2ο ΚΕΔΑΣΥ Β΄Αθήνας-Ψήφισμα: “Δεν αντέχουμε άλλο”-Διαμαρτυρία για το άλυτο πρόβλημα στέγασης της υπηρεσίας-Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Σε έντονη διαμαρτυρία προέβη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Β΄Αθήνας αναφορικά με το από τριετίας άλυτο πρόβλημα στέγασης της υπηρεσίας. Οπως αναφέρεται σχετικά, από το χρόνο ίδρυσης της υπηρεσίας και μέχρι στιγμής έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες στέγασης, οι οποίες έχουν πέσει στο κενό. Αυτή τη στιγμή το 2ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Β΄Αθήνας λειτουργεί χωρίς να υπάρχει κτίριο στέγασης και αρκείται στη φιλοξενία του προσωπικού σε διάφορους χώρους που “περισσεύουν” σε σχολεία της Β΄ Αθήνας και των λοιπών αποκεντρωμένων υπηρεσιών, όπως ΚΑΠΗ και Πολυιατρεία. Χώροι ακατάλληλοι για τη διενέργεια αξιολογήσεων και συναντήσεων συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες (ΑΜΕΑ) και των γονέων τους.

Να σημειωθεί πως το 2ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Β΄Αθήνας   

Ιδρύθηκε το 2018, εξυπηρετεί 300 σχολεία δημόσια και ιδιωτικά και 40.000 μαθητές όλων των βαθμίδων των Δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Ν. Πεντέλης, Ν. Ερυθραίας, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού και Ν. Ψυχικού.

Στο 2ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Β΄Αθήνας υπηρετούν σήμερα

55 ειδικοί επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί ειδικής, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές).

Αξιολογεί και στηρίζει ετησίως


1.500 μαθητές με ειδικές ανάγκες (νοητική αναπηρία, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, διάσπαση προσοχής, δυσλεξία κ.λ.π.) και υποστηρίζει καθημερινά τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Β΄Αθήνας και η Διαμαρτυρία-Ψήφισμα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Β΄Αθήνας εκφράζει ομόφωνα την αγανάκτησή του σχετικά με το άλυτο πρόβλημα στέγασης της υπηρεσίας εδώ και τρία χρόνια χωρίς ουδεμία προοπτική επίλυσής του.

Διεκδικούμε ανεξάρτητο χώρο στέγασης – μόνιμο ή προσωρινό – για την κάλυψη των αναγκών υποστήριξης και αξιολόγησης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το 2ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Β’ Αθήνας ιδρύθηκε το 2018 και εξυπηρετεί 300 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) και 40.000 μαθητές όλων των βαθμίδων των Δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Ν. Πεντέλης, Ν. Ερυθραίας, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού και Ν. Ψυχικού.


Το εξειδικευμένο προσωπικό που αποτελείται σήμερα από 55 ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς ειδικούς ειδικής, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές) αξιολογεί και στηρίζει ετησίως 1.500 μαθητές με ειδικές ανάγκες (νοητική αναπηρία, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, διάσπαση προσοχής, δυσλεξία κ.λ.π.) και υποστηρίζει καθημερινά τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Από το χρόνο ίδρυσης της υπηρεσίας και μέχρι στιγμής έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες στέγασης οι οποίες έχουν πέσει στο κενό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για την μόνιμη στέγαση της υπηρεσίας έχουν προταθεί, χωρίς θετικό αποτέλεσμα, δύο δημόσια κτίρια (ακίνητο Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα άδεια κτίρια του πρώην Αμαλία Φλέμιγκ). Για προσωρινή στέγαση, έχουν προταθεί, επίσης χωρίς θετικό αποτέλεσμα, επιμέρους χώροι του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης όπως και ένα κτίριο στην Αγία Παρασκευή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει τελεσφορήσει.

Η υπηρεσία λειτουργεί χωρίς να υπάρχει κτίριο στέγασης και αρκείται στη φιλοξενία του προσωπικού σε διάφορους χώρους που «περισσεύουν» σε σχολεία της Β΄ Αθήνας και των λοιπών αποκεντρωμένων υπηρεσιών, όπως ΚΑΠΗ και Πολυιατρεία, χώροι εντελώς ακατάλληλοι για τη διενέργεια αξιολογήσεων και συναντήσεων συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες (ΑΜΕΑ) και των γονέων τους.

Ακολουθεί το κείμενο της διαμαρτυρίας

Προς:

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως

Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη

 

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Παιδείας,

Γ. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

Διευθυντής Δ/νσης ΕΑΕ,

Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Αττικής, grdntis@attik.pde.sch.gr

Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα,

ΔΟΕ secreatariat@doe.gr

ΟΛΜΕ olme@otenet.gr

ΠΟΣΕΕΠΕΑ poseepea@yahoo.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ info@syllogosperiklis.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΣΓΑμΕΑ

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ d.agparaskevis-attikis@kep.gov.gr  

 

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14/03/2022

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 2ο ΚΕΔΑΣΥ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ εκφράζει ομόφωνα την αγανάκτησή του σχετικά με το πρόβλημα στέγασης της υπηρεσίας, το οποίο «ταλαιπωρεί» μαθητές, γονείς και εργαζομένους από το 2018 μέχρι σήμερα, χωρίς εμφανή προοπτική επίλυσής του (Υπ. Απ. Αρ. 129064/ΓΔ5/ 7.8.2018, Φεκ.3233, τ.Β – έτος ίδρυσης του 2ου ΚΕΔΑΣΥ -τότε ΚΕΣΥ- Β΄ Αθήνας).

Η μη ύπαρξη στέγης για το 2ο ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας παραμένει άλυτο πρόβλημα, παρά τις συνεχείς ενέργειες της Π/μενης του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας, η οποία από τον Ιανουάριο του 2019, κινητοποιήθηκε και κατέθεσε στην Περιφέρεια Αττικής- αρμόδιο φορέα για τη στέγαση της υπηρεσίας – όχι μόνο μία αλλά περισσότερες από 3 (τρεις) εναλλακτικές προτάσεις επίλυσης του προβλήματος, καμία από τις οποίες δεν φαίνεται να λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τους υπεύθυνους της Περιφέρειας και δεν τελεσφόρησε.

Σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021 «σκοπός των ΚΕΔΑΣΥ είναι η υποστήριξη [και αξιολόγηση] των μαθητών, των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου».

Για την υλοποίηση αυτού του έργου, το 2ο ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας στεγάζεται προσωρινά σε τρεις (3) σχολικές αίθουσες του 4ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής, οι οποίες με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου φιλοξενούν μερικές από τις λειτουργίες της υπηρεσίας, που αυτή τη στιγμή αριθμεί συνολικά πενήντα πέντε (55) άτομα, προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενδεικτικά αναφέροντας, διενεργούνται εβδομαδιαίως τουλάχιστον 210 αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 1 έως 2.5 ωρών, και συναντήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιστήμονες από άλλες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κλπ).

Σε καμία περίπτωση αυτές οι 3 παρεχόμενες αίθουσες δεν μπορούν να στεγάσουν το προσωπικό του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας και το έργο του με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες να υλοποιούνται σε διάφορους «χώρους-φιλοξενίας» σε σχολεία, αίθουσες του Δήμου Αγίας Παρασκευής και όμορων δήμων. Αναφερόμαστε σε χώρους ακατάλληλους για τη διενέργεια ατομικών, ιδιαιτέρως ευαίσθητων και σύνθετων αξιολογικών διαδικασιών, διερεύνησης των ψυχοκοινωνικών και εκπαιδευτικών αναγκών μαθητών και της συμβουλευτικής υποστήριξης αυτών και των γονέων τους, όπως ΚΑΠΗ, πολυιατρεία, μικρές αποθήκες/δωμάτια φύλαξης σχολικού υλικού, τραπεζαρίες σχολείων, κατά κύριο λόγο βοηθητικοί χώροι, χώροι ιατρικών εξετάσεων, όπου ο υπάρχων εξοπλισμός και η επίπλωση λειτουργούν ανασταλτικά ως προς τη διασφάλιση της ψυχικής ηρεμίας των μαθητών που υπόκεινται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν το παιδί σας

να αξιολογείται μαθησιακά/ψυχοσυναισθηματικά στο γυναικολογικό ιατρείο

ή στο παλιό χημείο-αίθουσα ενός σχολείου με το πρόπλασμα να το “τρομάζει” δίπλα του?

Η μη ύπαρξη ενός μόνιμου χώρου στέγασης της υπηρεσίας έχει επιφέρει :

1.  τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία και στις οικογένειές τους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται για άλλη μια φορά από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς, για να έχουν την κατάλληλη αξιολόγηση και υποστήριξη, όπως αυτή προβλέπεται από τη νομοθεσία, αναγκάζονται να περιφέρονται από τον έναν χώρο αξιολόγησης στον άλλον και σε χώρους χωρίς κατάλληλο φωτισμό, θέρμανση κ.α.,

2.  την επαγγελματική εξουθένωση και απομόνωση «μοναξιά» του προσωπικού, καθώς κανείς μας δεν έχει τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και συνεργασίας με τους συναδέλφους του και την διεπιστημονική του ομάδα για την άμεση επίλυση θεμάτων που δύναται να προκύψουν κατά το έργο της αξιολόγησης και της υποστήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους,

3. την μετατροπή των σπιτιών των εργαζομένων σε πρόχειρα “παραρτήματα” του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας, ώστε να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να διεκπεραιώνει τη δουλειά του στο ακέραιο με ίδια μέσα, δική του τηλεφωνική και ψηφιακή γραμμή, γραφείο, υπολογιστή, φωτοαντιγραφικό/εκτυπωτικό μηχάνημα κ.α. ,

4. τη συνεχή επισφαλή μετακίνηση του προσωπικού εντός του εργασιακού του ωραρίου σε διάφορους χώρους, όπου αναπτύσσεται η υπηρεσία, για την κάλυψη των πολυδιάστατων αναγκών της, όπως αυτές προκύπτουν από τη φύση των αρμοδιοτήτων της.

Παρόλα αυτά, το προσωπικό του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας 3 χρόνια τώρα «βάζει πλάτη», υπερβαίνοντας εαυτόν με την αξιοπρέπεια, την υπευθυνότητα και την επιστημονικότητά του, στηρίζοντας την υπηρεσία, αποδίδοντας στο ακέραιο το έργο του, κερδίζοντας το σεβασμό των γονέων και των τριακοσίων περίπου (296) σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης του, στο πλευρό των οποίων στέκεται συμβουλευτικά και υποστηρικτικά σε καθημερινή βάση παρέχοντάς τους τις πλέον κατάλληλες υπηρεσίες.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ.

ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΜΑΣ!

Απαιτούμε την άμεση εξεύρεση λύσης για τη μόνιμη στέγαση της υπηρεσίας σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες του έργου μας.

Διεκδικούμε τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, των οικογενειών τους και των σχολείων.

Διεκδικούμε τη διασφάλιση των κατάλληλων εργασιακών συνθηκών, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο.

Ζητούμε την υποστήριξη όλων στο δίκαιο αίτημά μας.

Καλούμε την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να σταθούν υπεύθυνα στο πλευρό μας και να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα της μόνιμης στέγασης του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας που κοντεύει να γίνει χρόνιο.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β΄ Αθήνας

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr στο Επικαιρότητα- Εκπαίδευση 2022, Διάφορα Θέματα - ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ και Διαγνωστικές Υπηρεσίες - ΚΕΔΑΣΥ (πρώην ΚΕΣΥ)

Γραφτείτε στο Newsletter μας εδώ 📌

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις