Μνημείο Έλληνα Δασκάλου (2000) από ορείχαλκο. Πλατεία Μαδρίτης (πίσω από το ξενοδοχείο «Χίλτον»), Ιλίσια Γλύπτης: Θεόδ. Παπαγιάννης


Όλα τα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας. Αγάλματα, προτομές, κ.ά.ανάγλυφα μνημεία που τιμούν και μας θυμίζουν όσους με τις πράξεις τους συνέβαλαν θετικά στην  πνευματική είτε υλική πρόοδο του τόπου μας. Μαζί με τη φωτογραφία καθενός μνημείου αναφέρεται η τοποθεσία, όπου έχει στηθεί, καθώς και σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου. Συμβολή στην Αθηνογνωσία.

             Εξαιρετική, όσο και ανιδιοτελής εργασία και προσφορά μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, στις αρχές του 2014, που φωτογράφησε,  χαρτογράφησε και περιέγραψε, όλα τα γλυπτά των Αθηνών.


Μια εγκυκλοπαίδεια τέχνης!
Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, το συνάδελφο εκπαιδευτικό Θοδωρή Δημητρακόπουλο.


Περισσότερα από 300 γλυπτά που κοσμούν τους δημόσιους χώρους της Αθήνας καταγράφονται στο δικτυακό τόπο athenssculptures.com, τον οποίο δημιούργησε η ομάδα πολιτών “Atenistas”.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η χαρτογράφηση όλων των γλυπτών που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, προκειμένου πολίτες και επισκέπτες της πρωτεύουσας να έχουν ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο με πληροφορίες για τα γλυπτά που συναντούν στο δρόμο τους.

Ο δικτυακός τόπος που τέθηκε σε λειτουργία το 2014, απαρτίζεται από τρεις κύριες ενότητες: τη λίστα των αγαλμάτων, το χάρτη αποτύπωσής τους και τις πληροφορίες για το πρότζεκτ και την ομάδα που το τρέχει.

Το 2014 καταγράφηκαν και «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα 324 γλυπτά στο δήμο Αθηναίων, για τα οποία παρατίθενται: φωτογραφία, στοιχεία του γλύπτη, το υλικό και το έτος κατασκευής τους, καθώς και πληροφορίες για το πρόσωπο που απεικονίζουν ή το θέμα που πραγματεύονται. Επίσης, σε χάρτη αποτυπώνεται η ακριβής θέση των γλυπτών.

Τα γλυπτά που έχουν καταγραφεί χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Σε αυτά συγκαταλέγονται προτομές, ανάγλυφα, μαρμάρινες στήλες και ανδριάντες. Αναφέρονται σε σημαντικές φυσιογνωμίες, καθημερινούς ήρωες και ιδέες.
Τα έργα έχουν δημιουργήσει σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Λάζαρος Σώχος, ο Γεώργιος Φυτάλης, ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Μιχάλης Τόμπρος, ο Φερνάντο Μποτέρο και η Σοφία Βάρη- Μποτέρο, ο Κώστας Βαρώτσος, η Χρύσα και ο Γιάννης Γαΐτης, ο Θόδωρος Παπαγιάννης.

Πέρα από από τα διάσημα έργα, στην ιστοσελίδα αναδεικνύονται και λιγότερο γνωστά γλυπτά. Ανάμεσα σε αυτά το έργο σε ορείχαλκο «Ο τυφλός γλύπτης» (1988), που βρίσκεται στην πλατεία Απολλωνίου στα Πετράλωνα. Απεικονίζεται μια ανδρική καθιστή μορφή που πλάθει με τα χέρια της μια άμορφη μάζα. Είναι ο τυφλός γλύπτης τη στιγμή που εργάζεται αξιοποιώντας την αίσθηση της αφής. Πρόκειται για έργο του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη, ο οποίος τυφλώθηκε στην πορεία της ζωής του.

Η ταξινόμηση των γλυπτών γίνεται ανά υλικό, ανά περιοχή και ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Την καταγραφή των γλυπτών έκαναν 25 εθελοντές, υπό τον συντονισμό της Έλενας Γραμμένου.

«Από το διαδίκτυο απουσίαζε μια άμεσα προσβάσιμη και πλήρης πηγής ενημέρωσης για την υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας. Όποιος ενδιαφέρεται για τη γλυπτική των πόλεων μπορεί να βρει πληροφορίες για το άγαλμα και ποια είναι η σχέση του με την ιστορία της Αθήνας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γραμμένου.

Στόχος των «Atenistas» είναι η ιστοσελίδα να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες καταχωρήσεις και για άλλους δήμους της Αττικής.

Επίσης, όπως υπογράμμισε ο ιδρυτής των «Atenistas», Τάσος Χαλκιόπουλος, κατά την σχετική παρουσίαση της ιστοσελίδας, σκοπός της ομάδας είναι να καταγράψει στο μέλλον και άλλα στοιχεία της πόλης προκειμένου να γίνουν προσβάσιμα στο κοινό και τις επόμενες γενιές.Read more: http://www.haniotika-nea.gr/neos-diktiakos-topos-gia-ta-ipethria-glipta-tis-athinas/#ixzz3fCtVwEQr
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις