Μια εκπαιδευτική επίσκεψη, εντελώς διαφορετική...
DIALOGUE IN THE DARK - 
Διάλογος στο σκοτάδι

Στο Θέατρο Badminton έχει ξεκινήσει από πέρυσι, ένα πρωτοποριακό project για τα ελληνικά δεδομένα, το DIALOGUE IN THE DARK. Το Dialogue in the Dark, είναι ένα βιωματικό κι εκπαιδευτικό δρώμενο που προσκαλεί τους επισκέπτες να κάνουν μια βόλτα στην Αθήνα στο απόλυτο σκοτάδι, καθοδηγούμενοι από τυφλούς ξεναγούς. 


Σε μια χώρα, όπου η παιδεία αναφορικά με τη συνθήκη της τύφλωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα περισσότερα ΑμεΑ, είναι άνεργα το Dialogue in the Dark, διαμορφώνει την παιδεία των αυριανών πολιτών κι απασχολεί ανθρώπους με απώλεια όρασης. 


Επισυνάπτονται, πληροφορίες σχετικά με το Dialogue in the Dark και το σχετικό δελτίο τύπου. 

Dialogue in the Dark
«Δείτε» με άλλα μάτια

στο Θέατρο Badminton

Η εγκατάσταση που άλλαξε τη ζωή 10.000 Αθηναίων,
θα μείνει στο Θέατρο Badminton λίγους ακόμα μήνες
 πριν συνεχίσει τη διεθνή της πορεία


Το πρωτοποριακό αυτό δρώμενο, που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής και συνεχίζει να προσελκύει καθημερινά, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DIALOGUE IN THE DARK;
 
Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης; Το Θέατρο Badminton, σας προσκαλεί να το ανακαλύψετε, μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία, που θ’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπετε» τα πράγματα.

Το «Dialogue in the Dark», ένα πρωτοποριακό δρώμενο στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.000.000 επισκέπτες σε πάνω από 30 χώρες, αντιστρέφει τους ρόλους: οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλταστο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες, για 80 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι «γίνονται» τα μάτια τους.
Όταν οι πιο απλές δραστηριότητες μετατρέπονται ξαφνικά σε πρόκληση, οι επισκέπτες μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους αλλιώς. Στην έξοδο, όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο.

Το «Dialogue in the Dark» δεν είναι μία ακόμα έκθεση, αλλά ένα θεμελιώδες γεγονός που αλλάζει την κοσμοθεωρία μας. Γιατί η εγκατάσταση δεν εκθέτει τίποτε άλλο παρά τα στερεότυπά μας περί διαφορετικότητας.

Το «Dialogue in the Dark» ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο με τα μέσα μάτια∙ πρόκειται για ένα παιχνίδι, που μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε, να εμπιστευθούμε και ν’ αναπτύξουμε τη δύναμη των αισθήσεών μας.

Είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσουν όλοι, ενήλικες και παιδιά.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;

Το  «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σ’ όλον τον κόσμο. Άλλαξε κυριολεκτικά την οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων, και δικαίως χαρακτηρίστηκε μια «Βαθιά φιλοσοφική εμπειρία» (Harretz) και «Μια έκθεση που μας διδάσκει ν’ αντικρίζουμε, μέσ’ από το σκοτάδι, την πραγματικότητα» (Corrieredella Serra). Αναμφίβολα, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι, όπως έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι «Οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους». 
Τα σχόλια των επισκεπτών απ’ όλον τον κόσμο το επιβεβαιώνουν. Μεταξύ άλλων: «Ενδιαφέρουσα, διαφορετική, μοναδική και σημαντική εμπειρία. Μας επιτρέπει να βιώσουμε τον κόσμο των τυφλών»,«Μια συναρπαστική, συγκινητική, εκπαιδευτική και ασυνήθιστη εμπειρία», «Βλέπεις τόσα λίγα, αλλά μαθαίνεις τόσα πολλά», «Μια εντυπωσιακή εμπειρία που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο» κ.ά.


Το Θέατρο Badminton σας προσκαλεί σε «Διάλογο στο σκοτάδι» και σας καλεί να δείτε τον κόσμο με «άλλα» μάτια. Προλαβαίνετε!

Διοργάνωση: ADaM Productions


Ξεκίνησε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 (παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού) και ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ από 2 Οκτωβρίου του 2014

Η επίσκεψη στην εγκατάσταση συνιστάται και για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω.

Μέρες και ώρες λειτουργίας
-       Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 17:00 μέχρι 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
-       Σάββατο 15:00 – 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
-       Κυριακή 12:00 – 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
Για σχολεία και πρωινές ώρες.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Οι επισκέπτες, για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του θεάτρου, στο 210 8840600, για να κάνουν κράτηση ξενάγησης, καθώς σε κάθε ξενάγηση μπαίνουν αυστηρά μέχρι 8 άτομα.

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο εισιτήριο: 10€ (παιδικό/σπουδαστικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)
Ομαδικά πακέτα 6 έως 8 ατόμων, 55€
Ειδικές τιμές για σχολεία.

Κρατήσεις:
Ταμείο θεάτρου Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή – τηλ. 210 8840600


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Μαρία Τσολάκη, τηλ 211 10100 51, 6948 11 05 11, 6974 76 78 90,maria@adamprods.com
Νανά Στασινού, τηλ 211 1010 006, 6974 84 64 13, n.stasinou@badmintontheater.gr
Κορίνα Δαρούση, τηλ 211 1010 005, 698 00 44 768, k.darousi@badmintontheater.grΘέατρο Badminton
Άλσος Στρατού Γουδή, 157 73, 211 10 10 000, www.abcd.grΜερικοί από τους επώνυμους επισκέπτες της έκθεσης:
  • Τέως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
  • Τέως Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου
  • Πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Καπουτζίδης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Φώτης Σεργουλόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τζένη Μπότση, Μιχάλης Μαρίνος, Μάρα Μπαρόλα, Ελευθερία Ντεκώ, Σπύρος Παπαδόπουλος
  • ο ελληνικός σύλλογος ατόμων με υψηλό I.Q. MENSA
  • ο Roman Krznaric (πολιτισμικός ιστορικός και συγγραφέας, στα πλαίσια της παραμονής του στην Αθήνα για την ομιλία του στο τελευταίο TEDx Athens)
«Νομίζω καμία μέρα της ζωής μου δεν θα είναι ίδια μετά από αυτή την εμπειρία».

«Ήταν κάτι εκπληκτικό. Όλες οι αισθήσεις (πλην της όρασης) ήταν 10 φορές πιο έντονες. Όντως αλλάζουν πολλά στο πώς βλέπεις τον κόσμο μετά».


«Απίθανο – Καινοτόμο – Καταπληκτικό – Διδακτικό.

Συνεχίστε το με όλες τις δυνάμεις σας γιατί πραγματικά αξίζει!!!»

«Μοναδική εμπειρία, αμέτρητα συναισθήματα. Κάτι εντελώς καινούριο και καθοριστικό για την υπόλοιπη ζωή μου! Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, μακάρι να γίνει μέρος της σχολικής ζωής και εκπαίδευσης στο μέλλον».

«Μακάρι όλοι να είχαν μια αντίστοιχη εμπειρία. Ο κόσμος θα ήταν αλλιώς…!»

«Με κλειστά τα μάτια, ανοίγει η καρδιά!»
Γράφτηκε στον ελληνικό τύπο:

«Μην το χάσετε. Δεν θυμάμαι να έχω ξεκινήσει ποτέ με μια τόσο έντονη παραίνεση την παρουσίαση κάποιου θεάματος που έτυχε να παρακολουθήσω. Αλλά, όσο συγκρατημένος κι αν είμαι, με παρασύρει η ένταση αυτού που έζησα. (…) Μόλις ακούσαμε τη φωνή της ξεναγού, κάθε άγχος, αγωνία, ένταση, γλίστρησαν κάτω από τα πόδια μας. Τόσο καθησυχαστική και φιλική, που κάθε αρνητικό συναίσθημα έδωσε γρήγορα τη θέση του στην περιέργεια και το γέλιο. (….) Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας με κάθε βεβαιότητα είναι ότι μέσα σε 80 λεπτά αλλάζει όλη η οπτική σου απέναντι στο θέμα της τυφλότητας, γίνεσαι κοινωνός μιας άλλης πραγματικότητας που δεν είναι «χειρότερη» ή «καλύτερη» από τη δική σου αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική. (….) Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο στην πορεία σας… Μόνο πολύ γέλιο κι ένας καινούριος λαμπρός κόσμος γεμάτος σκοτάδι.»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που αξίζει τον κόπο να τη βιώσει κάποιος. (…) Το βέβαιο είναι ότι οι 8 έχουν γίνει μια παρέα που διασκεδάζει. (…) Μόλις έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε και η βόλτα τελειώνει. Μαζί και ο τρόπος που «βλέπαμε» τα πράγματα μέχρι τώρα.»
ΤΑ ΝΕΑ


«Η αποδοχή της εμπιστοσύνης και η συνειδητοποίηση της δύναμης των αισθήσεων είναι αποκαλυπτική. Οι άνθρωποι που δεν βλέπουν παρά μόνο σκοτάδι ίσως τελικά έχουν καταφέρει να «βλέπουν» ή μάλλον να αισθάνονται τον κόσμο γύρω τους με μεγαλύτερη αλήθεια. Το σκοτάδι τους καταφέρνει να γεμίσει με φως εμάς, τους επισκέπτες. (…) Η αρχική σοκαριστική έλλειψη φωτός, με το πέρασμα του χρόνου μεταβάλλεται σε ένα ελκυστικό ταξίδι.»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


«Ένιωσα μια περίεργη «ασφάλεια» μέσα στον χώρο, μέσα στο σκοτάδι. Μια ισότητα που δεν τη συναντώ στην καθημερινότητά μου. Μια αλληλεγγύη και μια συλλογικότητα που δεν απαντάται στις «πολιτισμένες» κοινωνίες. (…) Αναρωτιέμαι: πρέπει να χάσουμε το φως μας για να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, επιτέλους;»


«Κάνεις μια βόλτα στην Αθήνα –γιατί η ξενάγηση αυτό προσομοιώνει– και για πρώτη φορά πρέπει να εμπιστευτείς αποκλειστικά τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Καλείσαι, επίσης, να συνεργαστείς με άτομα που δεν γνωρίζεις. Χωρίς να τα βλέπεις. (…) Ακόμα και τα κατά λάθος αγγίγματα, που στην αρχή προκαλούσαν αμηχανία και γέλια, από κάποια στιγμή και μετά επανανοηματοδοτήθηκαν τελείως. Είχαν πια γίνει στοιχείο επικοινωνίας, τόσο γρήγορα και αυθόρμητα, φέρνοντάς μας κοντά με έναν τρόπο που δεν συμβαίνει όταν στην επικοινωνία κυριαρχεί η επαφή των ματιών.»
ATHENS VOICE«Μέσα σε μια ώρα, όλες μου οι άλλες αισθήσεις ξαφνικά οξύνθηκαν και τα αντίστοιχα κέντρα σύνδεσής τους με τον εγκέφαλο έπλασαν μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες της πρόσφατης μνήμης μου. (…) Σπάνια ένα δρώμενο προσφέρει ακριβώς αυτά που υπόσχεται και ακόμα περισσότερα. Το «Dialogue in the Dark» είναι όντως μια φιλοσοφική εμπειρία, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο, υπό την έννοια της επανεκτίμησης, σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, πραγμάτων που θεωρούνται δεδομένα.»
LIFO


«Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ζωής μας βιώσαμε στο πρωτοποριακό δρώμενο «Dialoguein the dark» που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στο θέατρο Badminton. (…) Το «Dialoguein the dark» δεν είναι μία ακόμα έκθεση ή μια performance ή ένα εικαστικό δρώμενο. Είναι μια εμπειρία ζωής που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα, που μπορεί να μας κάνει να εκτιμήσουμε όλα όσα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας.»


«Μια εμπειρία που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο είναι ο «διάλογος στο σκοτάδι». Μια εμπειρία ζωής! (…) Όντως είναι ένας διάλογος στο σκοτάδι. Κατ’ αρχάς συνδιαλέγεσαι με τον εαυτό σου καθώς η πλήρης έλλειψη οπτικών ερεθισμάτων δημιουργεί καταστάσεις περισυλλογής. Είναι όμως κυρίως διάλογος με τους άλλους συνταξιδιώτες στο περίεργο και γοητευτικό αυτό ταξίδι… Πρέπει να μάθεις να βασίζεσαι στη βοήθεια των άλλων ανθρώπων. (…) Βγαίνοντας από αυτόν τον διάλογο μες στο σκοτάδι είχα ευχάριστα συναισθήματα. (…) Πρόκειται για μια εμπειρία που σου απομυθοποιεί κάποιους φόβους και σε βοηθά να ζήσεις κι εσύ μια κατάσταση που είναι καθημερινότητα για πολλούς συνανθρώπους μας.»

Δείτε με άλλα μάτια.pdf by Rania Chiourea
Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις