"Best Buddies"... Μια δράση αληθινής φιλίας!


«Η χαρά που πηγάζει από τη δύναμη της ενσυναίσθησης δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Αυτό βιώνουν οι πρωταγωνιστές του Best Buddies, του παγκόσμιου οργανισμού που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1989 και πρεσβεύει τη φιλία ως μέσω υποστήριξης των ΑμεΑ, επιδιώκοντας να την καταστήσει μέσο για έναν καλύτερο κόσμο», εξηγεί μιλώντας στο Penna η Κατερίνα Αγγελοπούλου, μία εκ των εθελοντών και συντονίστρια της δράσης.Ο παγκόσμιος οργανισμός Best Buddies-(Καλύτερα Φιλαράκια), είναι μη κερδοσκοπικός και ιδρύθηκε από τον Άντονι Κέννεντυ Σράιβερ πριν 26 χρόνια. Ο ίδιος εντοπίζοντας την έλλειψη ευκαιριών που αντιμετώπιζαν τα άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες στον τομέα της κοινωνικοποίησης, αναγνώρισε από νωρίς τη δύναμη της επίδρασης της φιλίας «ένας-προς-έναν» στην κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης τους. Τα Best Buddies πρεσβεύουν τη φιλία ως μέσο υποστήριξης των ατόμων με νοητικές ή/και αναπτυξιακές δυσκολίες. Στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τη μη κυβερνητική οργάνωση tacthellas από το 2011.


Τον Ιούνιο που πέρασε, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ο "Περίπατος Φιλίας", ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τα “Φιλαράκια”. Στόχος των πρωταγωνιστών ήταν να στείλουν στους πολίτες το δικό τους μήνυμα για την κοινωνική ένταξη των συμμετεχόντων. «Να ενωθούμε όλοι μαζί, κάτι που στην καθημερινότητα χάνεται», είπε η Κατερίνα, ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μια μοναδική και έντονη συναισθηματικά εμπειρία, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Και φέτος, όπως και πέρυσι, η στήριξη του κόσμου ήταν καθοριστικής σημασίας, κάτι που ικανοποίησε τους διοργανωτές, οι οποίοι δουλεύουν σκληρά ολόκληρους μήνες για τη διεξαγωγή του.

Η χαρά που πηγάζει από τη δύναμη της ενσυναίσθησης δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. «Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην κοινωνία κι αυτό είναι πάρα πολύ αισιόδοξο. Οι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, αφήνονται στο διαφορετικό με μεγαλύτερη ευκολία και σίγουρα δείχνουν την αλληλεγγύη τους στο συνάνθρωπο, περισσότερο από παλιά» σημείωσε η συντονίστρια, ενώ συμπλήρωσε πως όσον αφορά τη φιλία αυτή καθαυτή, αυτό που επισημαίνουν όλοι οι συμμετέχοντες είναι πως πρόκειται για μια αυθόρμητη, γνήσια σχέση που δομείται πάνω στην αλήθεια.

«Το περίεργο είναι πως σαν εθελοντής συνήθως νομίζεις ότι δίνεις. Όχι μόνο όμως. Τελικά παίρνεις και μάλιστα πάρα πολλά. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούνται τα παιδιά μέσα από τη φιλία. Μέσα από την επαφή με το φιλαράκι τους μαθαίνουν να συμμετέχουν και να είναι μέλη μιας ομάδας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Για την ακρίβεια είναι συγκινητικό», εξηγεί η Κατερίνα. «Αυτή τη στιγμή έχω δύο φιλαράκια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς ανθρώπους που μου προσφέρουν πολλά. Με την επαφή μαζί τους βιώνω την ανεμελιά αυτή που στις δικές μας ζωές έχει αρχίσει και ξεθωριάζει. Στην ψυχή μας επανέρχονται κρυμμένα συναισθήματα που είχαμε καταχωνιάσει καλά μέσα μας», τόνισε.


Η σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων πρέπει να είναι οριοθετημένη όπως και κάθε σχέση στη ζωή. Η επαφή ξεκινά από το Σεπτέμβριο ενώ διαρκεί έως τον Ιούνιο. Τα φιλαράκια βγαίνουν δύο φορές το μήνα, κάνουν δραστηριότητες και μιλούν μια φορά τη βδομάδα στο τηλέφωνο. Παράλληλα κάθε μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο διεξάγονται οι ομαδικές συγκεντρώσεις. Το καλοκαίρι γίνεται μια παύση, ενώ συνήθως τα παιδιά φεύγουν για τις κατασκηνώσεις. Τη χρονιά που πέρασε το πρόγραμμα μέτρησε 40 ζευγάρια φίλων.


Η οποιαδήποτε υποστήριξη στα Best Buddies απ΄ όπου κι αν έρχεται είναι άκρως σημαντική, δεδομένου ότι μιλάμε για μια εθελοντική δράση στην οποία τα μέλη δεν έχουν καμία χρηματική συναλλαγή. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα συνεχίζεται χάρη στις χορηγίες και στην προσφορά πολλών ανθρώπων, από τους οποίους ο καθένας συμβάλλει με το δικό του τρόπο. Εάν κάποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής μπορεί να καλέσει στα γραφεία του Best Buddies Greece (210-90.16.677), να επισκεφτεί το site του φορέα (www.tacthellas.org) προκειμένου να συμπληρώσει μια αίτηση για εκδήλωση του ενδιαφέροντος, ή να στείλει μήνυμα μέσω της σελίδας στο facebook.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Best Buddies μπορείτε να επισκεφτείτε τις παρακάτω διευθύνσεις:Πηγή Πληροφοριών: penna.grΑναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις