Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, ώρα 6 μ.μ.- 9 μ.μ.


Σας προσκαλούμε σε μια αξιόλογη βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση στα πλαίσια του μήνα Αναπηρίας.  

Παρουσιάστρια: Άννα Πίγκου, Ψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια, Προέδρος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής, Επιμελήτρια της έκδοσης.


«Αν και για πολύ καιρό το αυτιστικό παιδί φάνταζε στο νου μας σαν ένα βωβό ον που βουλώνει τα αυτιά του, οι κλινικοί διαπίστωσαν ότι η φωνή συνιστά ένα ενορμητικό αντικείμενο το οποίο χαίρει εκ μέρους του ιδιαίτερης προσοχής: πολλοί αυτιστικοί αναρωτιούνται σχετικά με το μυστήριο της ομιλίας βάζοντας το χέρι τους πάνω στο λαιμό του συνομιλητή τους, ορισμένοι ζητούν να κάνουν τα αντικείμενα να μιλήσουν στη θέση τους, η πλειονότητά τους μαρτυρά έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική και τα τραγούδια.
Αν κρατούν σε εφεδρεία τη φωνή τους, είτε μέσω της βωβότητας είτε της εξάλειψης της εκφοράς, αυτό συμβαίνει λόγω του φόβου πως θα αισθανθούν ίσως κενοί αν χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για μια έκκληση προς τον Άλλο. Αυτή η μη εκχώρηση της φωνητικής απόλαυσης συνεπάγεται ιδιαίτερους τρόπους διαχείρισης της γλώσσας, ξεκινώντας από μια γλώσσα σημείων στερημένη από συναισθήματα, ωστόσο κατάλληλη για την επικοινωνία, και φτάνοντας ως τις ιδιωτικές γλώσσες, που ελάχιστα εξυπηρετούν την επικοινωνία.
 Κάποιες αξιοσημείωτες μαρτυρίες αυτιστικών υψηλής λειτουργικότητας μας επιτρέπουν τώρα να προσανατολιστούμε καλύτερα στην κλασική κλινική του αυτισμού, όπως τη συνέλαβε ο Κάνερ. Οι εμπειρίες τους πιστοποιούν ότι οι μέθοδοι που τους βοηθούν περισσότερο είναι εκείνες που δεν θυσιάζουν την ατομικότητα και την ελευθερία του υποκειμένου, αλλά μπορούν να στηριχτούν στις επινοήσεις και τις νησίδες ικανοτήτων τους».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)





Η εκδήλωση θα γίνει σε μια όμορφη και ήσυχη γωνιά των Αμπελοκήπων, μέσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, στο κοινωνικό café Μύρτιλλο, το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε χώρο που παραχώρησε, ο δήμος Αθηναίων, σε ένα από τα κτίρια που βρίσκονται μέσα στο πάρκο.

«Μύρτιλλο», οδός Τριφυλίας και Λάμψα,
 Πάρκο ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ (Πρώην ΚΑΠΑΨ) Αμπελόκηποι- Αθήνα (μετρό Πανόρμου) τηλ.211012 3176




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις