Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. 
      Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής.
         Έτσι και αλλιώς ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του είναι ένας από τους τρείς Ιεράρχες της σοφίας και παιδείας.
         Ας πούμε τα κάλαντα, ας κρεμάσουμε την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, ας ανταλλάξουμε τα δώρα μας και ας μάθουμε αγγλικά....
1) με το τρίγωνο για τα κάλαντα, μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι  ακουστικής  διάκρισης φωνημάτων,  όπως:
«Χτύπα το τρίγωνό σου μία φορά όταν ακούς π.χ. το D στην αρχή της λέξης και δύο φορές όταν ακούς το Τ, στην αρχή της λέξης», ή μπορούμε να κάνουμε κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές λέγοντας στο παιδί να χτυπήσει το τρίγωνό του τόσες φορές, όσα είναι τα τμήματα της λέξης.
2)  με την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, μπορούμε να παίξουμε εξασκώντας συγχρόνως  μνήμη  αλλά  και  speaking,  δείτε πως:
 Αρχικά τοποθετούμε στην κάλτσα διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπειτα τα βγάζουμε από την κάλτσα και τα βάζουμε σε μια τυχαία σειρά, τα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να τα ξαναβάλουμε στην αρχική τους θέση. Ακόμη τα ίδια αντικείμενα, τα περιγράφουμε προφορικά στα αγγλικά και αφηγούμαστε μια μικρή ιστορία συνδυάζοντάς τα με όποιο τρόπο θέλουμε.
3) με τα άδεια κουτιά από δώρα και τα χαρτιά περιτυλίγματός τους, μπορούμε  να παίξουμε  δουλεύοντας τα εξής:
Τη λεπτή κινητικότητα με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, κόβοντας τα χαρτιά περιτυλίγματός των δώρων σε μικρά κομμάτια και φτιάχνοντας ένα πολύχρωμο κολάζ.
Την ορθογραφία, δηλαδή όποιες λέξεις μας δυσκολεύουν ή λέξεις που είναι καινούριες ως προς το νόημά τους, θα φιλοξενούνται όλη την νέα χρονιά στο άδειο κουτί από δώρα - ώστε να τις επαναλαμβάνουμε με θετικά συναισθήματα - αφού θα θυμόμαστε τις αγαπημένες μας γιορτές των Χριστουγέννων.    
         Δοκιμάστε τα στις φετινές γιορτές και ίσως του χρόνου σας ρωτήσουν τα παιδιά από μόνα τους, μαμά μπορούμε να «παίξουμε» αγγλικά στις γιορτές ;
Χρόνια σας καλά και πολλά!!
              Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου
Ψυχολόγος
Επιστημονική υπεύθυνη: www.specialenglish.gr

Δημοσιεύτηκε από chiourea.gr  στο Ειδική Αγωγή - ΥΛΙΚΟ-Δυσλεξία Ειδική Αγωγή - ΥΛΙΚΟ-Μαθησιακές Δυσκολίες και ΔΕΠΥ - Υλικό

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις