Η μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα Δανών επιστημόνων δεν έδειξε σχέση του εμβολίου ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (MMR)  με τον αυτισμό.
Νέα, μεγάλη έρευνα από Δανούς επιστήμονες απαλλάσσει το εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (MMR) από τις κατηγορίες ότι σχετίζεται με αυτισμό και καθησυχάζει τους γονείς που φοβούνται (εξ αιτίας της παραπληροφόρησης από τους ενάντιους στα εμβόλια) ότι το παιδί τους κινδυνεύει.
Ήταν επί σειρά ετών ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Ότι ευθύνεται για την εμφάνιση αυτισμού στα μικρά παιδιά. Όμως τα νέα ευρήματα φαίνεται ότι καταρρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Τα παιδιά που κάνουν το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, κάτι που ισχύει ακόμη και για όσα παιδιά μερικές φορές θεωρούνται υψηλού κινδύνου για κάτι τέτοιο.
Αυτό επιβεβαιώνει η νέα επιστημονική έρευνα, απενοχοποιώντας το λεγόμενο «τριπλό» εμβόλιο, το οποίο όλοι οι ειδικοί θεωρούν απολύτως αναγκαίο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- αυξάνονται τα περιστατικά ιλαράς και τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Unicef έχουν απευθύνει πρόσφατα σχετικές προειδοποιήσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Anders Peter Hviid του Τμήματος Ερευνών Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Statens Serum της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία 657.461 παιδιών,  που γεννήθηκαν την περίοδο 1999-2010, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βρεθεί ένας σύνδεσμος ανάμεσα στον αυτισμό και στο εμβόλιο MMR. Στη διάρκεια της μελέτης διαγνώστηκαν με διαταραχή αυτιστικού φάσματος 6.517 παιδιά, ποσοστό μικρότερο του 1%. Αλλά η πιθανότητα ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Επίσης δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για παιδιά, που είχαν αυτισμό στην οικογένειά τους, ούτε στοιχεία περιπτώσεων μαζεμένων σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, που να έδειχναν ότι το εμβόλιο είχε αντίκτυπο.
Η νέα μελέτη -όπως και άλλες στο παρελθόν- δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον κίνδυνο αυτισμού. Δεν διαπίστωσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καμία απολύτως ομάδα παιδιών που εξέτασε: αγόρια, κορίτσια, παιδιά που άργησαν να κάνουν το εμβόλιο, παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας γονείς, παιδιά με πολύ χαμηλό βάρος, παιδιά που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα, παιδιά με μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη και παιδιά με αδέλφια που έχουν διαγνωσμένο αυτισμό (αν και παραμένει ακόμη ασαφές ποιοι ακριβώς βιολογικοί μηχανισμοί προκαλούν τον αυτισμό, η διαταραχή έχει εν μέρει γενετικό υπόβαθρο). Μάλιστα βρέθηκαν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999-2001.
«Υπάρχουν πραγματικά ισχυρά επιστημονικά ευρήματα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση», τόνισε ο Χβίιντ και θύμισε ότι «πριν λίγα χρόνια είδαμε ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική προεδρική εκστρατεία του να στέλνει μηνύματα στο Twitter ότι ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό».
Ο όλος θόρυβος και οι ανησυχίες για το εν λόγω εμβόλιο ξεκίνησαν το 1998, από μια μικρή μελέτη του γιατρού Andrew Wakefield, την οποία  δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»,  υποδεικνύοντας μια σύνδεσή του με τον αυτισμό. Ένα στα πέντε παιδιά δεν έκανε το εμβόλιο. Η μελέτη αποσύρθηκε αργότερα, ως αναξιόπιστη, καθώς, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας της Άντριου Γουέικφιλντ βρέθηκε να έχει πληρωθεί από δικηγορική εταιρεία, η οποία ήθελε να μηνύσει μια εταιρεία παραγωγής εμβολίων, ενώ ο ίδιος είχε παράλληλα ήδη καταθέσει μια δική του πατέντα για ένα υποτίθεται ασφαλέστερο εμβόλιο που είχε αναπτύξει. Τελικά απαγορεύθηκε στον Andrew Wakefield να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα.
Από το 1998 αρκετές μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση ανάμεσα στο τριπλό εμβόλιο και στον αυτισμό, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα -που σε αρκετές χώρες συμβαδίζει με έναν αντικαθεστωτικό και αντιελιτίστικο λαϊκισμό- επιμένει να αμφισβητεί την ασφάλεια του εμβολίου..
Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά, που είχαν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, ήταν 7% λιγότερο πιθανό να είναι αυτιστικά, σε σύγκριση με εκείνα, που δεν τα εμβολίασαν οι γονείς τους.
Παρόλο που οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετά μεγάλο, για να αποδείξει προστατευτικό αποτέλεσμα, είπαν ότι δεν χωράει, πια, αμφισβήτηση, πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Anders Peter Hviid, από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη, εξήγησε: "Το εμβόλιο MMR δεν σχετίζεται με τον αυτισμό. Θα έλεγα ότι πρόκειται για πολύ ισχυρά επιστημονικά στοιχεία εναντίον αυτού του ισχυρισμού.
Νομίζω πως είναι κατανοητό ότι ορισμένοι γονείς είναι αβέβαιοι και ανησυχούν, δεδομένων των αντιεμβολιαστικών ιστοριών, που είναι εύκολο να βρουν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο η επιστήμη είναι σαφής. Δεν υπάρχει σύνδεση".
Οι επιστήμονες παροτρύνουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην ηλικία του ενός έτους και αργότερα στην ηλικία των 3 ετών και 4 μηνών.
Πηγές

Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις