Κάθε γονιός πιστεύει και εύχεται ότι το παιδί του θα είναι γερό και υγιές. Τα τελευταία χρόνια, όμως μία συχνή ερώτηση που γεννιέται μαζί με τον ερχομό ενός βρέφους είναι το αν θα παρουσιάσει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή.
Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί οι γονείς σήμερα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι αλλά και γιατί οι αναπτυξιακές διαταραχές είναι πιο συχνές. Έτσι, η επιθυμία της νέας μαμάς είναι η διαρκής ενημέρωση, θέλει να ξέρει από νωρίς τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του παιδιού της χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη. Η άποψη που υπήρχε παλιά ότι μία δυσκολία με τον χρόνο θα ξεπεραστεί έχει αναθεωρηθεί.
Σύγχρονες μελέτες που αφορούν την παιδική ανάπτυξη συμφωνούν ότι μία δυσκολία που δεν έχει διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα αφήνει κατάλοιπα και η λύση της γίνεται δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Το συμπέρασμα αυτό οδήγησε στην δημιουργία του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού.
Ένας πολύτιμος Ενημερωτικός Οδηγός για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, τους τομείς που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ανά ηλικία στον τομέα της κοινωνικής επικοινωνίας.
Ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής κ. Στέλιος Μαντούδης προχώρησε στη δημιουργία ενός Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων».
Πρόκειται για έναν ενημερωτικό οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων. Σημαντικό στοιχείο του αποτελούν τα ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία συμπληρώνονται από τη μητέρα και αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την Κοινωνική Επικοινωνία και τον Αυτισμό. 
Πέραν της δωρεάν διάθεσης του Βιβλιαρίου από παιδιάτρους, μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εντελώς δωρεάν να κατεβάσει το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας σε μορφή pdf παρακάτω και να απαντήσει στα ερωτηματολόγια ανά ηλικία.
 Στόχος είναι να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για τον Αυτισμό και τις Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν τα δύο έτη μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον Αυτισμό. Παράλληλα η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός βρέφους.


Κατεβάστε ολόκληρο το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής υγείας σε μορφή pdf ΕΔΩ

Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο ανά ηλικία

Διαβάστε επίσης:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις