Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, μία από τις μεγαλύτερες μορφές του 20ού αιώναμία λίστα, μας παρουσιάζει μια λίστα που περιλαμβάνει τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα συναντηθούμε κάποια στιγμή. Άνθρωποι σοβαροί ή όχι, παθιασμένοι ή μη, καλλιτέχνες, επιστήμονες ή ό,τι άλλο, που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας!

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Σπούδασε μαθηματικά, λογοτεχνία, ξένες γλώσσες και φιλοσοφία. Έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, αυτούς τους 9 τύπους ανθρώπων που μας παρουσιάζει η Σιμόν ντε Μποβουάρ:

1. Ο απαθής

Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο.

Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές.

Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.

Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.

2. Ο σοβαρός

Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου.

Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξει γνώμη, ειδικά όταν η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του. Αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζονται παντού, από φανατικούς με τη θρησκεία, μέχρι διευθυντές σε μεγάλες εταιρείες.

Γνωρίζουν ότι είναι «απατεώνες», αλλά έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι, ακόμα κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά τους. Τουλάχιστον, μπορείτε να τους εντοπίσετε από την ειρωνεία της κατάστασης.

Κίνδυνος: Μεσαίος. Εάν έχετε παρόμοιες αξίες θα είστε μια χαρά.

3. Ο παθιασμένος

Μπορεί να τον μπερδέψετε για κάποιον που είναι «σοβαρός τύπος», αλλά ο παθιασμένος άνθρωπος θα επενδύσει όλη του την ενέργεια και τα πιστεύω του σε κάτι, αλλά δεν πιστεύει ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται σε κάποιο αντικείμενο, αλλά στην σχέση που έχει με αυτό.

Θα μιλάει με τις ώρες για ένα νέο φοβερό άλμπουμ ή για την ιταλική ποίηση. Εάν καταφέρετε να γίνετε εσείς το αντικείμενο του πόθου του, τότε θα περάσετε μαγικές στιγμές, αλλά δυστυχώς πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να ξεπεράσετε την ιταλική ποίηση.

Κίνδυνος: Μεσαίος. Ιδανικός για έναν καλοκαιρινό έρωτα, αρκεί να μπορείτε να διαχειριστείτε το συναισθηματικό κενό που θα έρθει με τον χωρισμό.

4. Ο μηδενιστής

Αυτός ο τύπος είναι πιο συνηθισμένος στους εφήβους που έχουν χάσει την ειδυλλιακή φάση της παιδικής τους ηλικίας ή μπορεί να το συναντήσει κανείς σε μία κρίση ηλικίας, ειδικά στους ανθρώπους που προσπαθούσαν πάντοτε να είναι σοβαροί (και απέτυχαν).

Οι μηδενιστές προσπάθησαν κάποτε να είναι ελεύθεροι αλλά δεν τα κατάφεραν, οπότε έχουν την τάση να είναι πιο πληθωρικοί και επιθετικοί.

Κίνδυνος: Υψηλός. Αντίθετα με τους απαθείς ανθρώπους δεν περιορίζονται στο να κάθονται και απλά να γκρινιάζουν. Πρέπει να αποδείξουν σε όλους ότι ο κόσμος δεν έχει κανένα νόημα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα καταστρέψουν όλα όσα έχουν δημιουργήσει οι άλλοι.

5. Ο διαβολικός

Ένας περίεργος συνδυασμός από έναν σοβαρό άνθρωπο που είναι δαιμονικά πιστός σε αρχές ή σε μία ομάδα, αλλά μόνο για να μπορέσει να τα απορρίψει και να παραπονεθεί για αυτά.

Πρόκειται παραδείγματος χάριν για μία γυναίκα που δουλεύει σε περιοδικό μόδας αλλά γκρινιάζει για τη βιομηχανία της μόδας ή για έναν άντρα που θέλει να τρώει μπέργκερ αλλά γκρινιάζει όταν ο κιμάς δεν είναι βιολογικός.

Κίνδυνος: Χαμηλός. Είναι εύκολο να τους εντοπίσετε, από τις διαφορετικές τους προσωπικότητες.

6. Ο περιπετειώδης

Πρόκειται για την αισιόδοξη εκδοχή του μηδενιστή. Ο περιπετειώδης γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τελικό νόημα στη ζωή, οπότε αποφασίζει να «αγκαλιάσει την ηδονιστική ύπαρξη με περιέργεια, αδράττοντας εκατομμύρια δυνατότητες χωρίς να παραμένει πιστός σε κανέναν.

Του αρέσει να κάνει πράγματα για το καλό του. Οι περιπετειώδεις άνθρωποι έχουν τη μυστική επιθυμία, οι ανακαλύψεις τους να γραφτούν σε ιστορικά βιβλία, και για αυτό το λόγο ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση.

Κίνδυνος: Υψηλός. Είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρουν.

7. Ο επικριτικός τύπος

Είναι πολύ σκεπτικός και προσεκτικός και ακροβατεί ανάμεσα στον σοβαρό και τον μηδενιστή. Γι’ αυτό αποφεύγει να είναι αφοσιωμένος σε μόνο ένα δόγμα, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι ορισμένα δόγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλα.

Κίνδυνος: Χαμηλός. Δεν είναι εύκολο να σας παρασύρει και δεν είναι ευχάριστος στην παρέα.

8. Ο καλλιτέχνης

Όπως ο περιπετειώδης, έτσι και ο καλλιτέχνης έχει σχετικά ώριμες αντιδράσεις στις υπαρξιακές του κρίσεις.

Αποδεχόμενος ότι ο κόσμος δεν έχει κάποια φοβερή ουσία που χρειάζεται να κυνηγήσει κανείς, ο καλλιτέχνης στρέφει την προσοχή του στην επιφάνεια της ζωής και προσπαθεί κάθε μέρα να μεταμορφώσει αυτή την επιφάνεια σε κάτι φοβερό. Όπως οι επικριτικοί, έτσι και οι καλλιτέχνες πιστεύουν ότι υπάρχει ένας αντικειμενικός χώρος έξω από τον χρόνο και την ελεύθερη βούληση, η ομορφιά.

Κίνδυνος: Μεσαίος. Μπορεί να βρεθείτε ανάμεσα σε χρώματα και τέμπερες αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να αναμετρηθείτε με το πραγματικό τους είδωλο που είναι η τέχνη.

9. Ο ελεύθερος

Σύμφωνα με την Σιμόν ντε Μποβουάρ υπάρχει μία σπάνια «ράτσα» ανθρώπων που έρχεται αντιμέτωπη με την υπαρξιακή κρίση και καταφέρνει να την ξεπεράσει.

Το καταφέρνει επειδή συγκεντρώνεται στην ευτυχία των άλλων, χωρίς εγωισμό και μένει πιστή σε μία μόνο αρχή: να προστατεύει την ελευθερία των άλλων. Πρόκειται για ένα σύντροφο αλτρουιστή, που είναι καλός ακροατής και θα θυσιάσει τον εαυτό του για το άλλο του μισό.

Ζούμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα τον γνωρίσουμε.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «The 9 People You’ll Date, According To Simone De Beauvoir» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Πηγή: sciencearchives.wordpress.com

Ανάρτηση chiourea.gr στο ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ / ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Διαβάστε επίσης:


  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις