Πόσες φορές σaς  έχει συμβεί να βλέπετε ένα συγκεκριμένο παιδί είτε να περνάει σχεδόν όλη τη μέρα στο μπαλκόνι χωρίς την επίβλεψη των γονιών του ή τα ρούχα του να είναι φθαρμένα ή λερωμένα;

Πόσες φορές έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι οι γονείς του όχι μόνο δεν το φροντίζουν στοιχειωδώς αλλά δείχνουν ακόμη και να ενοχλούνται από τη παρουσία του;


Τα σημάδια της παραμέλησης ενός παιδιού μπορούν να εντοπιστούν τόσο στο παιδί όσο και στους ίδιους τους γονείς του. Το παραμελημένο παιδί κυρίως φαίνεται από τα ρούχα του, την υγιεινή του και τις πράξεις του. Οι γονείς που παραμελούν το παιδί τους, συνήθως φαίνονται από την αλληλεπίδραση που έχουν με το παιδί, από επεισόδια κακοποίησης εναντίον του ή αν κάνουν χρήση ουσιών.

Ρούχα

Μια από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι ένα παιδί παραμελείται είναι τα ρούχα του. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τα φροντίζουν σωστά, συχνά φορούν ρούχα που είτε τους είναι πολύ στενά ή μικρά, είτε είναι βρώμικα, φθαρμένα ή εντελώς παράταιρα με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. καλοκαιρινά ρούχα τον χειμώνα), κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και αν οι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουν στο παιδί. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται συχνότερα στα μικρά παιδιά και σπανιότερα σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικά οι έφηβοι που σε πολλές περιπτώσεις ψωνίζουν μόνοι τους τα ρούχα τους, μπορεί άθελά τους να κρύψουν τη παραμέληση από τους γονείς τους.

Έλλειψη υγιεινής

Άλλο ένα κλασσικό σημάδι παραμέλησης των παιδιών, ειδικά κάτω των 10 ετών, είναι η έλλειψη υγιεινής. Ένα παραμελημένο παιδάκι δεν είναι καθαρό, δεν έχει κάνει μπάνιο πρόσφατα και αρνείται τα αντικείμενα που απαιτούνται για να κάνει κάποιος μπάνιο (σφουγγάρι, σαπούνι κλπ.) απλούστατα γιατί δεν ξέρει να τα χρησιμοποιήσει. Τα βρώμικα ρούχα ή σημεία του σώματος και η άσχημη μυρωδιά του κορμιού είναι από τα πιο εμφανή σημάδια παραμέλησης του παιδιού από τους γονείς του. Και πάλι εδώ, μιλάμε κυρίως για μικρής ηλικίας παιδιά καθώς οι έφηβοι μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνοι τους σε αυτόν τον τομέα, οπότε η παραμέληση να μην φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Κινήσεις και πράξεις που δείχνουν ότι ένα παιδί παραμελείται.

Ένα παιδί που παρακαλάει για φαγητό ή κλέβει φαγητό είναι σημάδι ότι οι γονείς του δεν το ταΐζουν σωστά ή καθόλου. Τα παιδιά που παραμελούνται συνήθως αργούν στο σχολείο είτε γιατί κανείς δεν τους λέει ότι πρέπει να πάνε ή γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα ετοιμάσει.
Επίσης υπάρχουν και κάποια σημάδια που μαρτυρούν συναισθηματική παραμέληση, μπορεί δηλαδή να δεις το παιδί να προσκολλάται ασυνήθιστα σε κάποιον ενήλικα, συνήθως δάσκαλο ή γείτονα, μπορεί όμως να το δείς να περνάει και στο άλλο άκρο, δηλαδή να μην εμπιστεύεται κανέναν ενήλικα. Συχνές αναφορές στην απουσία του γονέα,έλλειψη επίβλεψης σε πολύ μικρή ηλικία και μια συνολική έλλειψη δεσμών με τους γονείς μπορούν να είναι σημάδια ότι το παιδί παραμελείται.

Σημάδια παραμέλησης του παιδιού, στους γονείς του.

Ορισμένα σημάδια παραμέλησης του παιδιού, μπορούν να εντοπιστούν και στους γονείς του. Οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες που φαίνονται να αδιαφορούν,να μην ενδιαφέρονται ή να δείχνουν ενοχλημένοι από το παιδί χωρίς λόγο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να το παραμελούν, σωματικά και συναισθηματικά. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να διαχωρίσουμε τα παραπάνω, με τους γονείς που εργάζονται πολύ και μπορεί κάποιες φορές να μην διαβάσουν το παιδί για το σχολείο ή να μην ακούσουν το παιδί όταν τους μιλάει.

Άλλο ένα συνηθισμένο σημάδι παιδικής παραμέλησης είναι η χρήση ουσιών από τους γονείς, γεγονός που καθιστά την κάλυψη των σωματικών και συναισθηματικών αναγκών του παιδιού, σχεδόν αδύνατη.

Τα σημάδια παραμέλησης ενός παιδιού μπορούν να είναι από δυσδιάκριτα έως απόλυτα προφανή. Ένα παραμελημένο παιδί κινδυνεύει σωματικά και πνευματικά και όσο πιο μικρό είναι σε ηλικία, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η παραμέλησή του.

Σε περίπτωση που έχει πέσει στην αντίληψή σας παρόμοιο περιστατικό, αντί να ντραπείτε ή να σκεφτείτε τι θα πουν οι γονείς του και τι θα πει η γειτονιά, καλέστε άμεσα είτε στην Αστυνομία είτε στο Χαμόγελο του παιδιού στην εθνική γραμμή sos 1056. Καλύτερα να κάνετε λάθος που λέει ο λόγος, παρά να αφήσετε ένα παιδί να κινδυνεύει. Σκεφτείτε ότι με τη παρέμβασή σας μπορεί να σώσετε ένα παιδί….
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις