Στη ζωή πολλοί άνθρωποι θα μας βλάψουν, θα μας κάνουν κακό και θα μας αδικήσουν. Και σίγουρα αυτό δεν αρέσει σε κανένα μας. Αλλά μερικοί από εμάς δυσκολευόμαστε να συγχωρέσουμε όσους έχουν κάνει λάθος και μας έχουν πληγώσει. Όσο πιο γρήγορα, όμως, καταφέρετε να το ξεχάσετε και να πάτε παρακάτω, τόσο καλύτερα θα νιώσετε.
Τι λένε οι ειδικοί για τη συγχώρεση;
Ένας άπιστος σύντροφος, ο καλύτερος φίλος που σας πρόδωσε ή που σας συμπεριφερόταν άσχημα. Μετά από μία προδοσία, οποιουδήποτε είδους, δημιουργείται η ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από επιπλέον πόνο ή στεναχώρια.
«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πληγωθεί και δεν έχουμε τον έλεγχο και μπορεί να είμαστε ευάλωτοι. Δεν μας αρέσει που είμαστε ευάλωτοι.», αναφέρει ο Jeff Harris, σύμβουλος γάμου. Με αυτόν τον τρόπο όμως, δεν καταφέρνουμε να συνεχίσουμε την σχέση μας, να εμβαθύνουμε και τελικά να απολαμβάνουμε την σχέση αυτή.
Τις περισσότερες φορές, το «συγγνώμη» είναι σημαντικό και η απουσία του πονάει εκείνον που έχει πληγωθεί. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να περνάμε την υπόλοιπη ζωής μας μέσα στην γκρίνια και τη μουρμούρα, για το πόσο άδικη είναι η κοινωνία. Άδικη ή δίκαιη, αυτή είναι και εμείς θα πρέπει να μάθουμε να πηγαίνουμε πιο κάτω, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι, όσοι αδικούν θα πρέπει να μένουν ατιμώρητοι και χωρίς συνέπειες. Αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει μια κοινωνία. Κοινωνία χωρίς νόμους και δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει.
Σε προσωπικό επίπεδο όμως, και από κάποιο σημείο και πέρα, θα πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε και να βαδίζουμε το δικό μας δρόμο. Γιατί η κακία που κρατάμε για τους άλλους, η αυτολύπηση που νοιώθουμε για τον εαυτό μας, και η μαυρίλα που μας πλακώνει επειδή κάποιος, για τους δικούς του λόγους ή και από ανοησία, μας έβλαψε, μόνο καλό δεν μας κάνει.
Βλέπουμε ανθρώπους στα τριάντα τους, στα σαράντα τους, να είναι πικραμένοι και να τα βάζουν με τους γονείς τους  ακόμα, γιατί δεν τους βοήθησαν σε κάτι ή τους στέρησαν κάτι άλλο. Και το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, γιατί αυτοί σήμερα είναι σε αυτό χάλι. Αυτό όμως, που δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι, άλλο πράγμα είναι η εξήγηση και άλλο πράγμα η δικαιολογία. Το δικαίωμα της δικαιολογίας το χάνουμε, μας αφαιρείται, από την στιγμή που ενηλικιωνόμαστε. Από εκεί και πέρα, το τι κάνουμε, το τι σκεφτόμαστε και το τι νιώθουμε είναι δική μας ευθύνη και υπόθεση. Μόνο αν πάρουμε το 100% της ευθύνης της ζωής μας, θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την κακία που νιώθουμε στην ψυχή μας.
 Μόνο αν μάθουμε να συγχωρούμε, θα απελευθερωθούμε και θα συνεχίσουμε στο δικό μας ταξίδι. Γιατί όσο κρατάμε την κακία, άλλο τόσο μας κρατάει και αυτή. Εγκλωβιζόμαστε στον αρνητισμό, στο μίσος και στην κλάψα, με αποτέλεσμα, να αποσυντονιζόμαστε, να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν και σε κάτι που μόνο κακό μάς κάνει.
Βάλτε τη συγχώρεση στο πρόγραμμά σας. Λίγα πράγματα αξίζει να τα κουβαλάτε μαζί σας. Ειδικά όταν σας ψυχοπλακώνουν και σας βασανίζουν χωρίς τελειωμό. Η κακία είναι βάρος στην ψυχή. Αφήστε το φως της συγχώρεσης να σας λυτρώσει. Με το να κρατάτε κακία, τον εαυτό σας τιμωρείτε. Αυτός που σας έβλαψε, μπορεί και να μην το καταλαβαίνει ή να μην το θυμάται ή να μην υπάρχει.
Τι πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε να μην κρατάμε κακία και να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο της συγχώρεσης;
1. Αποδεχτείτε ότι πονάτε
Σας φέρθηκαν άσχημα, οπότε είναι λογικό να είστε στεναχωρημένοι. Εκφράστε αυτό που σας συνέβη και πως νιώσατε, είτε σε χαρτί, είτε λεκτικά. Εκφράζοντας αυτό που σας στεναχώρησε θα είναι και πιο εύκολο να το αποδεχτείτε.
2. Αποφασίστε να συγχωρήσετε
Συγχωρώντας κάποιον που σας πλήγωσε κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας, και δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ξεχάσετε και ό,τι συνέβη.
3. Κατανοήστε ότι συγχώρεση δεν σημαίνει αποδοχή
Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι συναινείτε με αυτό που συνέβη, ούτε ότι ήταν σωστό.
4. Αναρωτηθείτε: «Γιατί;»
Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το να κρατάνε κακία είναι πρόβλημα, όταν βλέπουν ότι δεν τους αφήνει να προχωρήσουν και να εξελιχθούν. Πολλές φορές η κακία κουράζει και τους ίδιους, αλλά και πάλι δυσκολεύονται να προχωρήσουν, γιατί αν προχωρήσουν θα χάσουν τον ρόλο του θύματος που έχουν μέχρι τώρα. Αν, όμως, αφήσετε χώρο για πιο υγιή συναισθήματα, θα δείτε ότι θα νιώσετε καλύτερα.
5. Σκεφτείτε τα οφέλη της συγχώρεσης
Μόλις αποφασίσετε να συγχωρέσετε κάποιον και να προχωρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο ήρεμοι και έχετε περισσότερη ενέργεια να αφιερώσετε στον εαυτό σας και όχι στο να μισείτε κάποιον.
6. Μην αφήσετε τον θυμό να καθορίσει το ποιοι είστε
Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συγχωρήσουν ακόμα και τα χειρότερα πράγματα. Φυσικά, και είναι σημαντικό για κάποιον να νιώθει ότι υπάρχει δικαιοσύνη, αλλά κανείς δεν θέλει να καθορίζει τη ζωή του ο θυμός και ο πόνος.
7. Δώστε βάση στις αντιδράσεις των γύρω σας
Οι κοντινοί φίλοι και ο/η σύντροφός σας συχνά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε το πώς ακούγεστε όταν λέτε και ξαναλέτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με παλιές ιστορίες που σας πόνεσαν. Ακόμα και οι πιο υπομονετικοί ακροατές μπορεί να κουραστούν από τις ίδιες ιστορίες και το γεγονός ότι δεν τις έχετε ξεπεράσει. Όταν, λοιπόν, όλοι γύρω σας σας λένε (ή σας δείχνουν) ότι έχει έρθει η ώρα να το ξεπεράσετε, μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε.
8. Αλλάξτε τη συζήτηση
Εάν είστε το άτομο στο οποίο κάποιος κρατά κακία και δεν μπορεί να το ξεπεράσει, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του και να ανακαλύψετε γιατί του είναι τόσο δύσκολο να σας συγχωρέσει. Εάν έχετε προσπαθήσει τα πάντα και επιμένει, μπορείτε να είστε ειλικρινείς και να εκφράσετε ότι η στάση του/της σας ενοχλεί.
9. Εξασκήστε τη συγχώρεση
Αναγνωρίζοντας την οπτική του άλλου και προσπαθώντας να μπείτε στην θέση τους, θα σας κάνει πιο ευαίσθητους αλλά και θα καταφέρετε να διαχειριστείτε καλύτερα τον πόνο.
10. Μην είστε το θύμα
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν με τίποτα να συγχωρέσουν ή να ξεπεράσουν τον θυμό τους, επειδή δεν θέλουν να στερηθούν την θέση του θύματος που έχουν και με την οποία κερδίζουν την συμπόνια και την προσοχή των γύρω τους.
11. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Όταν φτάσετε στο σημείο της συγχώρεσης θα βιώσετε αλλαγή στο ποιοι είστε και θα δείτε ότι θα μεταμορφωθείτε εσωτερικά. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που θα πρέπει να αγαπήσετε.
12. Συγχωρέσετε, απελευθερωθείτε και συνεχίστε
Κανείς δεν σας ζητάει να αγκαλιάσετε αυτόν που σας αδίκησε. Όμως μπορείτε, τουλάχιστον να τον συγχωρέσετε, να απελευθερωθείτε και να συνεχίσετε, απρόσκοπτα πια, να δημιουργείτε τη δική σας ζωή και τον δικό σας παράδεισο. Έναν παράδεισο όπου το μίσος και η κακία δεν έχουν καμιά θέση. Η ζωή είναι μικρή και χρειάζεται να την ζήσουμε με αγάπη. Και όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης: «Η κακία είναι μια ανοησία για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα».


Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις