2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

Οκτώβριος 2012-Μάιος 2013


Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για άλλη μια φορά για να σας υπενθυμίσουμε τη φετινή σημαντική πρωτοβουλία των εκδόσεών μας που συνδέεται με το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας των μαθητών που υλοποιεί το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Μετά τον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, διοργανώνουμε φέτος τον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης (Οκτώβριος 2012-Μάιος 2013) με μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Το θέμα του φετινού Μαραθωνίου είναι «Ο συναρπαστικός κόσμος της εικονογραφήγησης» και πιο συγκεκριμένα το έργο του Αριστοφάνη σε κόμικς, αλλά και η Ομήρου Οδύσσεια σε graphic novel από τους δημιουργούς Τάσο Αποστολίδη (κείμενα) και Γιώργο Ακοκαλίδη (εικόνες), οι οποίοι είναι πρόθυμοι να επισκεφτούν διάφορα σχολεία που θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο για να συνεχίσουν τον διάλογο με τα παιδιά.

Ο 2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας (e-yliko). Θα βρείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ.

Παρακαλούμε, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας που διδάσκουν στη Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη για τη δράση αυτή, καθώς ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης Κόμικς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, εξυπηρετώντας τους στόχους του: την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο. Επιπλέον, το θέμα του συγκεκριμένου Μαραθωνίου δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με τον συναρπαστικό κόσμο των κόμικς, οι δυνατότητες των οποίων ως εκπαιδευτικό εργαλείο είναι πολλαπλές και οδηγούν την εκπαιδευτική διαδικασία με μεγάλη αποτελεσματικότητα στην επιτυχία. Παράλληλα, τα κόμικς μπορούν να αξιοποιηθούν παιδαγωγικά όχι μόνο στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και να υποστηρίξουν διδακτικά διάφορα μαθήματα του σχολείου.

Πατήστε ΕΔΩ ή δείτε το συνημμένο φυλλάδιο για περισσότερες πληροφορίες για τον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης και για τους όρους συμμετοχής.
Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε επίσης σημειώματα των δημιουργών με το σκεπτικό τους σε ό,τι αφορά τη διασκευή των έργων, τον εκπαιδευτικό στόχο των διασκευών και περισσότερες πληροφορίες για τους ίδιους.

Στον περσινό 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης συμμετείχαν πάνω από 800 σχολεία με περισσότερους από 35.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους είχαν την τύχη να γνωρίσουν την Άλκη Ζέη από κοντά, αφού η συγγραφέας επισκέφθηκε πολλά από τα σχολεία που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο. Η ανταπόκριση από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν με τα παιδιά ήταν μεγάλη, γεγονός που φαίνεται από τα γράμματα, τις ιστορίες, τις ζωγραφιές, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας έστειλαν. Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα της θερμής αυτής ανταπόκρισης στο ειδικό blog www.metaixmio.gr/blog.aspx που δημιουργήσαμε με στόχο να αποτελέσει σημείο διαλόγου για την καλύτερη επεξεργασία του 1ου Μαραθωνίου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία για γνωριμία με την αγαπημένη συγγραφέα του αναγνωστικού κοινού.

Θα είναι χαρά μας να δουλέψουμε φέτος μαζί στον 2ο Μαραθώνιο. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας έως τις 26 Οκτωβρίου 2012.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 2ο Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:
• την κα Μαρία Γεροσίδερη (211 3003500, εσωτ. 523, schools@metaixmio.gr)
• την κα Ντόρα Τσακνάκη (211 3003500, εσωτ. 525, pressoffice@metaixmio.gr).

 

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις