Πώς να εντοπίσετε σημάδια στρες και άγχους στο μικρό παιδί σας

Τα παιδιά κάθε ηλικίας βιώνουν στρες και άγχος. Ο τρόπος όμως που θα το εκφράσουν διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, την προσωπικότητα, αλλά και τους προσωπικούς μηχανισμούς αντιμετώπισής τους που έχει το κάθε παιδί. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς, ειδικά για τους γονείς των νηπίων, να αναγνωρίσουν σημάδια στρες ή άγχους στα παιδιά τους και ίσως να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξέρετε τι να κάνετε.

Εντοπίζοντας σημάδια άγχους στα νήπια

Τα μικρά παιδιά γενικά επειδή δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και επειδή δεν έχουν ούτε την ικανότητα να εξηγήσουν τα συναισθήματά τους, τα εκφράζουν μέσω αλλαγών συμπεριφοράς. Ακόμη και μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές, μπορούν να δυσκολέψουν ένα νήπιο να αισθανθεί άνετα και να του προκαλέσουν άγχος και στρες, το οποίο θα καταλάβετε παρατηρώντας προσεκτικά τη συμπεριφορά του.

Για να βοηθήσετε το μικρό σας να αντιμετωπίσει τα συγκεχυμένα συναισθήματά του, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές που σχετίζονται με τους τρεις πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά:

Προσκόλληση σε πρόσωπα, αντικείμενα ή και συνήθειες

Η προσκόλληση είναι ενστικτώδης για τα νήπια. Εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά πιο έντονα, όταν βιώνουν μία μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα τους ή όταν περνούν από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο. Το παιδί προσκολλάται σε ένα αντικείμενο ή πρόσωπο γιατί επιζητά να κρατηθεί από κάτι σταθερό, οτιδήποτε, όταν νιώθει ότι όλα τα άλλα γύρω του αλλάζουν.

Τα νήπια συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αρνούνται να αποχωριστούν την πιπίλα, το μπιμπερό, το αγαπημένο τους παιχνίδι ή και εσάς.

Πώς να βοηθήσετε:

Το μικρό σας θέλοντας να κρατηθεί από κάπου πιθανότατα προτιμά να προσκολλάται σε εσάς. Μπορεί να βοηθήσει αν του δώσετε κάτι, ένα αγαπημένο του αντικείμενο για να έχει μαζί του. Αυτό θα προσφέρει στο μικρό σας κάποια σταθερή ασφάλεια.

Προσπαθήστε να διευκολύνετε το παιδί σας στην αλλαγή ή τη μετάβαση. Για παράδειγμα όταν αρχίσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, ξεκινήστε με το να το αφήσετε να μείνει μόνο για μία ώρα την πρώτη μέρα, δύο ώρες την επόμενη μέρα και περισσότερο την τρίτη ημέρα ώστε σταδιακά να εγκλιματίζετε στο νέο περιβάλλον. Και ας έχει μαζί του ένα αγαπημένο του παιχνιδάκι ή κάτι άλλο από το σπίτι.

Δυσκολίες και διαταραχές στον ύπνο

Τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να σας εξηγήσουν ότι αισθάνονται αναστατωμένα και ανήσυχα μπορεί να αρχίσουν να έχουν προβλήματα στον ύπνο, όπως να βλέπουν εφιάλτες ή να υπνοβατούν.

Πώς να βοηθήσετε:

 Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στο παιδί σας, αποφύγετε να το ξυπνήσετε εκείνη τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να το φέρετε στο κρεβάτι σας ή να κοιμηθείτε δίπλα του. Αντί αυτού, μπορείτε να καθίσετε μαζί του και αν ξυπνήσει να προσπαθήσετε απαλά να το ηρεμήσετε και να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Η παλινδρόμηση είναι ένα άλλο κλασικό σημάδι του παιδικού στρες. Ένα μικρό παιδί που είχε εκπαιδευτεί επιτυχώς στην τουαλέτα μπορεί να αρχίσει να έχει συχνά ατυχήματα ή ένα παιδί 3 ετών μπορεί να αρχίσει να ζητάει μπιμπερό και γενικά να συμπεριφέρεται σαν μωρό.

Αυτά τα πισωγυρίσματα θεωρούνται χαρακτηριστικά και φυσιολογικά όταν το παιδί βιώνει σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα η αίσθηση της απώλειας ή η γέννηση ενός νέου αδελφού, μπορεί να προκαλέσουν αυτό το είδος άγχους και αντίδρασης σε ένα νήπιο. Εν ολίγοις, το παιδί νιώθει πιεσμένο με τις νέες συνθήκες που βιώνει και προσπαθεί να ανακουφιστεί επιστρέφοντας σε ένα προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης, όπου τα πράγματα ήταν ευκολότερα και ασφαλέστερα.

Πώς να βοηθήσετε:

Μπορεί να είναι απογοητευτικό για έναν γονέα, αλλά μην κατακρίνετε το παιδί σας επειδή συμπεριφέρεται έτσι. Κάτι τέτοιο μόνο περισσότερο άγχος μπορεί να του προκαλέσει. Μπορείτε όμως να του αναθέσετε κάποιες αρμοδιότητες πχ για τη φροντίδα του σπιτιού ή του μωρού εάν υπάρχει νέο μέλος στην οικογένεια.

Συμπερασματικά

Όταν πρόκειται για νήπια που βιώνουν άγχος από μεγάλες αλλαγές, στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρόνος θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει στη νέα κατάσταση. Εν τω μεταξύ, η συνέπεια και η πολλή υπομονή και αγάπη θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το παιδί σας να ξεπεράσει το στρες και το άγχος.

Δρ Ράνια Χιουρέα

Σύμβουλος Ειδ. Αγωγής & Εκπαίδευσης

Με πληροφορίες από Very Well Family

Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ και Γονείς - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ  

Διαβάστε επίσης:

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις