Μπορεί να νομίζουμε ότι όσο πιο δυνατά φωνάζουμε τόσο καλύτερα ακουγόμαστε, στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Πολλοί γονείς, είτε επειδή πιστεύουν ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πειθαρχίας είτε επειδή απελπίζονται βλέποντας το παιδί τους να παραφέρεται, καταλήγουν να φωνάζουν στα παιδιά τους. Κι ενώ μπορεί να νομίζουμε ότι αυτή η στρατηγική είναι το κλειδί για να μας ακούσει το παιδί και να συμμορφωθεί, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Γιατί δεν πρέπει να φωνάζουμε στα παιδιά μας

Οι φωνές μας όχι απλώς δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά και τη σχέση μας μαζί τους:

Μαθαίνουν να μας φοβούνται

Ως γονείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο να νιώθουν ήρεμα και σίγουρα. Όταν φωνάζουμε στο παιδί, του φαινόμαστε απειλητικοί (σκεφτείτε τον τόνο της φωνής μας αλλά και τις παραμορφωμένες εκφράσεις μας) και του προκαλούμε φόβο.

Δεν μας ακούνε πραγματικά

Μπορεί να νομίζουμε ότι όσο πιο δυνατά φωνάζουμε τόσο καλύτερα ακουγόμαστε, στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όταν ανεβαίνει η ένταση της φωνής μας, το παιδί δεν εστιάζει σε όσα του λέμε, αλλά περιμένει απλώς να τελειώσει το ξέσπασμά μας. Αν θέλουμε το παιδί να μας ακούσει προσεκτικά, μιλάμε με αυστηρό και ταυτόχρονα ήρεμο ύφος, σε χαμηλή ένταση, ώστε να αναγκαστεί να σταματήσει ό,τι κάνει για να μας ακούσει.

Τα αγχώνουμε

Όταν φωνάζουμε στο παιδί, ο εγκέφαλός του πλημμυρίζει από χημικές ουσίες, οι οποίες δεν ευνοούν τη φυσιολογική ανάπτυξή του.

Υποβαθμίζουμε τη σχέση μας

Όταν φωνάζουμε στο παιδί, το κάνουμε να χάνει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και κατ’ επέκταση γίνεται πιο δύσκολο να το πείσουμε να ακολουθήσει τις συμβουλές μας μακροπρόθεσμα. Ουσιαστικά, οι φωνές απομακρύνουν το παιδί από εμάς και χαλούν τη μεταξύ μας σχέση.

Δίνουμε κακό παράδειγμα

Αν βάζαμε έναν άλλο τίτλο σε αυτό θα ήταν «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».

Πόσες φορές δεν δίνουμε διαλέξεις στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και εμείς τι κάνουμε; Απολύτως τίποτα.

Ως γονείς λειτουργούμε ως παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά μας και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις εντάσεις δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσο είναι ακόμη μικρά μπορεί να μην απαντούν στις φωνές μας, καθώς μεγαλώνουν όμως -και ειδικά στην εφηβεία- είναι αρκετά πιθανό να αρχίσουν να μας μιλούν με αντίστοιχο τρόπο και να υιοθετήσουν αυτή τη στάση και στις υπόλοιπες σχέσεις τους.

Ζητάς από το παιδί να μην φωνάζει, ενώ εσύ φωνάζεις όταν βγαίνεις εκτός ορίων.

Ζητάς από το παιδί να σε σεβαστεί, όταν εσύ το τιμωρείς νιώθοντας ο ισχυρός σε αυτή τη σχέση.

Στην άλλη όχθη, ζητάς από το παιδί να βάζει τα όριά του, να ελέγχει τα συναισθήματά του, όταν εσύ παραδίνεσαι στο ξέσπασμά του και στα έντονα συναισθήματα των γύρω σου.

Πότε μπορεί να είναι χρήσιμες οι φωνές;

Ορισμένες φορές οι φωνές είναι όχι μόνο αναπόφευκτες αλλά και εξαιρετικά χρήσιμες. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε ότι το παιδί ετοιμάζεται να θέσει την ασφάλειά του σε κίνδυνο, η φωνή μας μπορεί να του τραβήξει άμεσα την προσοχή και να το σταματήσει. Ωστόσο, στη συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας και να του εξηγήσουμε με ηρεμία τι έκανε λάθος.

Κι αν έχουμε φωνάξει ήδη στα παιδιά μας;

Είναι ανθρώπινο και αναμενόμενο μερικές φορές να φωνάζουμε στα παιδιά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχουμε «καταστρέψει» ή ότι έχουμε χαλάσει τη σχέση μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή μας η συμπεριφορά καθιερώνεται και αποτελεί την εύκολη λύση.

Προτού αντιδράσεις την επόμενη φορά που το παιδί σου θα έχει ένα ξέσπασμα, απλά πάρε μια ανάσα.

Η ανάσα αυτή θα δώσει τον χρόνο να κυριαρχήσει η λογική έναντι στο συναίσθημά σου και στο βίωμα, που βγαίνει αυθόρμητα.

Η ηρεμία στο νου και στη στάση σου είναι υπερδύναμή σου. Χρειάζεται προσπάθεια για να την κατακτήσεις, μα μόλις το κάνεις όλα θα γίνουν πιο εύκολα, πρώτα για εσένα και ύστερα για το παιδί σου.

Άλλωστε δεν μπορείς να βγάλεις το παιδί σου από το ξέσπασμα, νιώθοντας το ίδιο.

Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα

Σύμβουλος ΕΑΕ

Πηγές:

imommy.gr/  

mothersblog.gr/

Ανάρτηση chiourea.gr στο ΓΟΝΕΪΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Διαβάστε επίσης:

·     Πώς να μην... κακομάθετε το παιδί σας Δρ Ράνια Χιουρέα

·     Αντί να λες στο παιδί σου συνέχεια «πρόσεξε», δοκίμασε να πεις αυτό

·     Πώς να καταστρέψετε το παιδί σας

·     Μια συγγνώμη στο πρώτο μου παιδί – «Πάνω σου» μάθαμε να είμαστε γονείς Επιμέλεια κειμένου & Μετάφραση: Ράνια Χιουρέα

·     9 σκληρές φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας όταν το μαλώνετε Georgia Lee, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

·     Να ντροπιάζεις το παιδί σου δημόσια δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης Eπιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα

·      «Ενώ εσύ μου φώναζες…» ένα κείμενο γροθιά για όλους τους γονείς! Κατερίνα Μάλλιου

·     Οι φωνές των γονιών στα παιδιά κάνουν τα πράγματα χειρότερα

·     Ένα παιδί δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς του Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα

·     Με ποιον τρόπο συνήθως απαντάτε στα παιδιά σας; Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα

·     70 τρόποι να αγαπάμε τα παιδιά μας και να το δείχνουμε!

·     Tι μπορείτε να πείτε στο παιδί σας για να θεμελιώσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μαζί του

·     Αυτοί οι πλανεμένοι γονείς που νομίζουν ότι κάνουν το σωστό!

·     Η παραφροσύνη των γονιών  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις