Καλοκαιράκι μαζί με παιχνίδια αγγλικών !!!

          Καλοκαίρι και παιχνίδια είναι το ίδιο, ας δούμε όμως πως συνδυάζονται  μαζί με τα αγγλικά…

Ας παίξουμε στην παραλία με τα αγγλικά :
        Η άμμος αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης. Εξοπλιστείτε με καλούπια από αγγλικά γράμματα, γεμίστε τα με άμμο, αναποδογυρίστε και  παρατηρήστε τα ως προς το σχήμα και τη φορά τους. Επιμείνετε κυρίως σε γράμματα που μοιάζουν οπτικά (pq , bd).  Γράψτε με το δάχτυλό σας λέξεις που αρχίζουν από συγκεκριμένους ήχους (φωνήματα). Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα φωνήματα που αναγνωρίζει πολύ καλά το παιδί, για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του.
        Τα βότσαλα, ένα κατεξοχήν << καλοκαιρινό >> υλικό μπορούν να αξιοποιηθούν μαθησιακά με ποικίλους τρόπους, όπως:  γράφοντας πάνω σε καθένα, ένα γράμμα (προτιμούμε αυτά που το παιδί συγχέει οπτικά – b/ d, p/ q, m/ w) και τα τοποθετούμε σε δύο στήλες. Το παιδί θα πρέπει να εντοπίσει τα όμοια γράμματα στις δύο στήλες, όσο πιο γρήγορα μπορεί. Επιλέγοντας μία κατάληξη (π.χ. –an), την οποία γράφουμε με μεγάλα και έντονα γράμματα σε ένα βότσαλο. Στη συνέχεια γράφουμε σε καθένα από τα υπόλοιπα βότσαλα ένα γράμμα, διαφορετικό για κάθε βότσαλο (π.χ. m, v, t, p, c). Tο παιδί θα πρέπει, τοποθετώντας ένα – ένα τα μεμονωμένα γράμματα μπροστά από τη βασική κατάληξη να διαβάσει τη λέξη που δημιουργείται κάθε φορά. Γράφοντας σε βότσαλα τα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου μπορούμε να παίξουμε ένα σκραμπλ με αγγλικές λέξεις. Γράφοντας πάνω σε βότσαλα λέξεις από δύο βασικές κατηγορίες όπως: ουσιαστικά και ρήματα ή ουσιαστικά και επίθετα. Το παιδί θα πρέπει να ξεχωρίσει τις λέξεις με βάση την κατηγορία τους.

Ας παίξουμε ταξιδεύοντας με τα αγγλικά :
    Στο αυτοκίνητο ή το καράβι με επιτραπέζια παιχνίδια, στα οποία τα παιδιά μπορούν να αντιστοιχίσουν την εικόνα με τη σωστή λέξη στα αγγλικά και ύστερα να γράψουν στον αέρα τη λέξη κλείνοντας τα μάτια τους, αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για εξάσκηση και εμπέδωση του λεξιλογίου. Διασκεδάζει ιδιαίτερα και βοηθάει μαθησιακά το γνωστό << παιχνίδι  της     βαλίτσας >>, την οποία πρέπει να  γεμίσουμε  με αντικείμενα λέγοντάς τα στην αγγλική γλώσσα. Για κάθε νέο αντικείμενο που θα μπει στη βαλίτσα θα πρέπει να ξαναπούμε όλα τα προηγούμενα. Επίσης, παιχνίδια memo καθώς και τα << μαντέματα >> (I spy with my little eye) είναι πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις.

Ας παίξουμε στις διακοπές με τα αγγλικά :
          Στο εξοχικό ή το ξενοδοχείο. Ορίζουμε ένα φώνημα με το οποίο θα παίξουμε και ξεκινάμε με τη σειρά να λέμε μία λέξη που αρχίζει από αυτό τον ήχο. Αν κάποιος δεν μπορεί να σκεφτεί άλλη λέξη, τότε προτείνει έναν καινούριο ήχο και ξεκινάει ένας νέος γύρος παιχνιδιού.
          Στην ταβέρνα.  Για το παιχνίδι που θα περιγράψουμε θα χρειαστείτε καλαμάκια από σουβλάκια και μερικά χαρτάκια post it. Ορίζουμε το γράμμα με το οποίο θα παίξουμε. Τα χαρτάκια post it μοιράζονται ισάριθμα στα μέλη της οικογένειας. Κάθε μέλος γράφει μια λέξη σε κάθε χαρτάκι, που αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα και το περνάει στο σουβλάκι του. Νικητής είναι αυτός που θα φτιάξει το σουβλάκι με τις περισσότερες λέξεις…

Ειρήνη  Θ.  Ευαγγέλου Ψυχολόγος / Επιστημονική υπεύθυνη :  www.specialenglish.gr


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις