Με την κωδική ονομασία «Μάσκα 19», οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν τώρα να ζητούν βοήθεια στα φαρμακεία.

Η μάσκα είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέσα προστασίας στη νέα ζωή μας, μετά την εποχή του κορωνοϊού. Ένα σύμβολο ασφάλειας και υγείας. Τώρα η διεθνής κοινότητα έρχεται να ενισχύει αυτό το συμβολισμό, μ’ ένα νέο σύνθημα κι ένα σπουδαίο μήνυμα, με το «Μάσκα 19»!

Οι γυναίκες είναι τα πιο συχνά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, με τα κρούσματα να αυξάνονται παγκοσμίως κατά την περίοδο της καραντίνας. Υπάρχουν γυναίκες που μένουν σπίτι, αλλά δε νιώθουν ασφαλείς.

Και κάπως έτσι, το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων πήρε μία σπουδαία και σωτήρια πρωτοβουλία. Ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη τους, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα 19».

Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του ειδοποιεί άμεσα τον αρμόδιο φορέα και η γυναίκα παραμένει ασφαλής από τον θύτη της, μέχρι να είναι πραγματικά ασφαλής από τις κρατικές υπηρεσίες που θα αναλάβουν δράση.



Μάσκα 19 και στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία αυτή πήρε διεθνή χαρακτήρα και έχει έρθει και στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υιοθέτησε τη διεθνή πρωτοβουλία για βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με τον κωδικό «Μάσκα - 19».

Αν μια γυναίκα εμφανιστεί σε κάποιο φαρμακείο και πει τον κωδικό αυτό, τότε ο/η φαρμακοποιός γνωρίζει ότι πρέπει να κρατήσει διακριτικά τα στοιχεία της γυναίκας αυτής, και να επικοινωνήσει άμεσα με τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η γραμμή αυτή της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άμεσα μ’ έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Η γραμμή είναι στελεχωμένη με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο. Επομένως, όποια γυναίκα δεν μπορεί να καλέσει στο 15900 και να καταγγείλει την κακοποίησή της ούτε να στείλει email στο sos15900@isotita.gr, μπορεί τώρα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο, λέγοντας τον κωδικό «Μάσκα - 19». 

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr  στο  ΥΓΕΙΑ (ΨΥΧΙΚΗ / ΣΩΜΑΤΙΚΗ)

Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις