Μετάφραση-επιμέλεια: Δρ Ράνια Χιουρέα


Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι επηρεάζει ιδιαίτερα την ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση. Ο συνδυασμός της αλλαγής του καιρού, του ήλιου, της θάλασσας, των διακοπών επηρεάζει θετικά προς κάθε κατεύθυνση, ενώ  η όλη ατμόσφαιρα είναι περισσότερο διεγερτική… Νιώθουμε πιο ευδιάθετοι, πιο ελεύθεροι, πιο χαρούμενοι…  Όλα συντελούν σε μια αίσθηση ή ψευδαίσθηση, ότι μπορούμε να αφεθούμε περισσότερο, να νιώσουμε περισσότερο, να αλληλεπιδράσουμε και να εκτονωθούμε με έναν τρόπο διαφορετικό.

Σε ένα τέτοιο κλίμα αφύπνισης και «ξεσηκώματος» μεγάλων και μικρών, έρχεται το ερώτημα αν θα πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν το καλοκαίρι, ώστε να μην ξεχάσουν όσα έμαθαν το χειμώνα και για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα το Σεπτέμβριο.

Το θέμα της καλοκαιρινής μελέτης των μαθητών, δεν απασχολεί μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά φαίνεται να υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες. Μια από αυτές, η γειτονική μας Ιταλία.  Φέτος λοιπόν, κάνει το γύρο της Ιταλίας  η λίστα των εργασιών για τις διακοπές, που δίνεται στους μαθητές του Λυκείου Ανθρωπιστικών Σπουδών  "Don Bosco" στο Φέρμο από τον καθηγητή τους Cesare Catà.

Ο λόγος είναι απλός: αντί να ζητήσει υποχρεωτικό διάβασμα  ή ασκήσεις, ο καθηγητής συνιστά στους μαθητές να αγναντέψουν τη θάλασσα μόνοι τους, να παρακολουθήσουν την ανατολή του ηλίου, να ονειρευτούν για το μέλλον της ζωής τους, να διαβάσουν  «γιατί είναι η καλύτερη μορφή επανάστασης» και «να χορέψουν χωρίς ντροπή». Συμβουλές ζωής, που δίνονται από ένα δάσκαλο τον οποίο φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο η πνευματική και ψυχολογική ευεξία των μαθητών του, παρά η μηχανηστική μάθηση ακαδημαϊκών γνώσεων.
Ακολουθεί η λίστα με τις 15 οδηγίες του καθηγητή Catà:
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

1. Το πρωί, να πάτε  μερικές φορές, να περπατήσετε στην παραλία: να δείτε πώς λάμπει ο ήλιος, να σκέφτεστε αυτά που αγαπάτε περισσότερο στη ζωή, και να νιώθετε ευτυχισμένοι.
 2.  Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τους νέους όρους που μάθαμε στο σχολείο φέτος: όσα περισσότερα μπορείτε να πείτε ή να σκεφτείτε, τόσο πιο ελεύθεροι είστε.
 3. Διαβάστε όσο μπορείτε. Αλλά όχι επειδή πρέπει. Διαβάστε, γιατί το καλοκαίρι εμπνέει όνειρα και περιπέτειες, και διαβάζοντας νιώθεις ότι πετάς σαν ελεύθερο πουλί. Διαβάστε, γιατί το διάβασμα είναι η καλύτερη μορφή επανάστασης που έχετε  (για προτεινόμενα βιβλία, μπορείτε να με ρωτήσετε).
 4. Αποφύγετε όλα εκείνα, καταστάσεις και ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άρνητικοί ή άδειοι: Αναζητήστε πράγματα ενδιαφέροντα και τη συντροφιά φίλων που σας γεμίζουν, σας καταλαβαίνουν και να σας εκτιμούν γι’ αυτό που είστε.
 5. Εάν αισθάνεστε λυπημένοι ή φοβισμένοι, μην ανησυχείτε: το καλοκαίρι, όπως και καθετί ωραίο, προκαλεί μεταβολές της διάθεσης. Προσπαθήστε να γράψετε ένα ημερολόγιο και να περιγράψετε την κατάστασή σας (τον Σεπτέμβριο, αν θέλετε, θα το διαβάσουμε μαζί).
 6. Χορός  χωρίς ντροπή. Στην πίστα ή στο δωμάτιό σας. Το καλοκαίρι από μόνο του είναι ένας χορός και είναι ανόητο να μην λάβετε μέρος.
 7. Τουλάχιστον μία φορά να πάτε να θαυμάσετε την ανατολή του ήλιου. Μη μιλάτε και αναπνεύστε. Κλείστε τα μάτια σας, απολαύστε.
 8. Ασχοληθείτε πολύ με τον αθλητισμό.
 9. Αν βρεθεί ένα πρόσωπο που σας γοητεύει, να του το πείτε με όλη σας την ειλικρίνεια, όσο πιο όμορφα μπορείτε. Δεν έχει σημασία αν αυτός / αυτή θα καταλάβει ή όχι. Αν δεν το κάνει, αυτός / αυτή δεν ήταν το πεπρωμένο σας.  Αλλιώς, το καλοκαίρι του 2015 θα είναι η χρυσή ευκαιρία να περπατήσετε μαζί  (αν δεν πάει καλά, επιστρέψτε στο 8).
 10. Ρίξτε μια ματιά στις σημειώσεις των μαθημάτων μας: για κάθε συγγραφέα και για κάθε έννοια κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας με αναφορά  σε ό,τι συμβαίνει σε σας.
 11. Να είστε χαρούμενοι όπως ο ήλιος, αδάμαστοι όπως η θάλασσα.
 12. Μην λέτε άσχημα λόγια και να φέρεστε πάντα ευγενικά και πολιτισμένα.
 13. Δείτε ταινίες με συγκινησιακούς διαλόγους  (κατά προτίμηση στην αγγλική γλώσσα) για να βελτιώσετε τις γλωσσικές δεξιότητές σας και την ικανότητά σας να ονειρεύεστε. Μην αφήνετε το φιλμ να τελειώνει μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους. Ξαναζήστε το  ενώ ζείτε το καλοκαίρι σας.
 14.  Στο έντονο φως ή στις ζεστές νύχτες, ονειρευτείτε πώς θα πρέπει και θα μπορεί να είναι η ζωή σας: τώρα το καλοκαίρι αναζητήστε τη δύναμη για να μην σταματήσετε ποτέ και κάντε τα πάντα για να ακολουθήσετε αυτό το όνειρο.
 15. Να είστε καλά.
Πηγή: http://www.huffingtonpost.it/2015/06/08/


Διαβάστε επίσης
Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις