Το  πέρασμα  από  το  Νηπιαγωγείο  στο  Δημοτικό  Σχολείο  είναι  αναπόφευκτη αλλαγή  στη  ζωή  του  παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας.  Θεωρείται επίσης ιδιαίτερα κρίσιμη εμπειρία, αφού η ομαλή μετάβαση και προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολικό περιβάλλον επηρεάζει θετικά την εκπαιδευτική ικανότητά του στη μετέπειτα σχολική του πορεία και τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που θα αναπτύξει.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες για μια πιο ομαλή και ευχάριστη μετάβαση είναι και μια πολύ σπουδαία αλλά και πολύ διασκεδαστική, το να διαβάζουμε μαζί με το παιδί παραμύθια που σχετίζονται με αυτή την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα βρείτε την παρουσίαση 20 παιδικών βιβλίων με παραμύθια και ιστοριούλες, που θα βοηθήσουν με ευχάριστο τρόπο τα παιδάκια και τους γονείς, να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, να ξεπεράσουν τυχόν φόβους ή άλλες ανησυχίες.

Ρίξτε μια ματιά στο εξώφυλλο και στην περιγραφή του κάθε βιβλίου και επιλέξτε.

1)  Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό


Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που πάω στο Νηπιαγωγείο. Μαθαίνω ένα σωρό πράγματα! Μαθαίνω να ακολουθώ οδηγίες, να τηρώ κανόνες και να τα πηγαίνω καλά με τα άλλα παιδιά! Μαθαίνω, επίσης, γράμματα και αριθμούς. Έτσι, προετοιμάζομαι και για το Δημοτικό! Αυτή η προετοιμασία είναι πολύ σπουδαία, αλλά και πολύ διασκεδαστική!

Η σειρά «Έτοιμοι για μάθηση» έρχεται να διδάξει ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, η πλειονότητα των καταστάσεων είναι διαχειρίσιμες και μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας! Ο αυτοέλεγχος των συναισθημάτων, η επιμονή για την επίτευξη ενός στόχου, οι πρώτες μέρες στο σχολείο και η βοήθεια από κάποιον μεγάλο είναι τα θέματα των βιβλίων της σειράς. Η πλούσια εικονογράφηση θα κάνει τα βιβλία αυτά πολύτιμους βοηθούς μικρών και μεγάλων!

Συγγραφέας: Moore - Mallinos Jennifer

📗📘📙📕📗📘📙📕

2)  Το μεγάλο σχολείο



Παιδιά, θυμάστε την Παναγιώτα που μια φορά φοβόταν ένα δράκο; Αφού ξεπέρασε αυτό τον φόβο τη, τώρα έχει άλλες ανησυχίες: περιμένει με αγωνία να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να πάει, επιτέλους, στο Δημοτικό, το Μεγάλο Σχολείο. Θέλει να γίνει μεγάλη κοπέλα! Πώς θα είναι, άραγε, η πρώτη μέρα στο δημοτικό; Θα τα καταφέρει η Παναγιώτα; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καλοί της φίλοι Γιώργος και Δώρα, οι γονείς, η δασκάλα και η γιαγιά της; 

Μια ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.              

📗📘📙📕📗📘📙📕

 3) Τι κάνουν τα πρωτάκια; 


Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για τη Νεφέλη. Πρώτη μέρα στο σχολείο, πρώτη μέρα στην Πρώτη τάξη. Κι ενώ όλα μοιάζουν δύσκολα και τρομακτικά, κάτι αναπάντεχο συμβαίνει, που θα κάνει τη μικρή να φύγει στο σχόλασμα μ’ ένα πλατύ χαμόγελο…

Αχ αυτά τα πρωτάκια μας, πόσο άγχος έχουν και πόσο άγχος έχουμε και εμείς οι γονείς. Η αλήθεια είναι όμως ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας, τα άλλα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Αυτό το μικρό παραμύθι θα σας κερδίσει αν είστε γονιός με παιδιά πρώτης, αλλά θα κερδίσει και το ίδιο το παιδί. Εμείς ταυτιστήκαμε απόλυτα, μικροί και μεγάλοι, και αυτό το βιβλίο ήταν αφορμή για πολλές συζητήσεις.

Η Αντιόπη Φραντζή, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, καταφέρνει να απαντήσει στις απορίες μας και να μας καθησυχάσει. Το βιβλίο συμπληρώνει η ευχάριστη και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου.          

📗📘📙📕📗📘📙📕

4) Όλα όσα θες να ξέρεις για το σχολείο… πριν ακόμη πας!


Ο Λέλο, η Καίτη, ο Μπόµπι, η Μάντυ και η Ράνια µόλις άρχισαν το σχολείο! Ακολούθησέ τους και δες τι έχουν να σου πουν. Θα µάθεις τα πάντα για το σχολείο… πριν ακόµη πας!

📗📘📙📕📗📘📙📕

5) Πρώτη μέρα στο σχολείο 

Η Ντόρα και ο Μπουτς συναντούν τη δασκάλα τους πηγαίνοντας στο σχολείο. Όμως, το λάστιχο στο ποδήλατό της σκάει και η δασκάλα πρέπει να φτάσει πριν τους μαθητές της στο σχολείο!

Η Ντόρα και ο Μπουτς θα καταφέρουν να σώσουν την κατάσταση; Ανακάλυψέ το σ’ αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια!

📗📘📙📕📗📘📙📕

6) Η πρώτη μέρα στο σχολείο

                                            

Η πριγκίπισσα Σόφη ξεκινά το σχολείο.

Δεν νιώθει αγχωμένη, μέχρι που εμφανίζεται ο Άγνωστος Φόβος....

Ακολούθησε την πριγκίπισσα Σόφη καθώς μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους φόβους της, με λίγη βοήθεια από τη γιαγιά της!

Το βιβλίο "Η πρώτη μέρα στο σχολείο!" ανήκει σε μια υπέροχη σειρά βιβλίων που έχουν γραφτεί από την Dr Sharie Coombes, ειδική ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά και οικογένειες.

Τα βιβλία αυτά καθησυχάζουν τα παιδιά και δίνουν συμβουλές στους γονείς, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τους κοινούς παιδικούς φόβους.

 📗📘📙📕📗📘📙📕

7) Πρώτη μέρα στο σχολείο: η περιπέτεια αρχίζει

Οι <<αχώριστοι>> φίλοι συναντιούνται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, την πρώτη μέρα του σχολείου, και αποφασίζουν να κάνουν την επιστροφή τους διασκεδαστική και αξέχαστη.

📗📘📙📕📗📘📙📕 

8) Αχ αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο! 


Σήμερα, ο Νίκος ή Νικόλας ή Νικολάκης έχει τις δικές του ανησυχίες. Αύριο τον περιμένει μια καινούρια αρχή.... Η πρώτη του μέρα στο σχολείο.  

📗📘📙📕📗📘📙📕 

9) Η Μίλι, η Μόλι και η πρώτη τους μέρα στο σχολείο

 

Οι δύο αχώριστες φίλες, η Μίλι και η Μόλι, τα δύο κορίτσια που έχουν διαφορετικό χρώμα αλλά νιώθουν τόσο ίδιες, ήρθαν για να μας πάρουν μαζί τους στον ευαίσθητο κόσμο τους και να μας διδάξουν την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από βαθιά ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους.

Η τάξη του σχολείου τους αποτελείται από παιδιά όλων των φυλών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Τα ερεθίσματα που έρχονται είναι πολλά και η δασκάλα τους προσπαθεί να περάσει τα καλύτερα δυνατά μηνύματα, ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες.

Σ' αυτή την ιστορία τα κορίτσια πάνε πρώτη μέρα στο σχολείο και όταν επιστρέφουν εκπλήσσονται από το γεγονός της γέννας της γάτας της Μίλι.

Η σειρά "Μίλι και Μόλι" είναι υπέροχα γραμμένα μικρά βιβλία και τα διδάγματα τους είναι καταπληκτικά δοσμένα μέσα από εύστοχες ιστορίες και παρατηρήσεις. Ιδανικά για δημιουργική συζήτηση στην οικογένεια αλλά και μέσα στην τάξη, καθώς όλα τα βιβλία περιέχουν ειδικό κομμάτι για το πώς ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ιστορίες σε ένα άκρως ενδιαφέρον μάθημα.

📗📘📙📕📗📘📙📕

10) Το χαρούμενο σχολείο 

Άνοιξε τα παραθυράκια και γνώρισε το σχολείο!

Τα παιδιά διψούν για γνώση!

Με αυτό το βιβλίο:

- Προετοιμάζονται για το σχολείο.

- Εξασκούν τις κινητικές τους δεξιότητες.

- Διασκεδάζουν μέσα από την εξερεύνηση των εικόνων και το αίσθημα της έκπληξης.

📗📘📙📕📗📘📙📕 

11) Πηγαίνοντας στο Σχολείο  
                             


Ο Πάρης και η Πόλυ θα πάνε στο σχολείο για πρώτη φορά. Η οικογένεια Ροδακινάκη ετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα.

Οι εννέα τίτλοι της σειράς «Μαθαίνοντας ανάγνωση-Πρώτες εμπειρίες» εισάγουν τα παιδιά, με διασκεδαστικό τρόπο, σε καταστάσεις που ενδέχεται να βρεθούν για πρώτη φορά. Επιπλέον έχουν γραφτεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι τα παιδιά θα πετύχουν στις πρώτες τους αναγνωστικές προσπάθειες.

Η ελαφρώς χιουμοριστική εικονογράφηση του Stephen Cartwright βρίθει από σκηνές που τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να εξετάσουν και να συζητήσουν, ενώ το απλό κείμενο παρέχει τη δυνατότητα σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά να διαβάσουν τα βιβλία μόνα τους.

Στις σελίδες των βιβλίων κρύβεται ένα παπάκι! Μπορείτε να το βρείτε;

Συγγραφέας: Civardi Anne

📗📘📙📕📗📘📙📕 

12) Πόσο μ ’αρέσει το σχολείο! 
                                


Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να σου αρέσει το σχολείο! Σε κάθε σελίδα θα βρεις κι από έναν.

Ένα βιβλίο που βοηθάει τα μικρά παιδιά στην προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο, με έξυπνες και διασκεδαστικές ρίμες που κάνουν την ανάγνωση παιχνίδι. Είναι ιδανικό για παιδιά νηπιαγωγείου αλλά και για πρωτάκια.

Πόσο μας αρέσει το σχολείο λοιπόν; Μπορούμε να βρούμε 10 λόγους; Να το διαβάσετε αγκαλιά με τα παιδάκια σας και να συζητήσετε για όλα εκείνα που του αρέσουν στο σχολείο του αλλά και για όλα εκείνα που άρεσαν σ’ εσάς όταν πηγαίνατε εσείς σχολείο.

📗📘📙📕📗📘📙📕

13) Η Κόνι πηγαίνει σχολείο

                                          

Επιτέλους έφτασε η μεγάλη μέρα: η Κόνι θα πάει στο σχολείο! Όμως, πριν αρχίσει το σχολείο, πρέπει να γίνουν ένα σωρό πράγματα…

Οι ιστορίες της μικρής Κόνι σας περιμένουν και θα σας συναρπάσουν. Η Κόνι θα γίνει η καλύτερη φίλη των μικρών βιβλιοφάγων!

Συγγραφέας: Schneider Liane

📗📘📙📕📗📘📙📕

14) Ο Λαλού θα πάει σχολείο 

     

«Πρώτη φορά σχολείο; Αποκλείεται!»

Ο Λαλού, το μικρό ρακούν, κατάφερνε με χίλιες πονηριές να μην αποχωρίζεται το σπίτι, τα παιχνίδια και τη μαμά του. Πώς όμως ήταν να είναι το μοναδικό ζωάκι που δεν πήγαινε στο σχολείο; Ο χρόνος περνούσε όλο και πιο δύσκολα χωρίς φίλους, χωρίς παρέα. Αφήστε που όλα τα ζωάκια μάθαιναν τόσα καινούργια πράγματα εκεί, και ο Λαλού δεν μπορούσε να συμμετέχει στα παιχνίδια τους.

Τι λέτε, τελικά θα αποφασίσει ο Λαλού να πάει σχολείο;

📗📘📙📕📗📘📙📕

15) Ο Τιλού πηγαίνει σχολείο 


Ο Τιλού ετοιμάζεται για την πρώτη μέρα στο σχολείο! Είναι πολύ ενθουσιασμένος, αλλά και λίγο φοβισμένος, γιατί δεν γνωρίζει κανέναν εκεί… Τελικά όμως όλα πάνε καλά όταν έχεις έναν φίλο συντροφιά!

📗📘📙📕📗📘📙📕

16) Ο Φοίβος πάει σχολείο


Το κουνελάκι πάει στο σχολείο για πρώτη φορά.

Μία διασκεδαστική ιστορία για το φόβο και τη χαρά των παιδιών που πρωτοπάνε σχολείο.

 

📗📘📙📕📗📘📙📕

17) Το σχολείο πάει σχολείο 


Έφτασε η πρώτη μέρα του σχολείου κι όλοι έχουν αγωνία, ειδικά το ίδιο το σχολείο.

Τι θα κάνουν τα παιδιά μόλις μπουν μέσα;

Θα το συμπαθήσουν ;

Θα του φερθούν όμορφα;

📗📘📙📕📗📘📙📕

18) Ο μικρός δράκος Καρύδας ~ Δρακάκια στο σχολείο

Ο μικρός δράκος Καρύδας είναι πολύ αναστατωμένος, καθώς σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα! Σήμερα θα πάει για πρώτη φορά σχολείο! Στον δρόμο συναντάει τον Όσκαρ, έναν μικρό φαγανόδρακο, που δυστυχώς δεν μπορεί να πάει σχολείο, επειδή δεν τον αφήνουν οι γονείς του.

«Κρίμα» λέει ο Καρύδας. «Πολύ κρίμα» λέει κι ο Όσκαρ. Γιατί πολύ θα ήθελε να μάθει να μετράει και να γράφει και να διαβάζει.

Θα τα καταφέρουν άραγε οι δυο μικροί δράκοι να πείσουν τους γονείς του Όσκαρ ότι στο σχολείο μαθαίνει κανείς ένα σωρό χρήσιμα πράγματα;

📗📘📙📕📗📘📙📕

19) Ένα σχολείο ταρακουνημένο

-Πώς είναι το δικό μου σχολείο;

-Κι αν θα ήθελα να είναι διαφορετικό;

-Πώς μπορώ να το αλλάξω;

Η Άλκηστη Χαλικιά και η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργούν με την αστείρευτη φαντασία τους ένα πολύ διαφορετικό σχολείο, ένα σχολείο ταρακουνημένο!

Η βραβευμένη συγγραφέας, περιγράφει ένα αλλιώτικο σχολείο-όνειρο για κάθε παιδί, δίνοντας στους αναγνώστες μια άλλη οπτική για τη θέση του σχολείου και τη σχέση παιδιού-δασκάλου και γονέα με αυτό.

Προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση για το τι θα έπρεπε πραγματικά να είναι το σχολείο, η Άλκηστη Χαλικιά σε συνδυασμό με τις εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή, προσφέρει τα απαραίτητα κλειδιά που θα απελευθερώσουν τη παιδική φαντασία. Συστατικά που θα μετατρέψουν το σχολείο σ’ έναν ζωντανό πυρήνα της καθημερινότητας κάθε μέλους του, σε μια γιορτή γνώσης και ελευθερίας για όλους.

📗📘📙📕📗📘📙📕

20) Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝ ~ Το Γκουντούν πάει σχολείο


Δεν είναι ντουν δεν είναι γκουν!
Είναι το ένα και μοναδικό γκουντούν
που το κυνηγάει ένας αδηφάγος
φοβερός γκουντουνοφάγος,
αλλά από τα νύχια του τα σουβλερά
το σώζει πάντα η Χαρά!

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο, το πιο χαριτωμένο, το πιο απίθανο ζωάκι του κόσμου ζητάει καταφύγιο στο δωμάτιο της Χαράς. Η Χαρά το σώζει από το θανάσιμο εχθρό του και το ζωάκι αποφασίζει να μείνει παντοτινά κοντά της. Έτσι γνωρίζει η Χαρά το Γκουντούν και το Γκουντούν τη Χαρά. Έτσι αρχίζουν οι θαυμαστές, οι μυστικές τους περιπέτειες, σε λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους γλάρους, σε δάση με μαγεμένες πασχαλιές, σε βουνά από κανέλα και θαλασσινές σπηλιές…

Ενώ τρεις νάνοι πειρατές μαγειρεύουν κουκιά με φεγγαροπολτό και μοιράζουν γυαλόπετρες κάτω απ’ το κρεβάτι, η Χαρά και το Γκουντούν ταξιδεύουν με το ιπτάμενο σουρωτήρι στη χώρα του Χασμουρητού, στη χώρα της Πρωταπριλιάς, στο δάσος με τα γλειφιτζούρια κι ακόμα παραπέρα…

📗📘📙📕📗📘📙📕

Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα, Εκπαιδευτικός,

Σύμβουλος Ειδ. Αγωγής & Εκπαίδευσης

Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, Γονείς - ΔΙΑΦΟΡΑ και Υλικό - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Διαβάστε επίσης:

·         Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, γι’ αυτό απολαύστε κάθε στιγμή μαζί τους Δρ. Ράνια Χιουρέα

·         Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά όταν πηγαίνουν σχολείο; 

·         7 παιχνίδια που δεν πρέπει να αγοράσετε ποτέ σε ένα παιδί Μαρία Κωνσταντοπούλου

·         3 εύκολοι τρόποι για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά Δρ. Ράνια Χιουρέα

·         10 κανόνες για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά

·         Οι ταμπλέτες πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών

·         Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη του παιδιού Ράνια Χιουρέα

·         10 σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί χρειάζεται Εργοθεραπεία

·         Το πιάσιμο του μολυβιού στην προσχολική ηλικία

·         Συμβουλές για παιδιά χωρίς στρες

·         Πώς χτίζουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

·         Η προσωπικότητα των παιδιών επηρεάζεται από τα παιχνίδια

·         Η αλφαβήτα της θετικής συμπεριφοράς για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις