EBA: Η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τους καταθέτες



H Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή απορρίπτει τα περί «κουρέματος» καταθέσεων. «Αντίθετο στη νομοθεσία της ΕΕ».


Τέλος στα σενάρια για κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority, ΕΒΑ). «Η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής». Δηλώνει άγνοια για τέτοιο σχέδιο σε ελληνική τράπεζα. Τι λέει η οδηγία της Ε.Ε.

EBA: Τέλος στα σενάρια για κούρεμα -Η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τους καταθέτεςΑγνοια για σχέδιο κουρέματος σε καταθέτες ελληνικών τραπεζών δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ενώ τονίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο Andrea Enria, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority, ΕΒΑ), το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί.

Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΒΑ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

- Η νομοθεσία της ΕΕ για τις καταθέσεις

H οδηγία 2014/49 / ΕΕ

H ανακοίνωση της EBA

«Andrea Enria, Chairperson of the European Banking Authority (EBA), the EU institution that brings together the banking supervisors and regulators of the EU, said today in a statement: "I am not aware of any plans to introduce haircuts to retail depositors of Greek banks, as reported in the media this morning. I highly doubt that any authority or public body at EU or Member State level could consider this option, as it would be against EU law and the EBA would immediately start breach of EU law proceedings".
In his statement Enria reminded that "EU legislation is in place to protect retail Greek depositors, as any other depositor in the EU".


Βροχή οι διαψεύσεις για το δήθεν bail in

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν σύσσωμες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν «σχέδια» να προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων σε ποσοστό 30% για ποσά από 8.000 και άνω.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με ανώτατα τραπεζικά στελέχη οποία τονίζουν πως δεν επεξεργάζονται κούρεμα καταθέσεων σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς αν τεθεί τέτοιο θέμα δεν θα είναι… εκείνοι, αλλά οι αρμόδιες αρχές που θα αποφασίσουν ποσό και ποιοι θα «κουρευτούν». 

Πλήρως ανυπόσταστο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπζας κα Λούκα Κατσέλη με τηλεφωνική της παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το δημοσίευμα είναι μόνο εκ του πονηρού». Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο».


ΥΠΟΙΚ: Είναι προβοκάτσια

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το υπουργείο Οικονομικών που επίσης έσπευσε να διαψεύσει άμεσα το δημοσίευμα: "Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση»".

Όπως υποστηρίζεται από τους Financial Times, «το κούρεμα θα επιβληθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», ωστόσο η ίδια πηγή σημείωσε πως «αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν στους FT, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Άλλωστε μια τέτοια διαδικασία δεν ξεκινά από τις ελληνικές τράπεζες αλλά από την ΕΚΤ εάν και εφόσον κηρύξει τις ελληνικές τράπεζες μη φερέγγυες (insolvent) ή αποσύρει την στήριξη που δίνει με τη μορφή του ELA.



Δημοσιεύθηκε: 04 Ιουλίου 2015 - Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1346343/eba-diapsevdontai-kathgorhmatika-fhmes-gia-koyrema.html
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500010047



Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις