Ο θυμός μοιάζει με ένα παγόβουνο. Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου που επιπλέει στον ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όπως στο παγόβουνο φαίνεται μόνο η κορυφή, η οποία είναι ένα πολύ μικρό μέρος του παγόβουνου, ενώ το κυρίως μέρος του παραμένει κρυμμένο κάτω από τη θάλασσα, έτσι παρομοιάζουμε το θυμό με παγόβουνο, γιατί βλέπουμε το θυμό ενός ατόμου, μια συμπεριφορά, ενώ κρύβονται από κάτω άλλα συναισθήματα, βαθύτερες και μεγαλύτερες αιτίες.

Ο θυμός θεωρείται δευτερογενές συναίσθημα. Ως συναίσθημα μπορούμε να ορίσουμε την αντίδραση του οργανισμού στην κάλυψη των αναγκών του: ευχάριστα συναισθήματα δοκιμάζουμε όταν οι ανάγκες μας καλύπτονται και δυσάρεστα όταν δεν καλύπτονται.

Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου του θυμού υπάρχει ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο κομμάτι που δεν φαίνεται. Μπορεί να κρύβεται απογοήτευση, απόρριψη, εξάντληση, ματαίωση, ανησυχία, ενοχή, ντροπή, πένθος, άγχος, ζήλια, αβεβαιότητα κι ένα σωρό άλλα συναισθήματα. Κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε πως ο θυμός μάς προστατεύει προσωρινά από το να έρθουμε σε επαφή με όλα αυτά τα δυσάρεστα, που ίσως και να αδυνατούμε να διαχειριστούμε μόλις αναδυθούν.

Έτσι λοιπόν, όταν βλέπουμε ένα παιδί ή έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας θυμωμένο να ξεσπάει…

-        Αν τον παρατηρούσαμε λίγο καλύτερα… κοιτάζοντας με διαφορετικό τρόπο… με τα μάτια της αγάπης…

-        Αν του δίναμε χρόνο να τον καταλάβουμε…

Θα νιώθαμε συμπόνοια για εκείνον, γιατί αυτά που τον πόνεσαν, έχτισαν έναν τεράστιο θυμό σαν ασπίδα προστασίας...

Πίσω από το θυμό υπάρχει μεγάλη μοναξιά, θλίψη, απογοήτευση...

Είναι εκείνοι που κάποιοι τους άγχωσαν, τους έκαναν να νιώθουν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, ανησυχία, αμηχανία, ή δεν τους βοήθησαν όταν έπρεπε...

Που δεν τους σεβάστηκαν, αλλά τους προσέβαλαν, όταν έπρεπε να τους πούνε μπράβο...

Που τους εξαπάτησαν και τους ντρόπιασαν, όταν έπρεπε να τους προστατέψουν...

Που τους απέρριψαν, τους έκαναν να νιώσουν νευρικότητα και φόβο όταν έπρεπε να τους φωνάξουν " εδώ είμαι! "

Που τους άφησαν να νιώσουν ενοχή και να απογοητευτούν, όταν έπρεπε να τους πούνε " δεν πειράζει, συνέχισε! "

Που οι άλλοι τους ενοχλούν, τους κάνουν να νιώθουν ζήλια και στενοχώρια…

Που βιώνουν μια κατάσταση πένθους, νιώθουν δυσφορία, στρες και εξάντληση…

Πίσω από τους θυμωμένους ανθρώπους, είναι  συχνά τα παιδιά που μεγάλωσαν με τραύματα ή ενήλικες που το άμεσο περιβάλλον προκαλεί ερεθισμό και οργή.

Όταν θυμώνουμε τείνουμε να απαιτούμε πράγματα, όπως για παράδειγμα δικαιοσύνη και εκτίμηση. Απαιτούμε πράγματα και όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις μας, η απογοήτευσή μας γίνεται θυμός.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο θυμός καλύπτει κάποια άλλα συναισθήματα. Αυτό μας βοηθά να έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση, καθώς και να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις.

 

                                               Δρ Ράνια Χιουρέα

Σύμβουλος Ειδ. Αγωγής & Εκπαίδευσης

 Ανάρτηση chiourea.gr στο ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ / ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

 

Διαβάστε επίσης:


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις