελικά να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής. Μια ακόμη Ελληνίδα που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Οι γυναίκες αυτές και άλλες έδωσαν την ενέργεια τους, τις γνώσεις τους, την ψυχή τους, για να κατακτηθούν δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα.
Παρά τις σημαντικές αυτές κατακτήσεις όμως, αρκετές μάχες πρέπει να κερδηθούν ακόμη, προκειμένου να εξαλειφθούν εντελώς οι έμφυλες ανισότητες. Η χώρα μας σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, αναδείχθηκε τελευταία στο δείκτη ισότητας των φύλων.
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο ακανθώδες και περίπλοκο, όταν παράλληλα με τη γυναικεία υπόσταση, συνυπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά από τα οποία απορρέουν κοινωνικές ανισότητες. Για παράδειγμα μια γυναίκα πρόσφυγας υφίσταται σίγουρα διπλή διάκριση, τόσο λόγω φύλου, όσο και λόγω καταγωγής και ενδεχομένως και πολλαπλή, αν συνυπολογίσουμε και φυλετική προέλευση, θρησκευτικές πεποιθήσεις και τυχόν πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Αρκετές αλλοδαπές γυναίκες καταλήγουν σε θύματα trafficking ή γίνονται δέκτες ενδοοικογενειακής βίας.
Μια γυναίκα με αναπηρία υφίσταται διάκριση, λόγω φύλου και αναπηρίας. Σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία ή τους άνδρες με αναπηρία, είναι πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτές, να χειραφετηθούν πλήρως και να ενταχθούν ισότιμα στην αγορά εργασίας. Μια γυναίκα πρώην εξαρτημένη ή με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και κάποιες φορές με καχυποψία από τον κοινωνικό περίγυρο.
Οι ευκαιρίες εμφανώς πιο περιορισμένες. Η διάθεση για υπέρβαση των εμποδίων όμως είναι ιδιαίτερα έντονη και αγωνίζονται με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Στο πλαίσιο των διαφορετικών όψεων της γυναικείας φύσης, διοργανώθηκε στις 7 Μαρτίου από το Δήμο Αθηναίων, στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα μια ειδική εκδήλωση, με τίτλο «Φύλο και Διαφορετικότητα».
Μια γυναίκα πρώην εξαρτημένη, μια γυναίκα με πρόβλημα όρασης, μια γυναίκα με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα και μια γυναίκα πρόσφυγας, μέσα από την προσωπική τους ματιά, μας ξεδίπλωσαν έναν καμβά των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και των πολιτικών που πρέπει να υιοθετηθούν για την εξάλειψη τους.
Παράλληλα βέβαια κατέστη σαφές, ότι η δυσκολία μπορεί μεν να αποτελεί ένα ισχυρό εξωτερικό ερέθισμα, ο τελικός λόγος όμως ανήκει σε εμάς, που επιλέγουμε αν θα την βιώσουμε ως ανασταλτικό παράγοντα ή αν θα την διαχειριστούμε ως πρόκληση και εμπειρία.
*Η Άγκαθα Καρρά είναι Δικηγόρος


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις