Για να είστε ευτυχισμένοι, είναι σημαντικό να μάθετε να εκτιμάτε τις μικρές χαρές της καθημερινότητας.
Κάτι οι οικονομικές δυσκολίες, κάτι η ανασφάλεια, κάτι τα προσωπικά αδιέξοδα, δεν είναι δύσκολο να χαλάσει η διάθεσή μας και να νιώθει κανείς βαρύς και ασήκωτος. Υπάρχουν φορές που δεν έχουμε δύναμη. Δεν έχουμε την κινητοποίηση να αντιμετωπίσουμε τη μέρα. Τις στιγμές αυτές μας καταλαμβάνει η θλίψη και μας πνίγει κάτω από ένα πέπλο αδυναμίας. Μην επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό.
Πότε όμως πρέπει να αρχίσουμε  να ανησυχούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το ξεπεράσουμε;
Το να νιώθουμε πεσμένη τη διάθεσή μας με όλα αυτά που ακούμε και ζούμε καθημερινά, δεν προκαλεί έκπληξη. Όποιο τηλεοπτικό κανάλι κι αν ανοίξεις θα ακούσεις άσχημα νέα, με όποιον κι αν μιλήσεις θα ακούσεις παράπονα. Και δικαιολογημένα. Αυτό από μόνο του μπορεί να σας χαλάσει το κέφι και να σας κάνει να νιώσετε απογοήτευση.
Αν όμως η κακή διάθεση επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες και συνοδεύεται από διαταραχές στην όρεξη και τον ύπνο, απώλεια διάθεσης για δραστηριότητες που πριν μας ευχαριστούσαν ή όταν η ζωή μας δεν είναι πλέον λειτουργική και η κακή μας διάθεση εμποδίζει την καθημερινότητά μας να είναι ομαλή, τότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε.
Πριν όμως η κατάθλιψη μπει για τα καλά στη ζωή σας ή πριν καν προλάβει να χαλάσει η διάθεσή σας, διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:
1. Αποδέχομαι την αποθάρρυνση… αλλά πιέζω τον εαυτό μου να συνεχίσει
Δεν πειράζει να αποδεχτείτε την αποθάρρυνση ή τη θλίψη. Πρέπει να αποδεχτείτε την αποθάρρυνση για να την ξεπεράσετε. Πρόκειται για έναν απλό πρακτικό κανόνα που αξίζει να κατανοήσουμε και να εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι λένε ότι η στιγμή κατά την οποία συνήθως μας καταβάλλει η θλίψη ή η απελπισία είναι το πρωί.
Πρόκειται για τις στιγμές που αισθανόμαστε αδύναμοι και χωρίς κανένα κίνητρο να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Πρέπει να προσέξουμε να μην παγιδευτούμε σε αυτό το συναίσθημα. Παραθέτουμε μερικές βασικές φάσεις:
  •           Μόλις ξυπνήσετε και ανοίξετε τα μάτια σας, θυμάστε κάτι που σας πλήγωσε ή σας αποθάρρυνε.
  •        Σήμερα το πρωί η κατάπτωση σάς έκανε να μην έχετε τη δύναμη να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  •          Αυτό που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε αυτόν τον «τοίχο» στο νου σας είναι να αναγνωρίσετε ότι δεν είναι καλό. Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάτι που σας θλίβει, που σας στερεί τη δύναμή σας. Θα το ξεπεράσετε μένοντας στο κρεβάτι; Σε καμία περίπτωση.
  •        Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πέσετε στην παγίδα των αρνητικών σκέψεων. Μπορείτε να ξεπεράσετε τη θλίψη λίγο-λίγο και με μικρά καθημερινά επιτεύγματα: σηκωθείτε από το κρεβάτι και ντυθείτε έτσι ώστε να βρίσκετε τον εαυτό σας όμορφο στον καθρέφτη. Αναγνωρίστε ότι αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτή τη θλίψη και ότι η ζωή είναι για να τη ζούμε, όχι για να κλαίμε ή να εγκαταλείπουμε.
  •          Ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που σας θλίβουν, όμως ανοίξτε το παράθυρο και αφήστε λίγο-λίγο να φύγουν και να σας αφήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα.
2. Κοιμηθείτε καλά
Αυτό σημαίνει 7,5 με 8 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να αυξήσει τα επίπεδα της ενεργητικότητας που θα επιτρέψουν την καταπολέμηση της κακής διάθεσης. Χωρίς αρκετό ύπνο είμαστε επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις που κάποια στιγμή μπορεί να κατακλύσουν το μυαλό μας.
3. Φάτε καλά
Όχι πολύ! Καλά! Έχει διαφορά. Φροντίστε να τρώτε ισορροπημένα και να δίνετε έμφαση στα λιπαρά Ω3 και στη βιταμίνη B. Ψάρια, σοκολάτα, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μερικές μόνο από τις τροφές που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ήπια κατάθλιψη. Περιορίστε τα λιπαρά και τη ζάχαρη, φάτε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μοιρασμένα σε μικρά γεύματα κάθε 2 με 3 ώρες.
4. Γυμναστείτε
Αν μπορείτε κάθε μέρα, αν όχι 3 με 4 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε. Η άσκηση θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας. Αν δεν σας αρέσει το γυμναστήριο, δεν χρειάζεται να πιέζεστε. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να ασκηθείτε. Το περπάτημα έξω (όπου σας αρέσει) είναι ένας από τους καλύτερους.
5. Κοινωνικοποιηθείτε
Όσο άσχημη κι αν είναι η διάθεσή σας και όσο κι αν έχετε την τάση να απομονωθείτε, να την καταπολεμήσετε και να βγείτε έξω με φίλους. Η απομόνωση θα κάνει χειρότερη την κατάσταση. Έστω για λίγο, αν δεν μπορείτε για πολύ, δείτε αγαπημένα σας πρόσωπα. Να δέχεστε προσκλήσεις από φίλους με χαρά και να πηγαίνετε όπου σας καλούν. Μην κάθεστε με τις ώρες στην οθόνη του υπολογιστή σας. Μόνο χειρότερα μπορεί να γίνετε.
6. Κάντε μια λίστα με όσα σας ευχαριστούν
Γράψτε όλες τις δραστηριότητες που σας αποφορτίζουν και σας κάνουν να νιώθετε καλά και προγραμματίστε να κάνετε τουλάχιστον μία κάθε μέρα.
7. Να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις
Η μια αρνητική σκέψη φέρνει την άλλη και τελικά μπορεί να καταλήξετε να “βουτήξετε” τον εγκέφαλό σου στον αρνητισμό. Και μαντέψτε: όταν σκέφτεστε αρνητικά δεν μπορείτε ούτε να είστε ούτε να ζείτε καλά. Βγάλτε από το λεξιλόγιό σας αρνητικές λέξεις και από το μυαλό σας αρνητικές σκέψεις. Μην βυθίζεστε στις ενοχές. Γράψτε τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σας. Δείτε τη θετική πλευρά της ζωής.  Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και στο τέλος θα σας γίνει συνήθεια.
8. Βγείτε έξω να σας δει ο ήλιος
Μην αφήνετε καμία ηλιόλουστη μέρα να πάει χαμένη. Ο ήλιος βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεσή μας.
9. Μείνετε μακριά από αλκοόλ, τσιγάρα και άλλες ουσίες
Μπορεί ένα ή περισσότερα ποτά να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο στιγμιαία. Και όσο περισσότερο πίνετε και συνηθίζετε σιγά-σιγά το ποτό, τόσο περισσότερο θα χρειάζεστε για να νιώσετε καλά. Και αυτό θα σας κάνει χειρότερα.
10. Κρατάτε τις προσδοκίες σας στη Γη
Αυτό σημαίνει να μην έχετε παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό σας και τους άλλους. Αν περιμένετε να συμβούν ακατόρθωτα πράγματα,  θα απογοητεύεστε και θα βυθίζεστε ακόμα περισσότερο στη θλίψη.
11. Δραστηριοποιηθείτε
Γίνετε πιο δημιουργικοί και πιο αποφασιστικοί. Όσο αναβάλλετε τις αποφάσεις σας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τις πάρετε αργότερα και αυτό θα κάνει τα προβλήματά σας μεγαλύτερα.
Να θυμάστε ότι οι περίοδοι θλίψης μπορεί να είναι αρκετά εποικοδομητικές για να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε στη ζωή σας, στον εαυτό και στις σχέσεις σας. Αν περνάτε μια τέτοια φάση, μην την αφήνετε να σας παρασύρει στη μαύρη τρύπα της κατάθλιψης. Αξιοποιήστε την για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη.  
12. Η σημασία του να γνωρίζουμε πότε να αφήνουμε κάτι πίσω μας
Σίγουρα ξέρετε τι εννοούμε με την ιδέα του να αφήνουμε κάτι πίσω μας. Όλοι περνούν μέσα από κύκλους, διαφορετικά στάδια. Στιγμές της ζωής μας κατά τις οποίες είμαστε δεμένοι με κάποιους ανθρώπους. Αργότερα, αποστασιοποιούμαστε και ξεκινάμε έναν καινούργιο κύκλο.
Υπάρχουν κάποιοι που δεν αποδέχονται αυτές τις αλλαγές: το χωρισμό σε μια σχέση, την απώλεια κάποιου συγγενή, τη μετακόμιση σε άλλη πόλη, το χάσιμο μιας δουλειάς, μιας φιλίας…
Η ζωή είναι μια συνεχής αλλαγή, επομένως πρέπει να δεχτούμε ότι μερικές φορές πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι δύσκολο να πούμε αντίο σε κάποιον που αγαπούσαμε μέχρι πολύ πρόσφατα. Είναι δύσκολο να αφήσουμε πίσω μας τις αναμνήσεις για να εστιάσουμε στο αύριο με διαφορετικό τρόπο.
Πώς το καταφέρνουμε λοιπόν; Πώς αφήνουμε πίσω μας αυτό που ήμασταν ή αυτό που είχαμε χτες; Με θάρρος, ενθουσιασμό και υψηλή αυτοεκτίμηση. Φανταστείτε ότι η ζωή είναι σαν ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο πόρτες πίσω από τις οποίες μπορείτε να κοιτάξετε.
Μη μένετε παγιδευμένοι σε ένα κουτί αναμνήσεων. Στραφείτε σε αυτές τις πόρτες για ελπίδα.
13. Ανανεωθείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας
Ζωή σημαίνει αλλαγή και η θλίψη γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη αν μένουμε σιωπηλοί -αν μένουμε σπίτι και δεν βγαίνουμε ποτέ, επειδή δεν θέλουμε να μιλήσουμε σε κανέναν, επειδή αναζητάμε καταφύγιο στα δάκρυα.
Αποφύγετέ το αυτό! Κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουμε την απελπισία σίγουρα μας βοηθάει να αποφύγουμε την κατάθλιψη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας.
14. Ακολουθείτε τα όνειρά σας κάθε μέρα
Ίσως σήμερα ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Ίσως πρόκειται να ξεσπάσει καταιγίδα και δεν έχετε όρεξη για τίποτα. Κερδίζουμε όμως κάτι μένοντας σπίτι και κοιτάζοντας τη βροχή; Σε καμία περίπτωση. Μη σας νοιάζει αν ο ουρανός είναι μαύρος, αν σήμερα έχετε περισσότερους μαύρους κύκλους στο πρόσωπό σας από ό,τι χτες. Ή αν δεν έχετε πλάι σας το άτομο που σας έκανε ευτυχισμένους. Είναι ώρα να αναζητήσετε καινούργια όνειρα, να κάνετε νέα σχέδια. Τα όνειρα φωτίζονται κάθε μέρα από μικρές ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες δυνατότητες.
Όταν ξυπνάτε, σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε να κάνετε σήμερα. Να περπατήσετε στο πάρκο, να πάτε για ψώνια. Τηλεφωνήστε στο φίλο ή στη φίλη που έχετε καιρό να δείτε. Αγοράστε ένα καινούργιο βιβλίο. Δοκιμάστε ένα νέο κούρεμα ή γραφτείτε σε κάποιο μάθημα που σας ενδιαφέρει.
Κάθε αλλαγή που κάνετε σήμερα θα γίνει μια νέα γέφυρα που οδηγεί στην ευτυχία σας αύριο. Αξίζει να προσπαθήσετε.
Ανανεωθείτε με νέα σχέδια. Κοιτάξτε μέσα σας και βρείτε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά ποτέ δεν τολμήσατε να δοκιμάσετε. Να κάνετε ένα ταξίδι μόνοι σας; Να αναζητήσετε εργασία σε άλλη πόλη;
Ζωή σημαίνει αποδοχή προκλήσεων και χρειάζεται θάρρος για να ξεπεράσετε τη θλίψη. Όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι μπορείτε και εσείς να τα καταφέρετε. Το αξίζετε, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’αυτό!
  Πηγές: cosmo.gr, meygeia.gr



Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις