Τα παιδιά ανέκαθεν γεννιόνταν με ένα «φορτίο» επιθετικότητας και αυτό ήταν και παραμένει φυσιολογικό.

Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι τώρα πια η επιθετικότητα αυτή ενισχύεται από το περιβάλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ενώ ελλείπουν κάποια αντισταθμιστικά συστήματα. Έχουν χαθεί δηλαδή κάποιες δικλείδες ασφαλείας όπως τα ιδεολογικά και θρησκευτικά σχήματα, τα πολλά και ποικίλα θετικά πρότυπα στα δημόσια πρόσωπα, η αρκετά στενή παρακολούθηση των παιδιών ειδικά από τους γονείς και γενικά από τους ενηλίκους, ο ρεαλιστικά πιο εύκολος έλεγχος των μηνυμάτων που δεχόταν το παιδί από το περιβάλλον κ.λπ. Αυτά τα κενά δεν αναπληρώθηκαν από μια κοινωνική και θετική προσέγγιση της ζωής ώστε να υπάρξουν άλλες άμυνες στη βία.

Το σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς (intermittent explosive disorder, διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή) παρά το γεγονός ότι δεν γνωστό στο ευρύτερο κοινό, εντούτοις φαίνεται να είναι πολύ συχνότερο από ό,τι υπολογιζόταν μέχρι τώρα.

Γενικά το σύνδρομο μπορεί να υπάρχει στο 7,3% του πληθυσμού. Μέχρι 4%, παρουσιάζει τη σοβαρή μορφή της διαταραχής που χαρακτηρίζεται από 3 ή περισσότερες εκρήξεις απρόκλητου ή αδικαιολόγητου θυμού κάθε χρόνο οι οποίες συνοδεύονται από βίαιη συμπεριφορά.

Το σύνδρομο μπορεί να είναι η αιτία για πολλές περιπτώσεις βίας στην οικογένεια, κακοποίησης συζύγων ή επιθετικής συμπεριφοράς οδηγών. Μέχρι σήμερα (2007) δεν έχει μελετηθεί ικανοποιητικά. Η πραγματική του συχνότητα είχε υποτιμηθεί.Κριτήρια διάγνωσηςΓια να διαγνωσθεί κάποιος με το σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς, απαιτούνται ορισμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι:1. Τουλάχιστον 3 επεισόδια παρορμητικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα έντονα που είναι εξαιρετικά υπερβολικά σε σχέση με την αιτία που τα έχει προκαλέσει και που έχουν συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του ασθενούς


2. Το επεισόδια χαρακτηρίζονται από ξαφνική απώλεια του ελέγχου της συμπεριφοράς του ατόμου.

Ο θυμός και η βίαιη συμπεριφορά, μπορεί να συνοδεύονται από απειλές για κτύπημα κάποιου άλλου ατόμου ή ακόμη να συνοδεύονται από απόπειρα κτυπήματος, πρόκλησης σωματικής βλάβης ή πραγματικού τραυματισμού κάποιου άλλου ατόμου.

Η εκρηκτική οργή μπορεί επίσης να συνοδεύεται από το ρίξιμο ή σπάσιμο αντικειμένων. Επίσης το άτομο πιθανόν να προκαλεί υλικές ζημιές με πραγματικό κόστος στα υπάρχοντα των άλλων.

3. Η σοβαρή μορφή της πάθησης χαρακτηρίζεται από 3 ή περισσότερα επεισόδια ετησίως.

4. Τόσο οι συνήθεις όσο και οι σοβαρές μορφές του συνδρόμου εκδηλώνονται στην εφηβική ηλικία: Για τα αγόρια κατά μέσο όρο στην ηλικία των 13 ετών ενώ για τα κορίτσια στην ηλικία των 19 ετών.ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΟ θυμός επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν υπομονή και εξάπτονται εύκολα. Άλλοι χρειάζονται πολύ για να θυμώσουν.


Οι συζητήσεις με διαμάχη μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πολύ άβολα. Ο καλύτερος τρόπος για να λύσετε μια διαφορά ή μια διαμάχη με κάποιο άλλο άτομο είναι να διαπραγματευτείτε μαζί του.

Ο θυμός είναι αναπόφευκτος στη ζωή και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ασφαλείς τρόπους για να τον εκφράζετε.
Εάν νιώθετε θυμωμένοι προτιμήστε να κάνετε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να πάτε για τρέξιμο ή να κτυπήσετε ένα μαξιλάρι. Προτιμήστε να ουρλιάξετε εναντίον ενός δέντρου ή ενός αυτοκινήτου, παρά εναντίον κάποιου άλλου ατόμου. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε.

Είναι σημαντικό να συγκρατήσετε ότι πρέπει να εκφράζετε το θυμό σας με ασφαλή τρόπο. Διαφορετικά μπορεί να βλάψετε κάποιον άλλο ή τον εαυτό σας.


Προσπαθήστε να καταλάβετε για ποιο λόγο είστε θυμωμένοι.


Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως έχετε φθάσει στο σημείο που σας έχει κάνει έξω φρενών. Εάν μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα άτομο σας προκαλούν θυμό, μιλήστε το θέμα με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε. Ένας πιστός σας φίλος, ο σύμβουλός σας, ο γιατρός σας ή ο ψυχολόγος σας μπορούν να μιλήσουν για το θέμα μαζί σας και να σας βοηθήσουν.


Επιδιώξετε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.


Η ξεκούραση επιτρέπει να βάλετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Η χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί με έναν περίπατο ή άπλά με το να καθίσετε ήρεμα σε ένα ήσυχο περιβάλλον.


Η μουσική, το διάβασμα ενός βιβλίου, ο κινηματογράφος, ένα μπάνιο, το κολύμπι, το γιόγκα είναι δραστηριότητες που επιτρέπουν τη χαλάρωση.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν να αφιερώσουν χρόνο για τη χαλάρωση. Είναι σημαντικό κάθε μέρα να φυλάτε λίγο χρόνο για χαλάρωση. Διαλέξτε δραστηριότητες που απολαμβάνετε, για να τις κάνετε στο χρόνο αυτό. Η βία δεν είναι λύση για το θυμό.

Κάποτε μπορεί να συμβεί κάποιος να σας θυμώσει σε τέτοιο βαθμό που να σας κάνει να του επιτεθείτε φραστικά.

Η βία μπορεί επίσης να είναι τρόπος εξωτερίκευσης της απογοήτευσης, όταν δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι αυτό που σας έχει αναστατώσει. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί να σας οδηγήσει σε πράξεις που θα έχουν συνέπειες.

Για να είστε έτοιμοι να αποφύγετε την έκφραση βίας σε περίπτωση που είστε θυμωμένοι, γράψετε σε μια λίστα τις καταστάσεις, τους ανθρώπους ή άλλα πράγματα που σας προκαλούν εκνευρισμό. Αφού καταγράψετε όλα αυτά που σας θυμώνουν, σκεφτείτε τρόπους για να τα αποφεύγετε. Σκεφτείτε επίσης τρόπους για να μην αφήνετε τη βία που νιώθετε να βγαίνει προς τα έξω.

Υπάρχουν άτομα που μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους για να υπερνικήσετε τα συναισθήματα που σας κάνουν να θέλετε να κάνετε φραστική επίθεση.


Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι στη ζωή τους έχουν διαφωνίες ή διαμάχες.

Οι λόγοι για να έχετε διαφωνίες με κάποιον άλλο είναι πολλοί. Για παράδειγμα μπορεί να δυσκολεύεστε στο να καταλάβετε τις σκέψεις κάποιου άλλου για ένα συγκεκριμένο θέμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάντε τους να μιλήσουν για το πως βλέπουν τα πράγματα.

Επίσης οι αξίες, οι ανάγκες και οι στόχοι οι δικοί σας, πιθανόν να βρίσκονται σε αντίθεση με αυτούς κάποιου άλλου.

Δεν είναι σπάνιο οι παρεξηγήσεις και οι διαφωνίες να προκύπτουν διότι οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν κατανοούν καλά το τι προσπαθούν να κάνουν ή να πουν οι άλλοι. Οι διαμάχες και παρεξηγήσεις που δεν έχουν επιλυθεί δυνατόν να είναι αιτία προβλημάτων.

Οι παρεξηγήσεις που δεν έχουν ξεκαθαριστεί μπορούν να δημιουργούν σύγχυση και ένα αίσθημα προσβολής.

Επιπρόσθετα είναι δυνατόν να οδηγούν σε στρες, ένταση, αϋπνία, ασθένειες, σχέσεις φτωχής ποιότητας, επιθετικότητα ή βία και διάλυση οικογενειών.

Αντιμετώπιση συγκρούσεων σε προσωπικό επίπεδο.

Σε περίπτωση που υπάρχει μια σύγκρουση με κάποιο άτομο είναι πολύ εύκολο να παραμείνει ο θυμός και η ένταση μεταξύ των δύο. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για άτομα που βλέπονται μεταξύ τους συχνά, το πρόβλημα να ξεκαθαρίζεται και να επιλύεται. Διαφορετικά μπορεί να εγκατασταθεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Στις περιπτώσεις αυτές εάν μιλήσετε στο άτομο με το οποίο έχετε το πρόβλημα για τη διαφορά σας, είναι πιθανόν είτε αυτό να είναι βοηθητικό ή όχι. Εάν πρόκειται να προσπαθήσετε να προσεγγίσετε το άτομο αυτό, σιγουρευτείτε ότι θα το κάνετε με ένα τρόπο που θα βοηθήσει.

Σε περίπτωση που φοβάστε ότι το άτομο αυτό μπορεί να γίνει βίαιο ή να είναι προσβλητικό, δοκιμάστε να μην το προσεγγίσετε απ' ευθείας. Μπορείτε αρχικά να του μιλήσετε από το τηλέφωνο, για να δείτε εάν είναι πρόθυμο να βρει μαζί σας μια λύση στο μεταξύ σας πρόβλημα.

Μπορείτε να πείτε στο άτομο αυτό πώς νιώθετε λόγω της δικής του γνώμης, αλλά αποφύγετε να του πείτε πώς εκείνο νιώθει. Υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να έχετε κάποιο τρίτο άτομο που θα βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης. Το τρίτο άτομο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ σας και να βοηθήσει να καταλάβει το κάθε μέρος τις απόψεις του άλλου.
Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα από την επίλυση των διαφορών.


Έχετε πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε και να επιλύσετε μια διαφορά σας ή μια σύγκρουση με κάποιο.
Αρχικά θα σας δώσει το αίσθημα ότι έχετε πετύχει κάτι σημαντικό και θα σας κάνει να νιώθετε πιο θετικά. Θα νιώσετε πιο άνετα, πιο χαλαρωμένοι, πιο υγιείς και θα έχετε ένα πιο καλό ύπνο.

Επιπρόσθετα αυτό θα σας βοηθήσει να κτίζετε πιο δυνατές σχέσεις και γενικά θα νιώθετε περισσότερο ευτυχισμένοι.


Συμπερασματικά

Θα κλείσουμε τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθετε να εκφράζετε το θυμό σας και τα νεύρα σας με ασφαλή τρόπο. Οι δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν θα σας επιτρέπουν να χειρίζεστε με καλύτερο τρόπο το θυμό σας. Η επίλυση των διαφορών σας με τους άλλους θα σας κάνουν να νιώθετε πιο θετικά και ευτυχισμένοι.


Πηγή: www.myphone.gr

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις