Βελτιώστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας με εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΜΔ) έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση από ό,τι οι άλλοι συνομήλικοί τους. Συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς να αντιμετωπίσουν αρνητικά σχόλια από εκπαιδευτικούς και συμμαθητές. Εάν αυτό μοιάζει με την εικόνα του παιδιού σας, τότε οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να είναι η απάντηση.

Για ένα παιδί, η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι μια εύθραυστη έννοια, επομένως είναι σημαντικό να μάθετε πώς να την χτίζετε με ασφάλεια. Η συμμετοχή του παιδιού σας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενθάρρυνση και ελευθερία επιλογής. Η πίεση θα πρέπει μα μειωθεί και να αντικατασταθεί με υποστήριξη.

Δείτε παρακάτω 7 τρόπους με τους οποίους οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

1.       Επεκτείνετε τις κοινωνικές δεξιότητες

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συχνά δυσκολεύονται περισσότερο να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα συνήθως προκύπτει από ζητήματα επικοινωνίας, έλλειψη κοινωνικής επίγνωσης και παρορμητικότητα. Ενδέχεται δε από αυτό, να πηγάζει ο εκφοβισμός και η απομόνωση. Ένα πλεονέκτημα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι το δέσιμο της ομάδας. Ομαδικά αθλήματα, θεατρικοί σύλλογοι και άλλες ομαδικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικοί τρόποι εξάσκησης κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα χαλαρό περιβάλλον.

2.     Βελτιώστε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Ορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως το σκάκι και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Δεδομένου ότι πολλές μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την εκτελεστική λειτουργία, η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη βρίσκονται συχνά σε χαμηλά επίπεδα. Το να μάθει το παιδί να επιλύει προβλήματα μόνο του, μπορεί να τονώσει την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση.

3.     Μειώστε το στρες

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στα παιδιά. Αν δεν έχουν τρόπο να ανακουφιστούν από το άγχος, τα παιδιά μπορεί να καταφύγουν σε καταστροφικές συμπεριφορές. Ευτυχώς, η σωματική δραστηριότητα καταπολεμά το άγχος!

Εάν το παιδί σας έχει έντονο κοινωνικό άγχος για να παίξει ομαδικά αθλήματα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το κολύμπι, η πεζοπορία και τα ατομικά αθλήματα όπως το τένις είναι εξαιρετικές επιλογές.

4.     Αφήστε χώρο για λάθη

Αν αναρωτιέστε μήπως έχει το παιδί σας χαμηλή αυτοεκτίμηση, δείτε πώς χειρίζεται τα λάθη. Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση συνήθως δίνουν στα λάθη μεγάλη προσοχή, μαθαίνουν από αυτά και προσπαθούν ξανά. Αν όμως το παιδί σας το παίρνει προσωπικά, αμφισβητεί τις ικανότητές του και αποφεύγει τη δραστηριότητα, τότε έχετε την απάντηση.

Δείξτε στο παιδί σας ότι το να κάνει λάθη είναι μέρος της μάθησης και ότι είναι φυσιολογικό! Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω της τέχνης, της μουσικής, του χορού και της μαγειρικής. Αυτές οι εξωσχολικές δραστηριότητες ενθαρρύνουν τον πειραματισμό και δεν έχουν αυστηρούς κανόνες.

5.     Χτίστε την ανεξαρτησία

Όταν το παιδί σας βρει μια δραστηριότητα που του αρέσει, είναι πιθανό να νιώσει πιο περήφανο για τη συμμετοχή του. Αυτό όχι μόνο χτίζει την αυτοεκτίμηση, αλλά προάγει επίσης την ανεξαρτησία. Έτσι μπορεί να το δείτε να σχεδιάζει, να προετοιμάζεται και να αναλαμβάνει ευθύνες χωρίς βοήθεια.

6.     Ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα του παιδιού

Αυτό το παλιό ρητό, «οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ», πρέπει να αποσυρθεί για πάντα. Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να δοκιμάσει μια δραστηριότητα που αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιεστική ή δεν του είναι ευχάριστη. Αφήστε το να τα παρατήσει. Σεν πειράζει. Επιτρέψτε στο παιδί σας να εξερευνήσει πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα και να δοκιμάσει νέες αναζητήσεις. Αυτό ανακουφίζει από την πίεση ότι πρέπει να είναι καλό σε όλα και του επιτρέπει να απολαμβάνει τη διαδικασία της ανακάλυψης. Είναι βέβαιο ότι τελικά θα βρει κάτι που πραγματικά θα του αρέσει!

7.     Περιβάλλον χαμηλής πίεσης

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες γίνονται σε άνετους χώρους και δεν έχουν την τυπικότητα της σχολικής τάξης. Επιτρέπουν στα παιδιά να είναι παιδιά και να διασκεδάζουν! Η μείωση της πίεσης της καθημερινής ζωής, ενθαρρύνει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να χαρούν τη δραστηριότητα.

 

Απόσπασμα του UPBILITY.GR

Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς – ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ και  Γονείς - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

Διαβάστε επίσης:

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις