Πόσες φορές σαν γονείς καμαρώνετε για το παιδί της φίλης σας που τρώει τα πάντα και ανησυχείτε που το δικό σας έχει μια συνεχή άρνηση στο φαγητό και αναγκάζεστε να το κυνηγάτε με τη μπουκιά στο χέρι. Η διατροφή είναι πράγματι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του παιδιού.

Εδώ θα αναφερθούμε σε μια σειρά από «στρατηγικές»… για να κάνετε το παιδί σας να τρώει τα πάντα! Μην ξεχνάτε βέβαια ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό… και για αυτό άλλωστε μοναδικό!

Το παιδί σας είναι δύστροπο και αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα

Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως νεοφοβία… Μη σας αγχώνει όμως καθώς είναι σύνηθες στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού και είναι μια κατάσταση που υποχωρεί. Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς σαν γονείς είναι υπομονή και επιμονή. Συνεχίστε να παρουσιάζετε ξανά και ξανά στο παιδί το τρόφιμο που απορρίπτει.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού σε νέα τρόφιμα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εξοικειωθεί με αυτά και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 15 φορές έκθεση του τροφίμου για να αποφασίσει το παιδί να το δοκιμάσει. Τη στιγμή που θα το δοκιμάσει έχει γίνει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα.

Μέσα σε όλη αυτή σας την προσπάθεια, φροντίστε να προλάβετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και απρόοπτα, όπως ένα κόκαλο στο ψάρι ή ένα πικρό λαχανικό. Η μνήμη του παιδιού δεν το απατά και δύσκολα θα φάει στο μέλλον το φαγητό που του προκάλεσε «κακό».

Ήρθε ένας φίλος ή μια φίλη του παιδιού σας για παιχνίδι στο σπίτι

Εκμεταλλευτείτε την κατάσταση. Σερβίρετε ένα νέο τρόφιμο την ώρα που παίζουν τα παιδιά για να το μοιραστούν. Τα παιδιά «αντιγράφουν» το ένα το άλλο, οπότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το παιδί σας να δοκιμάσει ή και να ενθουσιαστεί με το νέο τρόφιμο αν δει και το φίλο του να το τρώει.

Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε

Πάρτε το παιδί μαζί σας για τα ψώνια του σπιτιού. Μη σας τρομάζει η ιδέα. Κάντε το σαν παιχνίδι. Ψωνίστε μαζί με το παιδί τα υλικά για ένα φαγητό και στη συνέχεια βάλτε το στην κουζίνα μαζί σας να συμμετέχει στην προετοιμασία. Μπορεί να πλύνει τα φρούτα ή τα λαχανικά ή ακόμα και να στρώσει το τραπέζι. Όταν το παιδί νιώθει ότι βοήθησε για να ετοιμαστεί το φαγητό, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες και να το φάει! Σκεφτείτε τι ωραία παίζουν με την παιδική κουζίνα… καιρός να μάθουν και κάτι από την πραγματική κουζίνα!

Το ίδιο παιχνίδι μπορείτε να κάνετε και με το φαγητό. Φροντίστε δηλαδή τα τρόφιμα να έχουν ωραία εμφάνιση ή και αστεία εμφάνιση, σχηματίζοντας σχέδια που θα διεγείρουν τη φαντασία των μικρών.

Σε γενικές γραμμές, η μερίδα του παιδιού πρέπει να είναι μικρή, με ζωηρά χρώματα, ήπια μυρωδιά, γεύση και θερμοκρασία. Καλό είναι στο πιάτο τα τρόφιμα να είναι διαχωρισμένα μεταξύ τους, ώστε να διακρίνονται από το παιδί. Προσπαθήστε να βάλετε μάλιστα ένα καινούριο τρόφιμο δίπλα σε ένα τρόφιμο που ήδη τρώει. Το καινούριο τρόφιμο γίνεται έτσι πιο οικείο.

Φροντίστε το παιδί σας να πεινάει την ώρα των γευμάτων

Είστε και εσείς από τους γονείς που του δίνεται κάτι να κρατάει στο χέρι όπως ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι μήλο, όλη την μέρα μήπως και το φάει; Ξεχάστε το και σταματήστε να το πιέζετε. Τα παιδιά έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας από ό,τι οι ενήλικες. Αν λοιπόν, το παιδί τσιμπολογάει, θα χάσει κάθε ενδιαφέρον να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο, γιατί απλά δεν θα πεινάει.

Μην ξεχνάτε και τούτο: ότι η άρνηση για φαγητό από ένα παιδί είναι ένας τρόπος να δηλώσει και την ανεξαρτησία του. Πόσες φορές το έχετε μαλώσει ή έχει ζηλέψει το αδερφάκι του και βλέπετε ότι η αντίδραση του βγαίνει στο φαγητό; Θέλει λοιπόν το παιδί σας χώρο και χρόνο για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αφιερώστε του χρόνο, δώστε του την προσοχή σας και δείξτε πολλή υπομονή αλλά και επιμονή!!

Ξεκινήστε από σήμερα και οργανώστε ένα πλάνο εφαρμογής των στρατηγικών που αναφέραμε παραπάνω. Δοκιμάστε το! Τα παιδιά σας μπορεί να είναι μικρά, αλλά έχουν απαιτήσεις!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Διαβάστε επίσης:

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις