Φωτογραφίες-σοκ:  Δένουν άτομα με αυτισμό στο Λοιμωδών...

Και το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορεί
 
Πρόκειται για 30 άτομα που έδιωξαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά - Ο νομικός εκπρόσωπος των γονέων τους κατήγγειλε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι η «έξωση» έγινε γιατί το κτήριο προορίζεται για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σοβαρές καταγγελίες για 30 άτομα με αυτισμό που μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους έκανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπαλακτάρη τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου που είχε χτιστεί ως φοιτητική εστία και είχε προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων αυτών.
Σταδιακά, όμως, υπήρξε απαξίωση του θεραπευτηρίου καθώς οι υπεύθυνοι το εγκατέλειψαν ως κτήριο σταματώντας παράλληλα να το ενισχύουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται κυρίως στοργή και προσωπική επαφή με τον νοσηλευτή. Ειδικοί λένε ότι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος οδηγεί σε κατάπτωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και τελικά στο θάνατο» τόνισε ο κ. Μπαλακτάρης επικαλούμενος και το δυστυχές παράδειγμα οχτώ παιδιών που νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τελικά έχασαν τη ζωή τους όταν μετακινήθηκαν σε άλλες δομές στην Ελλάδα από το 2009 και μετά.
Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο, στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.
Επειδή όμως σε αυτές τις δομές αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες-γροθιά στο στομάχι που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.
«Επειδή δεν μπορούν να τα διαχειριστούν καταφεύγουν στην καταστολή» λέει ο κ. Μπαλακτάρης και προσθέτει: «Ακόμα και το κτήριο είναι ακατάλληλο. Τα τζάμια δεν είναι αύθραυστα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού γιατί αυτά τα παιδιά έχουν τάσεις αυτοτιμωρίας. Παράλληλα έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες παιδιών για να φύγουν γιατί τα τζάμια στις τουαλέτες δεν έχουν πλέγματα».
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, τόσο ο σύλλογος όσο και οι γονείς έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου που είναι και η πολιτική προϊσταμένη των δομών αυτών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση «ενώ το 2015 μιλούσαν (σ.σ. η Φωτίου και η κυβέρνηση) σε όλους».
Κατά τις ίδιες καταγγελίες ο λόγος για την έξωση των ατόμων αυτών ήταν γιατί σκέφτονται να μεταβιβάσουν το χώρο του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.
«Η κρίσιμη ώρα να ληφθούν αποφάσεις είναι χθες» καταλήγει ο κ. Μπαλακτάρης καθώς οι γονείς έχουν στείλει εξώδικα στο υπουργείο, τις αρμόδιες αρχές και την Εισσαγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά αφού πρώτα αυτό αναβαθμιστεί.
Όταν δε τον Ιανουάριο, οι γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους ζήτησαν να τους χορηγηθούν τα πιστοποιητικά ασφάλειας και υγιεινής των χώρων του πρώην Λοιμωδών και του νοσηλευτηρίου των Μελισσίων, αρχικά τους τα αρνήθηκαν και όταν υπήρξε εισαγγελική παραγγελία, τους έστειλαν δύο πιστοποιητικά μυοκτονίας και οφιοκτονίας.
To TAIΠΕΔ για το κτήριο Σκαραμαγκά 
Με αφορμή αναφορές που έγιναν στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ότι «έγινε έξωση σε άτομα που φιλοξενούνταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά γιατί το κτήριο προορίζεται για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ», το Ταμείο δηλώνει ότι δεν έχει ούτε είχε ποτέ το κτήριο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας (Σκαραμαγκάς) στο χαρτοφυλάκιΌ του. Το εν λόγω ακίνητο ανήκει στην ΕΤΑΔ με βάση τον Ν 4389/2016. 
Το εξώδικο που κατέθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου «Οικογένεια» και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας


Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του protothema.gr και του ΘΕΜΑ 104,6
Απίστευτη απάντηση από το υπ. Εργασίας για τις εικόνες-σοκ στο Λοιμωδών: Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων!
01/03/2018

Πλήρης αναλγησία από την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου

«Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων»: αυτή είναι η... απάντηση του υπουργείου Εργασίας, και της αρμόδιας υπουργού Θεανώς Φωτίου (ως αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης) έπειτα απ' όσα έφερε στο φως ο ραδιοφωνικός σταθμός ΘΕΜΑ 104,6 και το protothema.gr, αναφορικά με την «έξωση» 30 ατόμων με αυτισμό από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τη μεταφορά τους σε άλλες ακατάλληλες δομές, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, όπως καταγγέλλουν γονείς.
Σε αυτές τις δομές ωστόσο, όπως στο πρώην Λοιμωδών, όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι εκ των «30», αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, με τραγική συνέπεια να εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-σοκ, που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.
Στην απάντησή του, το υπουργείο Εργασίας προτρέπει... να μην ταράζεται η ηρεμία των «φιλοξενούμενων»-τροφίμων. «Η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους. Πόσο μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων, που δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται «τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών» στις οποίες «ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης».
«Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν» σημειώνει το υπουργείο.
Υποστηρίζει ακόμα ότι η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά, όπου φιλοξενούνταν οι 30 άνθρωποι βρισκόταν εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση από αυτόν, προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων.
«Η ησυχία του υπουργείου Εργασίας ταράχτηκε» 
Απάντηση στα όσα απίστευτα ισχυρίστηκε το υπουργείο Εργασίας έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.
«Δεν διαταράξαμε την ησυχία των φιλοξενουμένων γιατί δεν υπήρξε ποτέ. Η δική τους ησυχία ταράχτηκε» είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Γεωργουλάς, το πρωί της Παρασκευής.
«Όταν ένα έγκλημα μένει σκεπασμένο αυτός που το δημιουργεί μένει ήσυχος, όταν ξεσκεπαστεί δεν είναι ήσυχος» συμπλήρωσε με νόημα.
Καταγγελίες-σοκ για το Λοιμωδών: «Τα παιδιά μας τρώνε στα κρεβάτια τους, δεμένα και χτυπημένα»
Σάλος έχει προκληθεί από την «έξωση»  30 ατόμων με αυτισμό από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τη μεταφορά τους σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο τη ζωή τους, όπως καταγγέλλουν γονείς.
Τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου που είχε χτιστεί ως φοιτητική εστία και είχε προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων αυτών. 
Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε,  στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.
Επειδή όμως σε αυτές τις δομές αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες-σοκ που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου "Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά" κ. Γιώργος Γεωργούλας (ο οποίος είχε την αδερφή του στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλους χώρους μαζί με όλα τα υπόλοιπα άτομα με ειδικές ανάγκες), μιλά στο protothema.gr:
«Πολλές φορές μου απαγορεύουν κι εμένα, προφορικά βέβαια να μπω στα δωμάτιά τους για να δω αν είναι καλά τα παιδιά, αν είναι δεμένα ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Πριν μια εβδομάδα διαπίστωσα ότι η Μαρία είχε το μάτι της χτυπημένο. Είχε ένα αιμάτωμα στην άκρη του ματιού και ήταν μαυρισμένο. Τότε λοιπόν, εγώ ρώτησα τη νοσηλεύτρια: "πώς χτύπησε η Μαρία στο μάτι;" και μου απάντησε με θράσος: "Δε σας αφορά". Πήρα το τηλέφωνο της μητέρας της Μαρίας και την ενημέρωσα αμέσως. Και η μητέρα πήρε τηλέφωνο στο ίδρυμα για να μάθει για την κόρη της. Απέφυγαν να της μιλήσουν εκείνη τη στιγμή και όταν τους ξανακάλεσε αργότερα, τότε η απάντηση που πήρε η μητέρα από τους νοσηλευτές ήταν η εξής: "Δεν ξέρουμε πώς χτύπησε το παιδί σας"», λέει ο κ. Γιώργος Γεωργούλας και προσθέτει:
«Θέλω να πω ότι οι γονείς δεν πέταξαν τα παιδιά τους στο θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά, όπως δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν. Έχω δει γονέα να μην μπορεί να περπατήσει και να στηρίζεται πάνω σε ένα μπαστούνι για να πάει μόνο και μόνο να δει και να φροντίσει ο ίδιος το παιδί του. Είναι η αδικία στο μέγιστο να λένε και να πιστεύουν κάποιοι ότι τα παιδιά αυτά είναι πεταμένα από τους γονείς τους».
Συγκλονισμένοι οι γονείς ξεσπούν στο  protothema.gr για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν πλέον τα παιδιά τους. 
«Τα παιδιά μας είναι συνέχεια κλεισμένα και δεμένα μέσα σε ένα δωμάτιο. Ακόμα και οι κατάδικοι που βρίσκονται στις φυλακές βγαίνουν στο προαύλιο για να πάρουν καθαρό αέρα. Είναι μεγάλος ο πόνος μου να βλέπω το παιδί μου , δεμένο χειροπόδαρα. Στις φωτογραφίες φαίνονται τα μαρτύρια που περνάει το δικό μου παιδί μαζί με τα άλλα παιδιά. Η Μαρία είναι ένα αυτιστικό παιδί, δεν μπορεί να μιλήσει και όταν ρωτώ τους γιατρούς γιατί τη δένουν, τότε αυτοί απαντούν, πως το κάνουν για την ασφάλεια του παιδιού» λέει  η μητέρα της Μαρίας.
Μια ακόμη μητέρα εξηγεί: «Τα πήραν τα παιδιά μας από το θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά και τα πήγαν στα μπουντρούμια. Υποτίθεται, όπως μας είπαν ότι θα τα πήγαιναν σε καλύτερους χώρους με καλύτερη διαβίωση και δυστυχώς η κατάσταση εκεί είναι τραγική. Τα παιδιά μας τρώνε στα κρεβάτια τους, δεμένα και χτυπημένα. Σε ορισμένα παιδιά δίνουν και χάπια με αποτέλεσμα ένα από αυτά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Όταν επέστρεψε το μετέφεραν ξανά στο νοσοκομείο στην εντατική, κόντεψε να χάσει τη ζωή του, έμεινε ένα μήνα εκεί και τώρα το παιδί δεν θέλει να ξαναεπιστρέψει.
Τα παιδιά μας ζουν την απόλυτη φρίκη. Όταν βρέχει, η τραπεζαρία πλημμυρίζει από νερά με αποτέλεσμα τα παιδιά να πέφτουν και να χτυπούν άσχημα.
Το δικό μου το παιδί έχει πάθει οξεία εγκεφαλίτιδα από ένα εμβόλιο, δεν μπορεί να μιλήσει αλλά καταλαβαίνει και βλέπει τα πάντα. Βλέπει ότι τα περισσότερα παιδιά τα έχουν καθηλωμένα στο κρεβάτι. Δεν ζουν αυτά τα παιδιά εκεί μέσα, δυστυχώς».
Τη φρικιαστική αποκάλυψη για τις συνθήκες νοσηλείας των ατόμων με προβλήματα αυτισμού έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός ΘΕΜΑ 104,6 και η εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές». 01/03/2018
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις