Μας συγκίνησε όλους το αφιέρωμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Στεφάνου, στην ιστορία και στον πολιτισμό των κατοίκων του, στο πλαίσιο της γιορτής λήξης των μαθημάτων. Μια ιστορική αναδρομή  που ξεκινάει την 1η Μαΐου του 1924, όταν 100 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης και τη Μ. Ασία συγκεντρώθηκαν στον Αγ. Στέφανο, παραθαλάσσιο βυζαντινό χωριό και ξεκίνησαν με ένα καράβι έχοντας πάρει λιγοστά πράγματα από την εκεί πατρίδα τους. Από τις περιοχές που τους προτάθηκαν για εγκατάσταση, επέλεξαν το ΟΙΟΝ  ή ΜΠΟΓΙΑΤΙ.

Το μόνο που υπήρχε τότε εδώ ήταν ο Σταθμός του τρένου με την επωνυμία ΟΙΟΝ. Σε απόσταση δύο χλμ. υπήρχαν οι λιγοστοί ντόπιοι ΜΠΟΓΙΑΤΙΩΤΕΣ σημερινοί ΑΝΟΙΞΙΩΤΕΣ. Και έτσι οι πρόσφυγες δημιούργησαν το ΝΕΟ ΜΠΟΓΙΑΤΙ ή ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ και οι ντόπιοι το ΠΑΛΑΙΟ ΜΠΟΓΙΑΤΙ τη σημερινή ΑΝΟΙΞΗ.

Η Δ/ντρια Κατερίνα Μπρις - Ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης

Οι ντόπιοι έβλεπαν με εχθρότητα και μίσος την εγκατάσταση των προσφύγων.

Στην περιοχή αυτή οι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη πέρασαν και εγκαταστάθηκαν στην ανατολική μεριά των γραμμών του ΟΣΕ. Οι δε Μικρασιάτες πέρασαν και εγκαταστάθηκαν στη δυτική μεριά των γραμμών του ΟΣΕ.

Όλη η ιστορική αναδρομή παρουσιάστηκε με πολύ ευχάριστο τρόπο, πλαισιώθηκε με ωραία δρώμενα, ενδιαφέρουσες αφηγήσεις, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Όλα τα παιδιά με κατάλληλες ενδυμασίες ανάλογα με την περίπτωση και ένα ωραιότατο σκηνικό που φιλοτέχνησε η ζωγράφος κα Σοφία Κυριακού με τον κ. Ηλία Λουκά και μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης.




Αρετή Σουλτάτη, υπεύθυνη δρώμενων
Ήταν μια ομολογουμένως εξαιρετική εκδήλωση, αποτέλεσμα καλής συνεργασίας, συλλογικότητας και συντονισμού. Δούλεψαν όλοι στο σχολείο, αρκετό χρόνο, με κέφι και σύμπνοια. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί, η  διευθύντρια, ενώ βοήθησαν και οι γονείς και ο Δήμος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν για την ιστορία του τόπου τους, τα παραμύθια και τις αφηγήσεις. Αφορμή για την καταπληκτική αυτή γιορτή στάθηκε η επίσκεψη των μαθητών στο Μουσείο Ενορίας Αγίου Στεφάνου.

Πολύ σημαντικό επίσης, το γεγονός ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν και ωφελούμενοι της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ  (Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων - Παιδιών Νοητικά Υστερούντων) Άνοιξης. Το σχολείο και η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ συνεργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του σχολ. έτους, συμμετέχοντας από κοινού σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, άλλοτε στο σχολείο και άλλοτε στις εγκαταστάσεις της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ. Πολλά τα οφέλη της συμπερίληψης της διαφορετικότητας και της αλληλοαποδοχής.

Την τόσο συγκινητική αυτή γιορτή παρακολούθησε πλήθος κόσμου καθώς και ο Δήμαρχος Διονύσου και πρόσωπα από τη Δημοτική αρχή, από το χώρο της Εκπαίδευσης και της Εκκλησίας, προσδίδοντας τη βαρύτητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους η ιστορία και η παράδοσή μας, καθώς και θέματα συμπερίληψης και διαφορετικότητας. Όπως είπε και η Διευθύντρια του σχολείου, η ποικιλότητα του κοινού και η πολύπλευρη υποστήριξη της εκδήλωσης ήταν μια ένδειξη εξαιρετικής συνεργασίας φορέων και δομών του Δήμου μας. Και κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος προς το καλύτερο…



Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά, τη Διευθύντρια του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που βοηθούν για να παραμένει ζωντανή η ιστορία του τόπου μας. Καλή πρόοδο στα παιδιά μας και πολλές επιτυχίες στη ζωή τους.

 

Ανάρτηση chiourea.gr στο ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ανατολ. Αττικής & Β΄Αθήνας 2022-23

 

Δείτε επίσης:

·         2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ιστορία και στους κατοίκους του τόπου μας

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις