Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με προειδοποιήσεις...

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού, για τους καπνιστές κάτω των 50 ετών.

Οι καπνιστές κάτω των 50 ετών έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους καπνιστές άνω των 60 ετών είναι διπλάσιος. Η προειδοποίηση, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, όπου προεδρεύει ο Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.
Η Εταιρία επισημαίνει πως η προστασία των παιδιών και των εφήβων από το κάπνισμα (είτε ως ενεργητικοί, είτε ως παθητικοί καπνιστές) είναι ουσιώδες ζήτημα για την υγεία των μελλοντικών γενεών στην Ευρώπη. Γι' αυτόν τον λόγο, η Εταιρία εισηγείται τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του καπνίσματος.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου στην Ευρώπη και ευθύνονται για περίπου 1,9 εκατ. θανάτους ευρωπαίων πολιτών κάθε χρόνο. Το κάπνισμα είναι η βασική αιτία για το 28% των καρδιαγγειακών θανάτων των ανδρών ηλικίας 35 έως 69 ετών και για το 13% των θανάτων των γυναικών ίδιας ηλικίας.
Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τα πόσα τσιγάρα καπνίζει κανείς καθημερινά και πόσα χρόνια είναι καπνιστής. «Γνωρίζουμε πως όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά…Επιπροσθέτως, όσο πιο πρόωρα ξεκινά κανείς να καπνίζει, τόσο περισσότερο μπορεί να εθιστεί και έτσι είναι πιο δύσκολο μετά να το κόψει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Εταιρίας καθηγήτρια Γκρέτε Τελ.
Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας προτείνει:
- Να απαγορευτούν από την αγορά τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστική γεύση (π.χ. βανίλιας ή σοκολάτας) και δελεάζουν περισσότερο, ιδίως τους νέους, να αρχίσουν το κάπνισμα.
- Να καθιερωθούν «γυμνά» πακέτα τσιγάρων χωρίς εταιρικά λογότυπα και άλλα διαφημιστικά στοιχεία, ενώ τουλάχιστον το 75% της επιγφάνειας της συσκευασίας τους να καλύπτεται από σαφείς προειδοποιήσεις υγείας για τους κινδύνους.
- Να επιβληθεί ηλικιακό όριο στην πώληση προϊόντων καπνού και να υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους εμπόρους και καταστήματα το παραβαίνουν.
Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επεξεργασία μιας νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας προσπαθεί να επηρεάσει τη σχετική νομοθεσία, με πρωταρχικό στόχο να αποθαρρυνθούν οι νέοι να αρχίσουν το κάπνισμα.
Όπως επισημαίνει η Εταιρία, και μόνο το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Επίσης, υπογραμμίζει πως έχει αποδειχτεί ότι όπου και όποτε επιβλήθηκαν αποτελεσματικοί περιορισμοί στο κάπνισμα, υπήρξαν άμεσες και σημαντικές μειώσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Ακόμα, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται αισθητά για όσους κάποτε κάπνιζαν, αλλά μετά καταφέρνουν να το κόψουν.

kathimerini.gr



Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις