Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, διευκρίνησε ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται και οι καπνιστές, ενώ τόνισε ότι «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές».
Η κυρία Παγώνη μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104.6. Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του κορωνοϊού COVID-19, είπε ότι «Σε ένα μικρό ποσοστό, αυτός ο ιός ενώ δεν έχει εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά, μπορεί να κάνει εκδηλώσεις, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την 5η-6η ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεις. Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία» σημείωσε και παραδέχθηκε ότι «τώρα τα μαθαίνουμε όλα, τώρα τον μελετάμε, δεν μπορούμε να πούμε για μετάλλαξη».
Σύμφωνα με την κ.  Παγώνη το 85% των κρουσμάτων περνάει ήπια τη νόσο και στο 15%, έχουμε τις σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θανάτους. Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας ότι θέλουν προσοχή τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς, που κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και είναι ανοσοκατασταλμένοι, οι αρρύθμιστοι διαβητικοί που είναι πολλοί, και βέβαια υψηλού κινδύνου είναι και οι καπνιστές. Την ίδια παραδοχή έκανε πριν λίγες ημέρες και ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου, σχολιάζοντας: «Όποιος καπνίζει πάνω από 15 χρόνια ανήκει σε ευπαθή ομάδα γιατί έχει ένα βαθμό χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφερόμενη στους διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται κι αν πρέπει να αυξηθούν, εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται. «Αν κάνουμε τεστ σε αυτούς που έχουν απλά συμπτώματα, δεν θα πάρουν καμία διαφορετική οδηγία από αυτή που παίρνουν τώρα, δηλαδή μείνετε σπίτι και βλέπουμε την εξέλιξη της κλινικής εικόνας» σημείωσε, και επισήμανε με νόημα: «Φανταστείτε τι θα γίνει με όλους αυτούς που θα τρέξουν στα νοσοκομεία! Δεν αντέχει το σύστημα, δεν είναι και σωστό ιατρικά».
Κατά την κ. Παγώνη σωστά ανοίγουν νοσοκομεία μόνο για τον ιό, αλλά πρέπει να γίνουν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού γρήγορα, όπως σημείωσε, εκτιμώντας ότι «πολύς κόσμος θα νοσήσει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».
Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα μας όπως στην Ιταλία, ενώ τάχθηκε υπέρ νέων αυστηρότερων μέτρων περιορισμού του πληθυσμού.
«Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε έτσι, με τόσους πολλούς απείθαρχους» τόνισε και υπογράμμισε: «Είμαστε στην αρχή ακόμα. Σε 15 μέρες θα φανούν τα μέτρα, που πήραμε τώρα. Πολύ το φοβάμαι ότι θα έχουμε έξαρση» προσθέτοντας: «Πολύ σωστά έκανε ο πρωθυπουργός με την Εκκλησία, άλλο η πίστη, άλλο η επιστήμη».
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις