Συχνά τα παιδιά έχουν ανησυχίες και φόβους για το ξεκίνημα στο δημοτικό σχολείο. Εδώ θα βρείτε 10 ενδεικτικά βιβλία με τρυφερές, διασκεδαστικές και αστείες ιστορίες. Μέσα από εμπειρίες γεμάτες ευρηματικότητα, φαντασία και με πολύ χιούμορ μιλούν για τις χαρές της σχολικής ζωής και θίγουν ιδιαίτερα ζητήματα με έναν τρόπο που βοηθάει τους γονείς να συζητήσουν τα νοήματα με το παιδί και να προσαρμοστεί τον πρώτο καιρό στο σχολικό περιβάλλον.

1)   Ο ΜΑΞ και το ΚΟΥΝΕΛΙ ~ Σχολείο; Όχι, ευχαριστώ!

Σε λίγες μέρες ανοίγει το σχολείο, αλλά ο Μαξ δε θέλει να πάει.

– Σε καταλαβαίνω, απαντά η μαμά. Δεν μπορείς να φανταστείς τι απαίσιο που είναι το σχολείο…Ή μήπως όχι;

Ένα βιβλίο που με πολύ χιούμορ μιλάει για τις χαρές της σχολικής ζωής.

📗📘📙📕📗📘📙📕

2) Δεν πάω σχολείο!    

     

Ο Λέανδρος, το μικρό λιονταράκι, ούτε να ακούσει δεν ήθελε για το σχολείο. Και τι δε σκαρφιζόταν για να μην πάει! Μέχρι που μια μέρα μια έκπληξη τον έκανε να αλλάξει γνώμη για πάντα…

Μια τρυφερή ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια να προσαρμοστούν τον πρώτο καιρό στο σχολικό περιβάλλον.

📗📘📙📕📗📘📙📕 

3) Δεν θέλω να πάω στο σχολείο!  


Ο Πάκο τελικά αποφασίζει ότι είναι ωραία να πηγαίνεις κάθε μέρα στο σχολείο.

Διαβάστε διασκεδαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ήρωες της πρώτης ελληνικής σειράς κινουμένων σχεδίων, των Magic Birds.

📗📘📙📕📗📘📙📕

4) Πρώτη μέρα στο σχολείο

 

Ο Γιάννης δε θέλει να πάει στην πρώτη δημοτικού. Φοβάται πολύ. Όταν όμως βλέπει το καινούριο του σχολείο και τους συμμαθητές του, αλλάζει γρήγορα γνώμη και γίνεται το πιο χαρούμενο πρωτάκι!

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά "Διαβάζω Ιστορίες" 6+, η οποία περιλαμβάνει απλές, διασκεδαστικές ιστορίες μέχρι 1.000 λέξεις και είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει στο παιδί μια διασκεδαστική εμπειρία ανάγνωσης. Το μέγεθος των γραμμάτων και το στήσιμο των σελίδων είναι επιμελημένο παιδαγωγικά, ανάλογα με την αναγνωστική ετοιμότητα του παιδιού.

📗📘📙📕📗📘📙📕

5) Η ζέβρα που δεν ήθελε να πάει στο σχολείο

Μικρές, αστείες ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα, οι οποίες θίγουν ιδιαίτερα ζητήματα με έναν τρόπο που βοηθάει τους γονείς να συζητήσουν τα νοήματα με το παιδί.

 Αντί να πηγαίνει στο σχολείο, η ζέβρα προτιμούσε να κάνει βόλτες, ολομόναχη. Μήπως νόμιζε ότι ήταν πιο έξυπνη από τους άλλους; Αυτό της είπε ο πάνθηρας με το μεγάλο του στόμα.  

📗📘📙📕📗📘📙📕

6) Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο  

Ο Φώκος, που συχνά φοβάται και ανησυχεί, νομίζει ότι μισεί το σχολείο. Δεν θέλει ούτε να ακούει γι’ αυτό! Μάλιστα είναι βέβαιος ότι οι μεγάλοι το έφτιαξαν για να ξεφορτωθούν τους μικρούς.

Αποφασίζει ότι δεν θα ξαναπάει και μαζί με τους φίλους σχεδιάζουν να φτιάξουν τη «Χώρα των παιδιών». Μια χώρα μόνο για παιδιά, στην οποία όλη μέρα θα παίζουν και θα μαθαίνουν!

Μήπως, όμως, αυτή η χώρα υπάρχει ήδη;

Ο Φώκος είναι μικρός και έχει ανησυχίες, όπως συχνά έχουν τα παιδιά. Κατορθώνει όμως και τις ξεπερνά μέσα από εμπειρίες γεμάτες ευρηματικότητα, φαντασία και χιούμορ.

📗📘📙📕📗📘📙📕

7) Το μικρό λυκάκι στο σχολείο των λυκόπουλων 

Το μικρό λυκάκι μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στο σχολείο. Η μαμά λύκαινα του έφτιαξε κασκέτο και στολή που φοράνε όλα τα λυκόπουλα. Όμως εκείνο το έχει αποφασίσει. Δεν πρόκειται να πάει σχολείο.

“Για να μεγαλώσεις και να γίνεις λύκος σωστός, λυκάκι μου, πρέπει να μάθεις να ζεις με τους άλλους λύκους”, του είπε η μητέρα του.
“Δε θέλω να μεγαλώσω. Κι έπειτα, έχω σκοπό να γίνω μοναχικός λύκος”, της απάντησε με σιγουριά εκείνο.

Και γιατί να πάει σχολείο παρακαλώ; Δεν είχε την ανάγκη κανενός για να περνάει καλά…

📗📘📙📕📗📘📙📕

8) Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα ~ Οι φόβοι των μικρών απ’ την ανάποδη!       

Ο Νικόλας είναι ένα παιδί όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, θέλει διαρκώς να παίζει με τους φίλους του, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να αποφασίζει ο ίδιος τι θέλει να κάνει και να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο. Όμως ήρθε η στιγμή να περάσει την πόρτα του σχολείου και να αποχωριστεί τις αγαπημένες του ασχολίες, το δωμάτιο με τα παιχνίδια του και τους γονείς του. Η απομάκρυνση του από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας του φαντάζει για εκείνον εξωπραγματικό.

📗📘📙📕📗📘📙📕

9) Και γιατί να πάω σχολείο; 

Είναι ένα παραμύθι που θίγει με τρόπο μαγευτικό και αλληγορικό το ζήτημα της παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος και της συμμετοχής στη σχολική ζωή.

Αποτελεί μια απάντηση στην εύλογη απορία κάθε παιδιού και στην αναμενόμενη αντίδραση στην αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στη ζωή του όταν αυτό καλείται να φοιτήσει σε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, σχολείο.

Τονίζει την αξία του σχολείου όχι μόνο μέσα από την καλλιέργεια της γνωστικής ανάπτυξης αλλά κυρίως μέσα από τη φιλία, την κοινωνικοποίηση, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και τη συναναστροφή δίνοντας παράλληλα ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα.

Διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ελκυστικό για τα παιδιά: δράση, σενάριο, κίνηση, θεατρικότητα, παιχνίδι, φαντασία. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια γονέων και εκπαιδευτικών γιατί είναι προσιτό στα παιδιά, δυναμικό, ευέλικτο, ευπροσάρμοστο, διαχρονικό και λειτουργεί υποστηρικτικά στην εφαρμογή προγραμμάτων στην τάξη.

📗📘📙📕📗📘📙📕

10) Ένα φαντασματάκι στην τάξη! 

Έχει έρθει ένας καινούριος μαθητής στην τάξη μας...
Εμείς όμως δεν βλέπουμε κανέναν όταν τον δείχνει η δασκάλα!
«Μην είσαι ντροπαλός!» λέει η δασκάλα μιλώντας στον αέρα.
«Ας καλωσορίσουμε τον νέο συμμαθητή μας!»
Xτυπάμε όλοι παλαμάκια με ενθουσιασμό!
Ναι, αλλά για ποιον;
Ξαφνικά εμφανίζεται αργά αργά ένα γαλάζιο Φαντασματάκι...

Μια χαρούμενη ιστορία για τη σχολική φοβία και τον τρόπο που οι διαφορετικοί φίλοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.

📗📘📙📕📗📘📙📕

Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα, Εκπαιδευτικός,

Σύμβουλος Ειδ. Αγωγής & Εκπαίδευσης

Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, Γονείς - ΔΙΑΦΟΡΑ και Υλικό - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Διαβάστε επίσης:

·         Βιβλία για παιδιά: Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό… 20 παραμύθια που σχετίζονται με τη μετάβαση Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα

·         Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, γι’ αυτό απολαύστε κάθε στιγμή μαζί τους Δρ. Ράνια Χιουρέα

·         Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά όταν πηγαίνουν σχολείο; 

·         7 παιχνίδια που δεν πρέπει να αγοράσετε ποτέ σε ένα παιδί Μαρία Κωνσταντοπούλου

·         3 εύκολοι τρόποι για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά Δρ. Ράνια Χιουρέα

·         10 κανόνες για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά

·         Οι ταμπλέτες πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών

·         Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη του παιδιού Ράνια Χιουρέα

·         10 σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί χρειάζεται Εργοθεραπεία

·         Το πιάσιμο του μολυβιού στην προσχολική ηλικία

·         Συμβουλές για παιδιά χωρίς στρες

·         Πώς χτίζουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

·         Η προσωπικότητα των παιδιών επηρεάζεται από τα παιχνίδια

·         Η αλφαβήτα της θετικής συμπεριφοράς για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις