Τέρμα τα δίφραγκα

Τις δεκαετίες 1950 και 1960 στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορείο, τραμ ή αργότερα τρόλει) υπήρχε κλιμακωτό εισιτήριο, ανάλογα με την απόσταση. Έτσι υπήρχαν εισιτήρια 1.10, 1.50, 2 δραχμών.

Ο εισπράκτορας που υπήρχε τότε σε όλα τα μέσα, εκτός από το ότι έκοβε τα εισιτήρια, ανακοίνωνε και τις στάσεις ή έδινε εντολή στον οδηγό να σταματήσει ή να ξεκινήσει, με το εντελώς ιδιότυπα εκφωνούμενο «Φύγεεεεε». Επίσης, ειδοποιούσε πού τελείωνε το κάθε αντίτιμο εισιτηρίου που είχε πληρώσει ο επιβάτης. Μια από τις ανακοινώσεις του λοιπόν ήταν και το «τέρμα τα δίφραγκα», που σήμαινε πως είχαν φτάσει στο τέρμα της διαδρομής που ίσχυε το εισιτήριο των δυο δραχμών.

Από όλες τις ανακοινώσεις του εισπράκτορα, η παραπάνω ήταν η πιο διάσημη και επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας, με μεταφορική φυσικά σημασία. Σε αυτό βοήθησε και ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος που σε πολλές ταινίες ακούγεται η επίμαχη φράση, ενώ το 1962 γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία (κωμωδία) με τον ίδιο τίτλο με τον Βασίλη Αυλωνίτη και πολλούς άλλους εκλεκτούς ηθοποιούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις