Το σύστημα ανεμπόδιστης πρόσβασης στη θάλασσα SEATRAC των ανθρώπων με κινητική αναπηρία, αποτελεί στα σίγουρα ένα πολύ καλό νέο. Η εγκατάσταση του SEATRAC δεν αρκεί από μόνη της για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αναπήρων στη θάλασσα. Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές είναι σημαντικό να φροντίσουν για ολόκληρη την αλυσίδα προσβασιμότητας, όπως αυτή περιγράφεται, με σαφείς οδηγίες, στη σχετική νομοθεσία, καθώς και για τον έλεγχο της λειτουργίας και τη συντήρηση των μηχανισμών και των εγκαταστάσεων. Στις αρχές Ιουλίου τοποθετήθηκαν στην παραλία της Στούπας οι ειδικές ράμπες και το σύστημα  του SEATRAC, που εξυπηρετούν καθημερινά άτομα με κινητικά προβλήματα. Μια ξύλινη ράμπα ξεκινά από το πεζοδρόμιο και φτάνει ως το  SEATRAC. Ακριβώς εκεί έχουν προβλεφθεί 2 θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα αναπήρων, χωρίς όμως να έχουν τοποθετηθεί οι γνωστές πινακίδες με την ένδειξη αυτή. Απλά είναι αποτυπωμένο  με άσπρη μπογιά το σήμα επάνω στις πλάκες, το οποίο με δυσκολία μπορεί κανείς να διακρίνει. Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται γενικά η στάθμευση σε όλο τον πλακόστρωτο δρόμο κατά μήκος της παραλίας. Καθημερινά όμως παρκάρουν αυτοκίνητα παντού, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα με ανάπηρους να μην έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύσουν στο σημείο πρόσβασης στη ράμπα και κατά συνέπεια να δυσκολεύονται οι ανάπηροι να χρησιμοποιήσουν τα αναπηρικά τους αμαξίδια για να προσεγγίσουν  το SEATRAC.
Η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις πιο πολυσύχναστες της περιοχής. Για να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Seatrac, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στην παραλία, να επιβλέπει τις εγκαταστάσεις, να αποτρέπει τα παιδιά να το χρησιμοποιούν σαν βατήρα για βουτιές, καθώς επίσης να ελέγχει τη λειτουργία του και να προσέχει τον μηχανισμό και την κατάσταση της πρόσβασης με τις ράμπες.
Στη Στούπα δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για το όλο σύστημα. Αποτέλεσμα, από τις αρχές Αυγούστου, δηλ. ένα μόλις μήνα μετά την εγκατάσταση, τα μεταλλικά τμήματα του συστήματος έχουν σκουριάσει, ενώ οι ράμπες έχουν ξεφύγειαπό τη σωστή θέση τους, με συνέπεια τα αμαξίδια να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση  στα λυόμενα αποδυτήρια.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης χρηματοδοτήθηκε με 211.000 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές που εξασφαλίζουν για τα ΑμΕΑ αυτόνομη πρόσβαση σε θαλάσσιους χώρους κολύμβησης και παραλίες:  της Στούπας, Πανταζή στον Αγ. Νικόλαο, Ριτσά στην Καρδαμύλη και στο Ακρογιάλι Αβίας.
Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στη Δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων υποδομών για αυτόνομη πρόσβαση των ΑμΕΑ και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυοι, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά) σε παραλίες και θάλασσες, καθώς και την τοποθέτηση βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής κ.ά.

Στην παραλία της Στούπας
τοποθετήθηκαν μόνο λυόμενα αποδυτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο από αρτιμελείς, αφού δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, κάτω από τις σημερινές συνθήκες με την κατεστραμένη διάταξη της ξύλινης ράμπας, που κανένας δεν ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει! Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία αυτή τα παρελθόντα έτη διέθεται ναυαγοσώστη (και έπαιρνε γαλάζια σημαία).Τώρα που έγινε η εγκατάσταση του συστήματος πρόσβασης των κινητικά ανάπηρων και επομένως υπάρχει ένας επιπλέον σοβαρός λόγος ύπαρξης ναυαγοσώστη, καταργήθηκε ο ναυαγοσώστης!!!

Διαβάστε επίσης:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις