Η απώλεια μαλλιών δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά ωστόσο οι γονείς ανησυχούν, ειδικά όταν παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επειδή η πτώση μαλλιών μπορεί να έχει βαθιά ψυχολογική επίδραση στα παιδιά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αίτια τριχόπτωσης

Διατροφή

Συνήθως ο πιο συχνός λόγος τριχόπτωσης στα παιδιά είναι η έλλειψη βιταμινών. Εάν ένα παιδί έχει ανεπάρκεια σιδήρου, ψευδαργύρου, νιασίνης, βιοτίνης και πρωτεϊνών, μπορεί να παρουσιάσει απώλεια μαλλιών. Ο παιδίατρος  μπορεί να προτείνει ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ή να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα για να αντισταθμίσει το διατροφικό έλλειμμα.  


Τριχόπτωση στα μωρά - Πότε είναι φυσιολογική

Πολλές φορές οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη τριχόπτωση στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αγωνία και αναστάτωση, εάν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος και σοβαρό πρόβλημα. Σίγουρα η ηλικία του παιδιού επηρεάζει σημαντικά την εκδήλωση τριχόπτωσης,

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής τους, τα περισσότερα μωρά θα χάσουν τα μαλλιά με τα οποία γεννήθηκαν.  Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Επίσης, μερικά μωρά χάνουν τα μαλλιά στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής τους, επειδή τρίβουν το κεφάλι τους επανειλημμένα στο στρώμα της κούνιας.    


Αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί την τριχόπτωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια από τα οποία μεγαλώνουν τα μαλλιά. Περίπου 1 στα 1.000 παιδιά έχει αλωπεκία που ονομάζεται alopecia areata.

Γυροειδής αλωπεκία  

Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές αιτίες που μπορούν να προκαλούν περιστασιακά τριχόπτωση. Μία από αυτές είναι η γυροειδής αλωπεκία, κατά την οποία τα παιδιά χάνουν τμήμα των μαλλιών τους χωρίς όμως κάποια εντοπισμένη αιτία. Η τριχόπτωση αυτή εκδηλώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές στο κεφάλι, στις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου μαλλιά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η βασική αιτία εκδήλωσής της είναι το πολύ έντονο άγχος, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως δεν είναι απειλητική για τη ζωή του παιδιού. Πράγματι στο αμέσως επόμενο διάστημα των 6 μηνών τα μαλλιά θα επανέλθουν.

Τριχοτιλλομανία  

Μία άλλη αιτία τριχόπτωσης είναι η τριχοτιλλομανία, κατά την οποία το ίδιο το παιδί τραβά και εκριζώνει τις τρίχες. Πρόκειται για ένα είδος συνήθειας, κυρίως την ώρα που διαβάζει το παιδί ή παρακολουθεί τηλεόραση. Για το λόγο αυτό εμφανίζεται στο μισό της κεφαλής κάθε φορά, αναλόγως εάν το παιδί είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Μερικά παιδιά τραβούν τα μαλλιά τους ως ένα είδος απελευθέρωσης ενώ άλλα δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Επίσης, ορισμένα, τρώνε τα μαλλιά που τραβούν και μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες μπάλες στην κοιλιά τους. 


Οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να μην δίνουν σημασία, ώστε το παιδί μόνο του να ξεχάσει και να ξεπεράσει σταδιακά αυτή τη συνήθεια.

Δερματοφυτίαση (Tinea capitis)  

Πρόκειται για μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από έναν μύκητα. Μεταδίδεται όταν τα παιδιά μοιράζονται αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα. Γίνεται αντιληπτή η μόλυνση, καθώς αναπτύσσονται μπαλώματα στο κεφάλι με μαύρες κουκίδες εκεί που έχουν πέσει οι τρίχες. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιακές τοπικές κρέμες και αντιμυκητιακά σαμπουάν.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματός μας. Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

·         αύξηση βάρους

·         δυσκοιλιότητα

·         κούραση

·         ξηρά μαλλιά ή τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών πρέπει να σταματήσει όταν το παιδί λαμβάνει φάρμακα με θυρεοειδή ορμόνη. Αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να αναγεννηθούν όλα τα μαλλιά.

Μιλώντας στο παιδί σας για την τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ενοχλητική για οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική για ένα παιδί. Εξηγήστε του  γιατί συμβαίνει η τριχόπτωση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Εάν είναι το αποτέλεσμα μιας θεραπευόμενης ασθένειας, τονίστε ότι τα μαλλιά του θα μεγαλώνουν ξανά.

Εάν δεν είναι αναστρέψιμο, βρείτε τρόπους για να αποκρύψετε την τριχόπτωση. Μπορείτε να δοκιμάσετε:

·         Καινούργιο κούρεμα

·         καπέλο

·         κασκόλ

Αντιμετώπιση

Συχνά, η τριχόπτωση δεν είναι σοβαρή και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι μερικές φορές στην αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα του παιδιού σας. Διατίθενται θεραπείες για την τριχόπτωση στα παιδιά, αλλά θα πρέπει να την επιλέξετε μετά από συνεννόηση με δερματολόγο.

Επιμέλεια: Δρ Ράνια Χιουρέα

Πηγές:

mothersblog.gr/paidiatros/, healthline.com/

Ανάρτηση .chiourea.gr στο Γονείς - ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε επίσης:

·         Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά όταν πηγαίνουν σχολείο;  

·         Γλαύκωμα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Νικόλαος Ματθαίου, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος

·         Κανένας κίνδυνος για αυτισμό από το εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (MMR)  

·         Πώς να αναγνωρίσετε μια καρδιακή προσβολή ένα μήνα πριν συμβεί!!!

·         Ποια είναι τα προβλήματα όρασης στα μικρά παιδιά

Γραφτείτε στο Newsletter μας εδώ 📌

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις