Μένοντας στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι λογικό να φαντάζει ανησυχητικό, βαρετό και κουραστικό. Επιπλέον, πέρα από τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, υπάρχει και ο συναισθηματικός παράγοντας του περιορισμού σε ένα περιβάλλον. Ας δούμε κάποιες συμβουλές που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην προσαρμογή στη νέα αυτή συνθήκη.
 • Βάζουμε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα. Μπορεί να μη χρειάζεται να είναι αυστηρό όπως ισχύει σε κανονικές συνθήκες, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει καθορισμένη ώρα που ξυπνάμε, που ξεκουραζόμαστε και που κοιμόμαστε.
 • Αν χρειάζεται να εργαστούμε από το σπίτι –όπως οι περισσότεροι- δημιουργούμε συνθήκες περιβάλλοντος εργασίας. Ένα ήσυχο δωμάτιο, τα σύνεργα της δουλειάς, «ωράριο» εργασίας που θα πρέπει να τηρείται και να γίνεται σεβαστό από τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, αποφεύγουμε τις διακοπές και τους αντιπερισπασμούς με συζητήσεις, τηλέφωνα, άσκοπο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, δουλειές στο σπίτι κτλ. Είναι πιο βολικό να επιλέξουμε τις ώρες που θα εργαστούμε και τις ώρες που θα κάνουμε δουλειές στο σπίτι ώστε να μη βγούμε εκτός προγράμματος.
 • Εκμεταλλευόμαστε τον επιπλέον χρόνο που θα περάσουμε στο σπίτι κάνοντας πράγματα που αναβάλλαμε λόγω έλλειψης χρόνου, πχ οικιακές εργασίες, τακτοποίηση χώρων, ξεκαθάρισμα αντικειμένων, επισκευές και ανακαινίσεις. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη εκκρεμότητα που μπορεί να γίνει όσο είμαστε μέσα, όπως οργάνωση σημαντικών εγγράφων, αρχείων υπολογιστή κτλ.
 • Κάνουμε λίστες με δραστηριότητες που θέλαμε να κάνουμε και δεν είχαμε τη δυνατότητα πιο πριν. Για παράδειγμα το να μαγειρέψουμε ένα καινούργιο φαγητό, να κατασκευάσουμε κάτι χειροποίητο, να ασχοληθούμε περισσότερο με ένα χόμπι όπως το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, η ζωγραφική, το διάβασμα αγαπημένων βιβλίων κα.
 • Βάζουμε μέτρο στον χρόνο που περνάμε στην τηλεόραση και στις οθόνες γενικά. Από τη μια είναι καλή ευκαιρία να δούμε ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ που θέλουμε, από την άλλη μπορούμε να βάλουμε ένα πρόγραμμα στις επιλογές και στον χρόνο για να μη μας βλάψει.
 • Αξιοποιούμε τον χρόνο που έχουμε μαθαίνοντας κάτι νέο διαβάζοντας άρθρα, βλέποντας εκπομπές και βίντεο (με μέτρο).
 • Προσπαθούμε να φροντίσουμε τη διατροφή μας τρώγοντας υγιεινά και κάνοντας γυμναστική. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει ώστε να γυμναστεί από το σπίτι.
 • Προσαρμόζουμε την κοινωνική μας ζωή αξιοποιώντας την τεχνολογία. Ο καφές ή το ποτό με τους φίλους μας μπορεί να γίνουν μέσω βιντεοκλήσης ή ομαδικής συνομιλίας. Η έξοδος για σινεμά μπορεί να γίνει μια ομαδική προβολή.
 • Για όσους συμβιώνουν με οικογένεια ή συγκατοίκους, είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά. Κανονίζουμε ομαδικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, βοηθάμε ο ένας τον άλλον, σεβόμαστε και διευκολύνουμε τα ωράρια εργασίας, τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα του κάθε μέλους ώστε να είναι πιο ομαλή η συγκατοίκηση.
 • Φροντίζουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μαθαίνοντάς τους τους κανόνες υγιεινής, απασχολώντας τους ευχάριστα και εποικοδομητικά και προσφέροντας συναισθηματική στήριξη σε τυχόν δυσκολίες που θα παρουσιάσουν.
 • Σκεφτόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας που χρειάζονται βοήθεια και που δυσκολεύονται και φροντίζουμε να τους διευκολύνουμε όπως μπορούμε. Ένας ηλικιωμένος γείτονας που χρειάζεται φάρμακα ή ψώνια από το σούπερ-μάρκετ, μια οικογένεια με παιδιά που χρειάζονται επίβλεψη και απασχόληση, ένας φίλος που ζει μόνος και θέλει παρέα, βρίσκονται πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε και τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε αλληλεγγύη, σεβόμενοι τους κανόνες προφύλαξης. Η βοήθεια μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα, ένα πακέτο με απαραίτητα είδη, ένα φαγητό στην πόρτα τους.
Διαβάστε σχετικά:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις