Τα αγγλικά είναι σχετικά πολύπλοκα τόσο στον προφορικό (speaking) όσο και στον γραπτό λόγο (writing), άλλωστε μη ξεχνάμε ότι είναι μια μη φωνολογική γλώσσα, δηλαδή γενικά άλλα ακούμε… άλλα διαβάζουμε… και άλλα γράφουμε…

          Αν θέλετε λοιπόν ενημερωθείτε για κάποιες τεχνικές (tips), που βοηθάνε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην αγγλική γλώσσα, σε τέσσερις σημαντικές μαθησιακές ενότητες.  

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ:

       Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία των παιδιών, δίνοντας τους την ευκαιρία να επιλέξουν, να υποθέσουν ή να αλλάξουν την εξέλιξη ή το τέλος της ιστορίας. Στη συνέχεια, καθώς θα προχωράει η εξέλιξη της αφήγησης, μπορούμε να διακόψουμε την ανάγνωση σε κρίσιμα σημεία της πλοκής και να ρωτήσουμε το παιδί ποια νομίζει ότι θα είναι η εξέλιξη. Για τα μικρότερα παιδιά μπορούμε να ζητήσουμε να ζωγραφίσουν την υπόθεση,  ή να την αναπαραστήσουν,  υποδυόμενα τα πρόσωπα της ιστορίας.

ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ:

1) Σχεδιάζουμε ένα διάδρομο με κενές θέσεις στις οποίες θα συμπληρώνονται οι λέξεις της ορθογραφίας. Νικητής θα είναι αυτός που θα συμπληρώσει πρώτος τις λέξεις του σωστά.

2) Γράφουμε τις λέξεις της ορθογραφίας σε ξεχωριστές κάρτες και τις δείχνουμε μία – μία στο παιδί. Όταν το παιδί παρατηρήσει τη λέξη στην κάρτα, θα πρέπει να σηκωθεί από το γραφείο, να κάνει ένα γύρο τρέχοντας και να επανέλθει για να γράψει τη λέξη στο χαρτί του.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ:

     Γράφουμε τις λέξεις – κλειδιά του μαθήματος που θέλουμε να διδάξουμε σε κάρτες και τις κρύβουμε σε διαφορετικά σημεία μέσα στο δωμάτιο του παιδιού ή την τάξη. Καλούμε το παιδί να εντοπίσει τις κάρτες με τις λέξεις μέσα στο χώρο παίζοντας το παιχνίδι του <<κρυμμένου θησαυρού>>.


ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:

     Σχεδιάζουμε δύο διαδρομές με θέσεις. Κάθε μία διαδρομή θα αντιστοιχεί σε ένα φώνημα που συγχέει ακουστικά το παιδί ( π.χ. bp ή uy ). Κάθε φορά που το παιδί ακούει μία λέξη που αρχίζει από το συγκεκριμένο φώνημα προχωράει μία θέση μπροστά στον αντίστοιχο διάδρομο.


     Μικρές ή μεγάλες οι δυσκολίες στα αγγλικά είναι κοινές για τους μικρούς και μεγάλους, αντιμετωπίζονται όμως όλες αν υπάρχει η κατάλληλη εξειδικευμένη υποστήριξη…


Ειρήνη  Θ.  Ευαγγέλου  - Ψυχολόγος / Επιστημονική υπεύθυνη :  www.specialenglish.gr


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις