Τα πρωτότοκα παιδιά είναι αυτά που γεννήθηκαν από έναν έρωτα κάποια στιγμή στα είκοσι, είτε λίγο αργότερα μετά το γάμο. Μεγάλωσαν με γονείς που τότε μάθαιναν κι αυτοί τον τίτλο τους για πρώτη φορά. Με γονείς που ενθουσιάστηκαν ή φοβήθηκαν τόσο με τη νέα τους ιδιότητα, που άθελά τους πειραματίστηκαν, δοκίμασαν όρια που έθεσαν αυστηρά, έκαναν λάθη που δεν παραδέχτηκαν ποτέ, μέχρι να γεννηθεί το επόμενο παιδί...
Η αγάπη των γονιών προς τα παιδιά λειτουργεί σαν ένστικτο. Σαν να έρχεται από μόνη της, όταν σχετιζόμαστε με το παιδί μας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί από μόνη της για να γίνουμε κατάλληλοι γονείς, που μεγαλώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά μας.
Μια μαμά γράφει ένα όμορφο γράμμα στον πρωτότοκο γιο της, ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη που έκανε στο μεγάλωμά του. Το πρωτότυπο είναι γραμμένο στα αγγλικά. Παρόλο που η μαμά αυτή δεν είναι ελληνίδα, διαβάζοντάς το, βλέπουμε ότι ως γονείς μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα για τα παιδιά μας και όλοι θα αναγνωρίσουμε λάθη που έχουμε κάνει με τα πρωτότοκα παιδιά μας, ίσως δε, να θυμηθούμε και άλλα που δεν αναφέρονται εδώ.
Πολυαγαπημένο μου παιδί,
Συγγνώμη που ήμουν τόσο σχολαστική  στο να τηρούμε το πρόγραμμα του ύπνου σου. Μερικές από τις χειρότερες στιγμές μου ως μαμά ήταν, όταν προσπαθούσα να σε βάλω να κοιμηθείς τον πρώτο (και δεύτερο και τρίτο) χρόνο της ζωής σου. Φώναζα. Έβριζα. Έκλαιγα. Ή σε άφηνα να κλαις. Μου φαινόταν τόσο σημαντικό εκείνη την εποχή. ΧΡΕΙΑΖΟΣΟΥΝ ύπνο. Εκείνο που δε χρειαζόσουν ήταν μια τρελή να σου φωνάζει να κοιμηθείς. Πραγματικά λυπάμαι γι’αυτό, και ζητώ συγγνώμη.
Λυπάμαι που πέρασες τόσο πολύ χρόνο με ενήλικες. Στην οικογένεια δεν είχαμε τότε άλλα παιδάκια στην ηλικία σου. Επίσης δεν είχα προλάβει ακόμα να κάνω φίλες-μαμάδες, κι  έτσι έμεινες για πολύ καιρό εσύ το κέντρο προσοχής των ενηλίκων. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτός ο λόγος που είσαι ένα τόσο σοβαρό παιδί. Υποθέτω, ότι ο κόσμος χρειάζεται όλα αυτά τα υπεύθυνα πρωτότοκα παιδιά για να κυλάνε αρμονικά τα πράγματα, αλλά υπάρχουν στιγμές που λυπάμαι που σου έκλεψα ένα μέρος από την ανεμελιά της παιδικής σου ηλικίας.
Λυπάμαι που σε τάιζα αυτό το άνοστο φαγητό για μωρά – παρόλο που ήταν σπιτικό. Ο μικρός σου αδελφός έτρωγε αυτό που τρώγαμε κι εμείς από την αρχή, με αποτέλεσμα, φαίνεται να  έχει έναν πολύ πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Για μήνες, δεν έτρωγες τίποτε άλλο παρά ανάλατες γλυκοπατάτες και καρότα και μπιζέλια και ό,τι άλλα λαχανικά μπορούσα να χωρέσω στον ατμομάγειρα. Λυπάμαι πολύ για αυτό. Ελπίζω μια μέρα να ξεπεράσεις το φόβο σου για τα μπαχαρικά και να μάθεις να είσαι πιο ανοιχτός σε γευστικές απολαύσεις.
Συγγνώμη που σε τραβολογούσα σε οποιαδήποτε μωρουδιακή δραστηριότητα έβρισκα προτού καν να μπορείς να κάθεσαι μόνος σου. Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα απεγνωσμένα να συναναστραφώ με άλλους ενήλικες και εσύ ήσουν η εύκολη δικαιολογία.
Συγγνώμη για την υπερβολική πειθαρχία. Φωνάζαμε. Βάλαμε περισσότερες τιμωρίες και σε αφήσαμε περισσότερη ώρα στο καρεκλάκι της σκέψης απ’ όσες έπρεπε. Ο μπαμπάς σου κι εγώ ήμασταν πρωτάρηδες. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είχαμε μάθει την τέχνη του να επιλέγουμε ποιες μάχες θα δώσουμε και να προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας. Τα πέρασες εσύ όλα αυτά και λυπάμαι τόσο, μα τόσο πολύ.
Λυπάμαι που ακόμα κουβαλάς το βάρος του να μαθαίνουμε πάνω σου. Πάνω σου μάθαμε για τις κατ’οίκον εργασίες του σχολείου, για τα ωράρια που θα πρέπει να γυρίζεις σπίτι, για τις αιτήσεις στα πανεπιστήμια. Δεν επιδιώκω πλέον να είμαι η τέλεια μητέρα, αλλά ακόμα αισθάνομαι την πίεση από όλες αυτές τις «πρώτες φορές» μαζί σου.
Βλέπεις και πάλι θέλω να τα κάνω όλα ΣΩΣΤΑ ακριβώς γιατί έχω κάνει τόσα λάθη στο παρελθόν μαζί σου. Αισθάνομαι ότι στο χρωστάω. Μου έδωσες το μεγαλύτερο δώρο. Με έκανες μαμά. Η πραγματικότητα είναι ότι, ΕΣΥ είσαι το μωρό μου.
Είναι πολύ αυτό για ένα παιδί και το γνωρίζω. Συγγνώμη.
Με αγάπη, η μαμά
Sarah Stewart Holland
Μετάφραση Ράνια Χιουρέα
Επιμέλεια ανάρτησης chiourea.gr
Δημοσιεύτηκε στο ΓΟΝΕΪΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και
Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις