Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έχοντας ως σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το σύνδρομο.





Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down που εορτάζεται στις 21 Μαρτίου, η ιταλική οργάνωση Coor Down, που υποστηρίζει τα άτομα με σύνδρομο Down,  κάθε χρόνο παρουσιάζει ένα βίντεο. Φέτος ο Reed Morano σκηνοθέτησε ένα δίλεπτο βίντεο με τίτλο: «How do you see me?» (Εσύ πώς με βλέπεις;) και παρουσιάζει πώς τα άτομα με σύνδρομο Down αντιλαμβάνονται τον ίδιο τους τον εαυτό. Το θέμα αναδύεται μέσα από ένα μοντάζ, όπου ενώ βλέπουμε τη γνωστή ηθοποιό Olivia Wilde, παράλληλα ακούμε μια άλλη γυναικεία φωνή να μας αφηγείται για τη ζωή της, να μιλά για τα όνειρά της, τις ελπίδες και τις προκλήσεις της.






Η Olivia Wilde υποδύεται ένα υπαρκτό πρόσωπο, την Anna Rose Rubright, μια 19χρονη με σύνδρομο Down. Η ηθοποιός σε όλη τη διάρκεια του βίντεο παρουσιάζει όσα αφηγείται η ίδια η Άννα Ρόουζ, για το πώς βλέπει η ίδια τη ζωή της, για τις στιγμές που είναι με τους γονείς της, με τους φίλους της, όταν εργάζεται, όταν κάνει βόλτα στη θάλασσα ή όταν μερικές φορές κλαίει μόνη της.

Η Άννα Ρόουζ βλέπει το εαυτό της ως ένα συνηθισμένο καθημερινό άτομο με μια όμορφη ζωή. Ως ένα δραστήριο άτομο, στο οποίο μπορείς να βασιστείς και που μπορεί και κάνει όνειρα, ακόμα και όταν αυτά φαίνονται αδύνατα.
Τα τελευταία δευτερόλεπτα έχουμε μια ιδιαίτερα συγκινητική ανατροπή στο βίντεο, καθώς εμφανίζεται η ίδια η 19χρονη με σύνδρομο Down, και αντιλαμβανόμαστε ότι η φωνή που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια είναι η δικιά της και κατά συνέπεια και όλα όσα έχουμε παρακολουθήσει σχετικά με τη ζωή της και τα όνειρά της.  Το βίντεο τελειώνει με μια ερώτηση που απευθύνει η  Άννα Ρόουζ σε εμάς:  «How do you see me?», δηλαδή «Εσύ πώς με βλέπεις;»

Η Άννα Ρόουζ ζει στο New Jersey. Είναι φοιτήτρια στο κολλέγιο Rowan College at Burlington County in Pemberton, ενώ παράλληλα εργάζεται με μερική απασχόληση σε ένα κέντρο υγείας και θεραπείας (Breakthru Physical Therapy and Fitness in Medford). Επίσης είναι αθλήτρια των Special Olympics.



Το φετινό μήνυμα είναι να αυξήσουμε την επίγνωση γύρω από το Σύνδρομο Down και να βάλουμε ένα τέλος στα στερεότυπα που το ακολουθούν εδώ και χρόνια! Άτομα όπως η Άννα Ρόουζ, προσφέρουν πολλά στην κοινωνία μας, έχουν φιλοδοξίες όπως όλοι μας και βιώνουν παρόμοια συναισθήματα με εμάς.








Αναρτήθηκε από chiourea.gr στο Ειδική Αγωγή - ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN 






Δείτε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις