Διαφέρουν τα συμπτώματα του αυτισμού σε αγόρια και κορίτισια



Για πρώτη φορά, το 2013, διαπιστώθηκε ότι ο αυτισμός έχει ως συνέπεια διαφορετικού είδους αλλαγές στη νευροανατομία του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών.
Οι άνδρες και τα αγόρια με αυτισμό εμφανίζουν διαφορετικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους από ό,τι αντίστοιχα συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών και των κοριτσιών, κάτι που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται η ίδια θεραπευτική προσέγγιση στα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμον Μπάρον-Κόεν του Κέντρου Ερευνών Αυτισμού του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα εγκεφάλου «Brain», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής εγκεφαλικής απεικόνισης σε 60 άτομα με αυτισμό και σε άλλα τόσα χωρίς αυτισμό, για λόγους σύγκρισης.
Ο αυτισμός, ο οποίος εκδηλώνεται περίπου στο 1% του πληθυσμού (με συμπτώματα διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας) είναι τρεις έως πέντε φορές πιο συχνός στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, με συνέπεια έως σήμερα οι περισσότερες έρευνες να έχουν εστιαστεί στα αγόρια και να έχουν έτσι παραγνωριστεί οι διαφορές που εμφανίζει ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών. Επιπλέον, ο αυτισμός στα κορίτσια διαγιγνώσκεται πιο δύσκολα και αυτά μπορεί να στιγματιστούν ακόμη περισσότερο από ό,τι τα αυτιστικά αγόρια.
Η μελέτη του 2013 ενισχύει την πεποίθηση πως, κατά κάποιον τρόπο, η συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή στα κορίτσια δεν είναι παρά μια ακραία μορφή του «ανδρικού» εγκεφάλου, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών τείνει να μοιάζει πιο πολύ με τον υγιή ανδρικό εγκέφαλο παρά με τον υγιή γυναικείο εγκέφαλο. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα αυτιστικά αγόρια, ο εγκέφαλος των οποίων δεν δείχνει αντίστοιχα χαρακτηριστικά «ακραίου» αρσενικού εγκεφάλου.
Ο ερευνητής Μενγκ-Τσούαν Λάι δήλωσε ότι ένα βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως ο αυτισμός είναι διαφορετικός στα δύο φύλα και δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. «Στις μελλοντικές έρευνες, δεν θα πρέπει να υποθέτουμε πως ό,τι ισχύει στα αγόρια, θα πρέπει τυφλά να εφαρμόζεται και στα κορίτσια. Ο τρόπος που ο αυτισμός εκδηλώνεται στους άνδρες, είναι διαφορετικός από τον τρόπο που εκδηλώνεται στις γυναίκες, όσον αφορά τη δομή του εγκεφάλου τους», τόνισε.
Η μελέτη αυτή εν μέρει εξηγεί γιατί ο αυτισμός είναι μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση και γιατί χαρακτηρίζεται από ένα τόσο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από τα πιο ήπια έως τα πιο σοβαρά.
Σύμφωνα με μια μεταγενέστερη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε διαφορές τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στη δομή του εγκεφάλου, ο αυτισμός εκδηλώνεται διαφορετικά στα αγόρια και στα κορίτσια,.
Πρόκειται για την πιο πειστική μέχρι σήμερα επιβεβαίωση των ενδείξεων από προηγούμενες μελέτες ότι η εν λόγω αναπτυξιακή διαταραχή έχει διαφορετικό «πρόσωπο» στα δύο φύλα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών Βινόντ Μενόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Molecular Psychiatry" (Μοριακή Ψυχιατρική), μελέτησαν 124 κορίτσια και 614 αγόρια με αυτισμό (στα αγόρια η συχνότητα της διαταραχής είναι περίπου τετραπλάσια), ηλικίας επτά έως 13 ετών και με δείκτη νοημοσύνης πάνω από 70.

Τα βασικά συμπεράσματα ήταν αφενός ότι τα κορίτσια έχουν λιγότερο επαναλαμβανόμενες και λιγότερο περιορισμένες συμπεριφορές από ότι τα αγόρια, αφετέρου ότι αυτές οι διαφορές στη συμπεριφορά μπορούν να αποδοθούν σε αντίστοιχες εγκεφαλικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η εγκεφαλική απεικόνιση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν διαφορές στη φαιά ουσία, κυρίως στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, που ελέγχει τις κινήσεις. Αυτό εξηγεί και τα διαφορετικά μοτίβα κινήσεων που κάνουν τα αυτιστικά αγόρια σε σχέση με τα αυτιστικά κορίτσια.
Η επαναληπτική και περιορισμένης γκάμας συμπεριφορά είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αυτισμού. Το άλλο είναι η δυσκολία στην επικοινωνία και στην κοινωνική επαφή.

Η διαφορετική έκφραση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχει ως συνέπεια να μη διαγιγνώσκεται η διαταραχή τόσο εύκολα στα κορίτσια, επειδή τα τελευταία έχουν πιο φυσιολογική συμπεριφορά, όσον αφορά τις κινήσεις τους.

Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι σε ποιό βαθμό οι διαφορές αυτές σημαίνουν ότι και η θεραπευτική αντιμετώπιση του αυτισμού πρέπει να είναι διαφορετική στα δύο φύλα.
Πηγές:
typosthes.gr 5-9-2015
 Διαβάστε επίσης:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις