Ο Παναγιώτη Παπουτσάκης σκηνοθέτης της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί», έφτιαξε μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους, με  στόχο να αναδείξει την έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους που είναι σε αναπηρικά αμαξίδια.
Η ταινία, σε σενάριο του ίδιου, έχει τίτλο «Ο αδερφός μου / My brother» και γυρίστηκε στο κέντρο των Χανίων.
Η υπόθεση αφορά ένα νεαρό, ο οποίος παραμονή Χριστουγέννων φορώντας κουκούλα και κρατώντας λοστό περπατάει σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο και προκαλεί χάος και φθορές.
Στη συνέχεια όμως η ιστορία μάς φέρνει πίσω. Στο πώς δηλαδή ξεκίνησαν όλα, με την απάθεια, την περιφρόνηση και την ασέβεια, δίνοντας παράλληλα και την εξήγηση ότι η οργή του νεαρού είναι δικαιολογημένη… (Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε γιατί).
Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, μέσα από μία ταινία  μόλις 5 λεπτών, προκαλεί προβληματισμό, οργή αλλά και συγκίνηση, ενώ σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει για αυτήν τα εξής:
«Μια ταινία που μας ωθεί να ανοίξουμε τα μάτια μας, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να ζητήσουμε από τους υπεύθυνους της πόλης μας να κάνουν το ίδιο. Να σκεφτούμε πέρα ​​από τη δική μας άνεση και να αρχίσουμε να μοιράζουμε το δημόσιο χώρο μεταξύ μας με ίσους όρους».

Δείτε την ταινία:


 

Όπως εξηγούν οι συντελεστές:
Πριν μερικά χρόνια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μετακόμισε στα Χανιά από τη Νέα Υόρκη με σκοπό να αναλάβει το οινοποιείο των γονιών της. Όταν η αγαπημένη της αδερφή Taty ήρθε στα Χανιά για να παραστεί στο γάμο της Αλεξάνδρας, οι δύο αδερφές βγήκαν για μια βόλτα. Η Αλεξάνδρα ήθελε να δείξει στην αδερφή της τις ομορφιές της πόλης των Χανίων. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ήταν δυνατό. Γιατί; Η Taty κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι και το να διασχίσει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια των Χανίων ήταν σχεδόν αδύνατον.
 Η Αλεξάνδρα αμέσως ανέλαβε δράση δημιουργώντας το #RespectLife (www.respectlife.gr), μια διαδικτυακή καμπάνια με σκοπό να διαδώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με κινητικά προβλήματα στην προσπάθεια τους να κινηθούν στην πόλη των Χανίων. Οχήματα πάνω σε ράμπες αναπήρων, εστιατόρια και καφετέριες που κλείνουν τα πεζοδρόμια με τραπέζια, καρέκλες, ταμπέλες… Είναι μεν αποτέλεσμα κακού πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι ένδειξη τεράστιας ασέβειας προς τους συνανθρώπους μας.
Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, οικογενειακή επιχείρηση, η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής (Pancretan Association of America (PAA))  και η  Indigo View Productions ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ανάδειξη αυτού του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.
Για την παραγωγή της ταινίας στραφήκαμε στην κοινότητα μέσω Crowd sourcing και η ανταπόκριση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. "Ο Αδελφός μου" γυρίστηκε τελικά με τη συμμετοχή πάνω από 80 εθελοντών και τη στήριξη τοπικών καταστημάτων των Χανίων. Παίχτηκε σε φεστιβάλ όπως στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Είναι μια ταινία που μας ζητάει να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες, να σκεφτόμαστε πέρα από τη δική μας ευκολία και να μοιραζόμαστε την κοινότητα μας και τους δρόμους μας με ίσους όρους για όλους. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλάζοντας συνήθειες και δημιουργώντας καλύτερα πρότυπα. Αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μας αφορά όλους.
 Έπαιξαν οι:
Αδερφός – Γιώργος Χριστουλάκης
Αδερφή – Νίκη Γιακουμάκη
Μητέρα – Ελένη Παπαδάκη
Πατέρας – Θεόφιλος Χριστουλάκης
 Παραγωγή 2018
Indigo View Productions
Αλεξάνδρα Μανουσάκη

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις