ΟΟΣΑ: Τεμπέληδες οι Έλληνες καθηγητές 
ΟΟΣΑ: Τεμπέληδες οι Έλληνες καθηγητές


Τεμπέληδες βγάζει η έκθεση του ΟΟΣΑ τους Έλληνες καθηγητές αφού, την ώρα που ο κόσμος φλέγεται στη χώρα μας γύρω από τις επικείμενες απεργίες των καθηγητών ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων, τους δείχνει να δουλεύουν τις λιγότερες ώρες!
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεση με τίτλο «Η εκπαίδευση με μια ματιά - 2012», περνά από κόσκινο την εκπαίδευση σε χώρες-μέλη του ανά την υφήλιο με στόχο τη διεθνή σύγκριση που θα οδηγήσει σε πρωτοβουλίες για πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα.


Στους δεκάδες πίνακες και τις δεκάδες αναλύσεις, λοιπόν, που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχει και ο επίμαχος (όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα) με τις ώρες διδασκαλίας ανά έτος και ανά επίπεδο εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια).
Στον συγκεκριμένο πίνακα απεικονίζονται τα στοιχεία για 37 χώρες με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση αφού έχει τους καθηγητές με τις λιγότερες ώρες εργασίας!

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εμφανίζονται να εργάζονται μόλις λίγο πάνω από 400 ώρες το χρόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο) όταν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία εργάζονται 50-70% περισσότερο, στην Αυστραλία το διπλάσιο, στις ΗΠΑ σχεδόν το τριπλάσιο (!) και στην Αργεντινή (που είναι και στην κορυφή της λίστας) 4 φορές περισσότερο! Ακόμη και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την Ελλάδα αφού βγαίνει στις περίπου 700 ώρες ετησίως!

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ δείχνει ότι στην Πορτογαλία (μια χώρα που για πληθυσμιακούς αλλά και οικονομικούς λόγους συγκρίνεται με την Ελλάδα) από το 2000 έως το 2010 οι ώρες διδασκαλίας των καθηγητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκαν κατά 25% ενώ στην Ελλάδα… καθόλου!

Παράλληλα, ο οργανισμός δείχνει και άλλο ένα παράδοξο στην Ελλάδα: Οι Έλληνες δάσκαλοι (η πρωτοβάθμια εκπαίδευση) εργάζονται 30% περισσότερο από τους Έλληνες καθηγητές (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), αφού αγγίζουν τις 600 ώρες διδασκαλίας το χρόνο!

Προφανώς, κανείς δεν μπορεί ούτε να υπονοήσει ότι οι Έλληνες καθηγητές κάνουν πλημμελώς τη δουλειά τους. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις ώρες εργασίας αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα και μοιραία οδηγούν σε συγκρίσεις που πρέπει να μας προβληματίσουν.


Πηγή:http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=99298&srv=11  10/05/2013  [18:47]


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις