Χριστούγεννα! Το πραγματικό νόημα,
για παιδιά και μεγάλους,
στο Γυμνάσιο Διονύσου «Φώτης Κόντογλου»



Ράνια Χιουρέα, Σύμβουλος ΕΑΕ


Μετά τη λήξη της γιορτής. μαθητές και εκπαιδευτικοί μαζί με τη Σχολ. Σύμβουλο ΕΑΕ.
Από αριστερά: Ηλίας Κυριαζής, Μαίρη Καπέλλα (Δ/ντρια), Ράνια Χιουρέα (Σχολ.Σύμβ.ΕΑΕ), Σταυρούλα Θεοχάρους (Υπ/ντρια).
Δεξιά: Κων/νος Τοπάλης



Μία από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων αποτελεί εκείνη της προσφοράς. Η ανιδιοτελής προσφορά αγάπης, φροντίδας και η παροχή υλικών και συναισθηματικών αγαθών προς τον συνάνθρωπο είναι μια έννοια, την οποία συχνά οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να ακολουθούμε. Μέσα όμως από την προσφορά, μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας. Κι αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο «μάθημα» και για τα παιδιά.

Σε αυτά τα πλαίσια έγκειται και η έννοια της φιλανθρωπίας, μέσω της προσφοράς μας σε λιγότερους τυχερούς συνανθρώπους μας. Ένα σκέπασμα, λίγα χρήματα ή ακόμη και μόνο μια καλή κουβέντα, αρκεί πολλές φορές για να απαλύνει τον πόνο τους.

Παράδειγμα για το συναίσθημα του να «δίνω, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα», είναι η φροντίδα και το καταφύγιο που παρείχαν οι απλοί βοσκοί στον Χριστό κατά τη γέννησή του μέσα στη φάτνη, καθώς επίσης και για το ότι ακόμη και μέσα από μια μικρή και απλή προσφορά, μπορεί να προκύψει κάτι σπουδαίο.

Στο Γυμνάσιο Διονύσου «Φώτης Κόντογλου»,  στο καραβάκι "ΕΛΛΑΣ", τη «βάρκα της Αγάπης», που δημιούργησε η μαθήτρια ΣΟΦΙΑ ΖΑΒΛΑΓΚΑ με τη μαμά της και άλλους συμμαθητές της, επί ένα μήνα συγκέντρωναν μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Διονύσου, στους πρόσφυγες, στην Κιβωτό του Κόσμου, σε οικογένειες της ενορίας του Αγ. Γεωργίου (ενορία του σχολείου) και στη Unicef.

Mε την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 γιόρτασε η οικογένεια του Γυμνασίου Διονύσου «Φώτης Κόντογλου» τον ερχομό των Χριστουγέννων.

Στις 10:30 μέσα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μαθητές, καθηγητές, γονείς, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, παρουσία του Πατρός Ευθύμιου και της Σχολικής Συμβούλου Ειδικής Αγωγής, κας Ράνιας Χιουρέα απολαύσαμε τη σχολική εορτή των Χριστουγέννων, την επιμέλεια της οποίας είχαν η Διευθύντρια κα Μαίρη Καπέλλα και οι εκπαιδευτικοί κος Κωνσταντίνος Τοπάλης και κα Μαριάνθη Νικολαΐδου.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Διευθύντρια του Σχολείου κα Μ. Καπέλλα καλωσόρισε και ευχαρίστησε τη Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κα Ρ. Χιουρέα, τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τον Πατέρα Ευθύμιο και όλους τους παρευρισκόμενους γονείς.

Ο κος Τοπάλης προλόγισε την εκδήλωση απευθύνοντας το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Αρχικά τόνισε ότι τις Άγιες αυτές Ημέρες που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όπως την ανεργία, την έλλειψη στέγης για πολλούς συνανθρώπους μας, τη φτώχεια και τις στερήσεις των προσφύγων, που καταφεύγουν στη χώρα μας, θα πρέπει όλοι μας μέσα από μια πράξη αγάπης να αναζητήσουμε την προσωπική μας Γέννηση. Αυτή θα δώσει σε μας τους ίδιους και στους άλλους την αίσθηση της πραγματικής Αγάπης, της Χαράς και της Αισιοδοξίας.

Μετά από το σύντομο μήνυμα του κου Τοπάλη που συμπυκνωνόταν στο «όλοι μας έχουμε κάτι να δώσουμε», παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, σχετικό με την Βυζαντινή αγιογραφία της «Γέννησις του Χριστού» του μεγάλου Αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, το όνομα του οποίου φέρει το σχολείο.  Κατά την παρουσίαση της αγιογραφίας αναλύθηκε κάθε θεολογική ουσία που αυτή κρύβει, ενώ τονίστηκε ότι όπως κάθε Εικόνα αποτελεί ένα βιβλίο αγραμμάτων, έτσι και η συγκεκριμένη αποτελεί την Πύλη εισόδου για να δοξολογήσουμε τη Γέννηση του Χριστού ως ένα σύγχρονο γεγονός που συντελείται στο Τώρα και όχι στο Απώτερο Παρελθόν.




Στη συνέχεια η χορωδία έψαλλε τα Κάλαντα της Καππαδοκίας, ενώ οι μαθήτριες Δήμητρα Αλεξανδρή και Εύα Αρκατίνη μίλησαν για το νόημα των Χριστουγέννων.

Κατόπιν ξεφυλλίσαμε το ημερολόγιο δράσεων Αγάπης, ένα ημερολόγιο σε μορφή βίντεο που είχε επιμεληθεί η κα Καπέλλα. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου με τη συνδρομή όλων των μαθητών και των καθηγητών. Απέδειξαν ότι στην πραγματικότητα όλοι μαζί ως οικογένεια κατάφεραν να γεμίσουν τη ΒΑΡΚΑ ΑΓΑΠΗΣ. Κι όταν η «βάρκα της Αγάπης» ξεχείλισε από προσφορές, έγινε «Πλοίο της Αγάπης». Με τη σειρά του γέμισε από προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης, προσφορές που δόθηκαν:
Στην Κιβωτό του κόσμου
Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Διονύσου
Σε οικογένειες της ενορίας του Αγ. Γεωργίου (ενορία του σχολείου)

To βίντεο αναφερόταν επίσης σε προβολή στιγμιότυπων από τις προαναφερόμενες δράσεις του σχολείου: εικόνες από το Bazar της Unicef στο χώρο του Σχολείου στις 13 Δεκεμβρίου 2015 και την επίσκεψή τους στην «Κιβωτό του Κόσμου» στις 17 Δεκεμβρίου 2015, εικόνες που έφεραν στη μνήμη συγκινητικές στιγμές αγάπης και προσφοράς.

Λίγο πριν το τέλος της γιορτής, μαθητές όλων των τάξεων κρέμασαν στο χριστουγεννιάτικο δένδρο κάρτες που οι ίδιοι είχαν φιλοτεχνήσει, αφού πρώτα διάβασαν ευχές σε διάφορες ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά αλλά και ινδικά, ολλανδικά, ρωσικά. Οι πολύγλωσσες ευχές ενώθηκαν σε ένα γαϊτανάκι για να μοιραστούμε την κοινή ανάγκη όλων των λαών για ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, φως και αδελφοσύνη.

Η γιορτή έκλεισε με χορωδιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια ερμηνευμένα σε διάφορες γλώσσες ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό και την έκπληξη όλων των παρευρισκομένων.

«Ο μικρός τυμπανιστής» ερμηνεύθηκε στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Το «Έλατο» ερμηνεύθηκε στα ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά. Το “Santa Claus is coming to town” και το “Felice Navidad” σιγοτραγουδήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους!

Το πανέμορφο σκηνικό για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές με την καθοδήγηση εμπνευσμένου και ταλαντούχου καθηγητή κου Ηλία Κυριαζή.

Μπράβο στο Γυμνάσιο Διονύσου! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και κυρίως στους Μέντορες των μαθητών του συγκεκριμένου γυμνασίου, δηλαδή στη Διευθύντρια κα Μαίρη Καπέλλα και στους καθηγητές, που τους εμπνέουν σε θέματα αλληλεγγύης!!!!



1 σχόλιο:

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, Ράνια, για τη συγκίνηση και τις εμπειρίες που αποκόμισες από το σχολείο μας!

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις