Τα ψάρια αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές ομάδες τροφίμων της Μεσογειακής διατροφής για μικρούς και μεγάλους, ωστόσο η μυρωδιά τους και τα κόκκαλα που περιέχουν είναι για πολλούς αποτρεπτικοί παράγοντες για την κατανάλωσή τους.

Ας δούμε όμως πρώτα ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν:

  • Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και χρειάζεται να λαμβάνει μέσω της διατροφής.
  • Είναι πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ενώ έχουν συσχετιστεί και με την πνευματική απόδοση. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά χαρακτηρίζονται από ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση. Τα πιο λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο τόνος, ο κολιός, η γόπα, η κουτσομούρα και το μπαρμπούνι είναι καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών.
  • Περιέχουν σημαντικές ποσότητες των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D, αλλά και δύο ακόμα σημαντικών θρεπτικών συστατικών του ιωδίου και του φωσφόρου. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών.

  •  Αν ωστόσο η κατανάλωση του ψαριού από τα παιδιά αποτελεί πρόκληση, δείτε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να αυξήσετε το ψάρι στη διατροφή του παιδιού και να φτάσετε το στόχο των 1-2 μερίδων σε εβδομαδιαία βάση.

1. Εισάγετε το ψάρι νωρίς στη διατροφή του παιδιού

Από τη στιγμή που ο παιδίατρος το επιτρέπει και δεν υπάρχει κάποια αλλεργία μπορείτε να το δοκιμάσετε μετά τον 6ο μήνα. Μην ξεχνάτε ότι οι διατροφικές προτιμήσεις και αποστροφές διαμορφώνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής οπότε όσο πιο νωρίς τόσο πιο εύκολα θα αποδεχτεί το παιδί τις νέες γεύσεις ση διατροφή του.

2. Συνοδεύστε το ψάρι με dips

Κόψτε το ψάρι σε μικρά κομμάτια που τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν με το χέρι κι ετοιμάστε διάφορα dips, όπως χούμους, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βουτήξουν τα κομμάτια ψαριού.

3. Προσθέστε το ψάρι σε αγαπημένες συνταγές

Μπορείτε να φτιάξετε tacos με ψάρι αντί για κοτόπουλο ή μοσχάρι, burgers ψαριού, σπαγγέτι με θαλασσινά, μπιφτέκια θαλασσινών και σούπες.

4. Προσφέρετε το ψάρι μαζί με κάποιο αγαπημένο τρόφιμο

Εάν για παράδειγμα ο πουρές ή το ρύζι ανήκει στα τρόφιμα που αρέσουν πολύ στο παιδί σερβίρετε το ψάρι μαζί με τον πουρέ ή το ρύζι αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα κατανάλωσης.

5. Καλύψτε την έντονη μυρωδιά με μυρωδικά και μπαχαρικά

Αν η μυρωδιά αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη γεύση τότε η προσθήκη των αγαπημένων μυρωδικών και μπαχαρικών των παιδιών μπορεί να βοηθήσει. Άνηθος, δεντρολίβανο, ξύσμα λεμονιού, μάραθος, κουρκουμάς και πιπέρι είναι μόνο μερικές επιλογές.

6. Γίνετε εσείς το παράδειγμα

Όπως είναι γνωστό τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους ακόμη και στις διατροφικές επιλογές. Έτσι λοιπόν αν δείξετε ενθουσιασμό με το ψάρι τότε οι πιθανότητες το παιδί να σας μιμηθεί είναι με το μέρος σας!

7. Κάνετε τα παιδιά βοηθούς στην κουζίνα

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξοικειώνονται με την εμφάνιση, την υφή και τη μυρωδιά των τροφών. Επιπρόσθετα, είναι πιθανότερο να θέλουν να δοκιμάσουν μία συνταγή την οποία προετοιμάσατε μαζί.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
& University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ και Γονείς - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις